Levelek a Rózsa utcából
Sejtelmes szálak

Van egy jelenet a budapesti Szent István Bazilika homlokzatára vetített fényjátékban, amely sejtelmesen, a karácsonyi színek között elvegyülve, egyfajta árnyékképként megjelenve emlékeztet bennünket a karácsonyi ünnep egyik fő eseményére. Szűz Mária szamárháton ül, miközben József - aki társa bajban és örömben - előtte lépked, irányítva az útjukat Betlehembe, ahol a népszámlálás miatt meg kell jelenniük. Ez a bibliai kép mindannyiunk számára ismert, a régi időkben – amikor még nem volt dia-vetítés, internet, fényjáték, és mozi is csak ritka alkalmakkor volt látogatható – mindenki elképzelhette a Szent Család útját a saját képzeletvilága szerint.

(December 10-én röppent a világba, hogy a budapesti Szent István Bazilika előtti adventi vásár lett Európa legjobb karácsonyi vására. Az itt megrendezett karácsonyi vásár csaknem 25 ezer szavazattal nyerte el a címet a brüsszeli székhelyű, kultúrát és idegenforgalmat népszerűsítő szervezet, az European Best Destinations online szavazásán, amelyen 163 ország 173 620 szavazója vett részt.)

Itt állva a Bazilika homlokzata előtt – “Ego sum via et veritas et vita” –, a csodálatos fényjátékot látva és az emberek várakozással-teli kisugárzását érezve, a szavazók döntéséhez ösztönösen csatlakozva mondom, hogy mennyire igazuk volt! Dicséret és hála a szervezőknek, résztvevőknek, látogatóknak.

De azért megállnék ennél a bibliai jelenetnél.

Mária, József, a születendő Jézus. Család, aki kénytelen alkalmazkodni politikai akarathoz (népszámlálás), társadalmi körülményekhez és nem várt nehézségekhez, miközben a jóakaratú emberek segítségével oldódik a rémisztő bizonytalanság, s az újszülött megérkezik erre a szegényes világra…

Mint tudjuk a történet leírása alapján, Augustus csácsár népszámlálást rendelt el, hogy nyilvántartásba vehesse az adóköteles lakosságot, s tette ezt a birtok helye szerinti elvet követve. Így lett köteles Szent József, mint lojális polgár, Betlehembe menni, ahol a javai voltak. S innen kényszerült aztán, mint a családját védő elővigyázatos ember - ismételten a politikai veszélyeztettség folytán - tovább menekülni Egyiptomba, védve a Gyermek életét.

Hatalom, politika, család, gyermekek élete s halála. Összefüggő fogalmak évezredek óta. Így vált a mai politika deklalált vagy kevésbé hangzatos részévé a családpolitika, amely egyaránt fókuszál család- és gyermekvédelemre, az egyszülős családok támogatására, szociális juttatásokra, egyszeri segélyekre, tartós juttatásokra és lakáspolitikára. Sőt, újabban a Bibliában meghatározott férfi és nő kapcsolattól eltérő párok általi életközösségekre is.

Ha mélyen bele tudjuk magunkat élni a tőlünk kívül álló családok helyzetébe, talán reálisan azt is fel tudjuk mérni, mit jelent Szerbiában a döntés, hogy az új esztendőben, január 1-jétől az állam 300 ezer dinárt juttat az első szülöttek családjainak, és hogy ez valójában az állam anyagi helyzetének függvényében meddig lehet érvényben. Talán abba is bele tekinthetünk, hogy mit jelent Magyarországon a CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény, ami három gyerek után 10 millió forint is lehet, ám amely összeget – ingatlanosok szerint – az eladók “jó spekulánsként” beépítenek az ingatlan árába, így az állami segítség gyakorlatilag az ő zsebükbe vándorol és olcsó lakás hiányában nem a családokéba…

Szóval, bármilyen jószándékú is a politika, a körülmények diktálják az intézkedések hatását.

Bizonyára így lenne az általam elképzelt módszerrel is, ami egyfajta egalitarizmusból fakad, és minden gyermek után azonos juttatást biztosítana.

Én ugyanis minden gyermeknek adnák családi-, pontosabban gyermekpótlékot. Azoknak is, akik gazdag családba születnek. Minden gyermeknek éreznie kell, hogy ő mennyire fontos a közösség számára, így én alapjogként juttatnák a közösség erejéhez mért összeget minden gyermeknek. Hadd érezzék felnövő korban, mennyi a keret, amivel minden hasonló korú gyerek rendelkezik az adott társadalomban az állam által. Eközben az átlagnál jobban élő családokra bíznám, hogy legyenek szolidárisak a szegényebbekkel és az állami juttatásból jótékonykodjanak, amikor mások sürgető gondjaival szembesülnek. Elvégre, a szigorú feltételekhez szabott mindenfajta juttatás ellenére most is szükség van a jótékony emberekre, akik segítségével a józsefi vállalás nyomán tragédiák oldódnak meg. Mindez talán utópia, de közben a realitás az, hogy a jó és kevésbé jó családpolitika ellenére sok a segítségre szoruló ember, akinek bajban és örömben egyaránt szüksége van egyfajta szent-józsefi, a férfi figurát megtestesítő segítő kézre, amely védi és oltalmazza az anyát és gyermekét egyaránt.

Különösen látjuk ezt karácsonykor, amikor a segítő kezek szálaival nem csak sejtelmes fényjátékok alkalmával szembesülünk.

Friedrich Anna

A szerző a Vajdaság Ma publicistája, rovata, a Levelek a Rózsa utcából, hetente frissül.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Álmunk, Európa - illusztráció
2022. MÁJUS 9.
[ 14:48 ]
Vagy-vagy - illusztráció
2022. ÁPRILIS 29.
[ 17:06 ]
Harmadnapon - illusztráció
2022. ÁPRILIS 15.
[ 20:19 ]
Annak volt igaza, aki rögtön elment, megérezve a háború előszelét – állapítom meg magamban, amikor az ukrajnai háború képeit, a civil áldozatokról készült szörnyű felvételeket és a menekültek arcát bámulva régvolt emlékek törnek fel. A délszláv háború kezdetének a kezdetén sokan voltak, akik azonnal...
2022. ÁPRILIS 8.
[ 16:10 ]
A bezdáni házunk szerény kis nappalijának a falán még mindig ott lóg dédapám, Szabó Sándor bekeretezett obsitos végelbocsátó levele, ami azt tanúsítja 1888-ban, hogy nevezett személy csaknem 18 évet szolgált katonaként a hazának. Szabó őseim szegények voltak, tehát eme szolgálat valóban a hazának szólt, a családnak...
2022. ÁPRILIS 1.
[ 18:12 ]
Épp most volt 23 éve, hogy 1999-ben elkezdtek bombázni bennünket. Bármennyire is bátornak mutatkoztak sokan akkoriban a Kis-Jugoszláviában és még a „Target” feliratú papírcetliket is kitűzték a kabátjukra, igazából senki sem akart célpont lenni egy értelmetlen pusztításban, ami után mégiscsak a tárgyalások és ENSZ...
2022. MÁRCIUS 25.
[ 15:56 ]
Beolvasás folyamatban