Levelek a Rózsa utcából
Amerikai vízum-mizéria
Betűméret:             

Erről az amerikai-magyar vízummizériáról már szinte mindent elmondtak, mégis a vezető hírek közé tartozik még augusztus 4-én is, pedig általában minden csoda három napig tart. De íme: kinyitom a Yahoo-t, hogy megnézzem a leveleimet, hát elsőként csap rám az elemzés, hogy a korábbi G.W. Bush amerikai elnök még 2008-ban meghívta a magyarokat a programba, amelyben 40 ország állampolgáraival együtt szabadon utazhatnak az USA-ba, de ezentúl nem lesz így, mert majdnem 1 millió útlevél gyanús, tulajdonosaik bűnügyi kockázatot jelentenek.

Ez az egy millió pedig nem másé, mint a határon túli magyaroké, akik tehát kockázatot jelentenek ( „risk of criminals entering the US).

Sohasem akartam Amerikába utazni. Nem volt ilyen vágyam soha, különösen nem az 1999-es NATO-bombázás után, amelyben meggyőződésem szerint Amerika játszotta a főszerepet és az Irgalmas angyal hadművelettel küldte ránk a bajt. Nincs motivációm Amerika közelebbi megismerésére, kivéve, ha valaki a nagyon közeli rokonok közül oda költözne valamiért. Igy hát nem érint az intézkedés, miszerint az Egyesült Államok kedden, augusztus 1-jén korlátozta Magyarország részvételét a vízummentességi programjában, és megszűnt az eddigi kedvezmény, hogy turisztikai vagy üzleti céllal egyszerű elektronikus ESTA regisztrációval beutazhassunk Amerikába 90 napra, két éven belül többször is.

Ezután a kedvezmény egy évre szól, és csak egyszer utazhatnánk, ha akarnánk. Megjegyzem, én – ha akarnék, akkor sem utazhatnék -, mert nincs magyar útlevelem. Állampolgárságom van, de útlevelet nem kaphattam. Nincs ugyanis ujjlenyomatom. Túl sokat mosogatok kézzel vagy a kesztyűről megfeledkezve csupasz kézzel gyomlálok – a lényeg az, hogy egy sor orvosi procedúrán átesve juthatok csak majdan magyar útlevélhez. Mert ennyire szigorúan nézik a repedéseket a bal kezem minden ujjának a hegyén. Amerika most mégis azt mondja, hogy legalább 700, más sajtóhírek szerint 900 magyar útlevél gyanús, amit az egyszerűsített honosítási programban bocsátottak ki 2011 és 2020 között. Korábbi kijelentések szerint lényegében 80-85 volt az igazán kockázatos magyar útlevél, amihez csalással bűnözők jutottak hozzá. Amerikában ugye, ilyesmi nem történik meg (csak a filmekben).

David Pressman, kedvenc budapesti amerikai nagykövetünk meg is magyarázta, hogy amikor a magyar kormány az egyszerűsített eljárásban kiadta az útleveleket, a folyamathoz “nem társítottak” szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmust, ezért az Egyesült Államok közelebbről szeretett volna belenézni a személyi adatokba (konkrétan és magyarul: a vajdasági és a kárpátaljai magyarok adataiba). Pedig a magyar kormány nélkül is belenéztek már: az útlevélben benne a születési hely, s aki nem a mai Magyarországon született, azt regisztrációs próbálkozáskor már eddig is kizárta az ESTA.

