Sport
Helikopter-balesetben életét vesztette Kobe Bryant

Helikopter-balesetben életét vesztette vasárnap Kobe Bryant kétszeres olimpiai bajnok, visszavonult amerikai kosárlabdázó – jelentette az amerikai TMZ hírportál, majd műsorát megszakítva valamennyi amerikai tévéállomás.

A baleset a Los Angeles belvárosától mintegy 45 kilométernyire északnyugatra fekvő kaliforniai Calabasas felett történt, ahol Bryant a magángépével repült. A TMZ úgy tudja, hogy négy lánya közül a 13 éves Gianna Maria szintén életét vesztette a tragédiában. A lap szerint éppen Bryant kosárlabda-akadémiájára, a Mamba Academyre tartottak edzeni.

Az első jelentések még négy áldozatról szóltak, később a megyei seriff a Twitteren azt erősítette meg, hogy a fedélzeten öt személy tartózkodott, és valamennyien életüket vesztették.

A baleset okát és körülményeit az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) vizsgálja. Az FAA egyelőre csak annyit közölt, hogy a lezuhant helikopter Sikorsky S76-os típusú volt. A Los Angeles Times című lap riportere, Richard Winton arra emlékeztetett, hogy a tragédia idején a környező hegyeket