De mivel a követelésnek a magyar kormány nem tett eleget, válaszlépésként jött a szigorítás. Ügyes húzás, hogy újabb ok legyen jól megkritizálni az aktuális kormányzatot, amely, lám, lényegében a határon túli magyarok miatt kárt okoz az anyaországi magyaroknak, mert ugye, ez a korlátozás a határon túli magyarok miatt van. Meg is mondta annak idején Gyurcsány Ferenc, hogy milyen nagy kárt okoz a kettős állampolgárság! Volt is egy sikertelen népszavazás 2004 december 5-én, aminek sebeit – hogy nem kellünk az anyaországnak - gyógyította ugyan a későbbi egyszerűsített honosítási eljárás, de most íme, amerikai segédlettel itt van az újabb alkalom, hogy az anyaországi magyarok saját hátrányaik miatt haragudjanak a határon túliakra. Mert a vízum-mentes ESTA regisztráció csak 5 dollár, ha viszont vízum kellene mondjuk az egy éven belüli második beutazáshoz, az már 185 dollár lenne, ami elég nagy konc, hogy veszekedni lehessen rajta… Gyurcsány DK-ja közölte is, hogy ime az újabb ok az Orbán-kormány távozására.

Ha az ellenzék felerősödne, megszerezné a magyarok többségének a támogatását és Orbánt és pártját távozásra kényszerítené, az nagy örömére lenne kedvenc amerikai nagykövetünknek Budapesten, David Pressmannak is. Az lennne az igazi siker! Mert eddig mi volt a sok nyomásgyakorlás és kritika eredménye? A Pride-ot is megtartották Budapesten, maga Pressman úr is boldogan felvonulhatott és nem lett botrány. Az áprilisig budapesti székhellyel működő orosz Nemzetközi Beruházási Bank szankcionálása sem volt elég, és Magyaroszágnak a bankból való kilépése sem, hiszen ez is nagyobb szenzáció nélkül lecsengett, csak az elveszett pénzt lehetett sajnálni. De most itt az igazán zseniális lépés, ami közvetlenül az emberek terveit érinti, hiszen utazni szép, s frusztráló, ha korlátozzák, a frusztrált ember pedig szítja az elégedetlenséget. Sejtem, hogy a magyar egyetemistáknak és tudósoknak az Erasmus és Tempus programban való európai uniós korlátozása mögött is voltak sugallatok innen-onnan, hiszen az egyetemisták haragjából is lehet politikai tőkét kovácsolni.

Párhuzamban azért történt egy érdekes dolog. Ugyanazon a napon, amikor az USA korlátozta a magyar útlevéllel rendelkezők vízummentességét, Oroszország bejelentette, hogy attól a naptól, vagyis augusztus 1-jétől 55 kedvezményezett ország között elektronikus vízumot is igényelhetnek a magyarok 52 dollárért. Olcsóbban adják, mint az amerikaiak. Persze annak, akinek van útlevele.

Friedrich Anna

A szerző a Vajdaság Ma publicistája, rovata, a Levelek a Rózsa utcából, hetente frissül.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A megbocsátásról - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 18:31 ]
Reményik üzenete - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 15.
[ 10:28 ]
Ezt a történetet el kell mesélnem. Igaz, lecsillapodtam már a tortúra-okozta feszültségek és bosszúságok után, de a dolog logikáját most sem értem, hátha majd valakinek eszébe jut módosítani azon, ami a szerb államapparátus működésében teljesen értelmetlennek tűnik. Nem arról van szó, hogy az identitásuk...
2023. AUGUSZTUS 14.
[ 12:36 ]
Borzalmas látni az égő erdőt és cserjét a görög szigeteken, ahol már a nemzetközi összefogással szervezett tűzoltás sem hatékony, a pusztítással harcolók lehülésben, esőben - vagyis a természet erejében - reménykednek, miközben a pihenni, nyaralni szándékozó szállodavendégek füstfelhőben menekülve most már csak...
2023. JÚLIUS 25.
[ 10:40 ]
Jó dolgok történtek velem a magánéletben az elmúlt hetekben. Több helyszínen régi kollégákkal találkoztam, ahol csupa jó híreket közöltek velem elégedettségről, jövőbeni tervekről, ígéretes karrierekről, várható családi eseményekről. Egyszóval: hétköznapi emberi dolgokkal foglalkozhattam, miközben a...
2023. JÚLIUS 12.
[ 20:45 ]
Beolvasás folyamatban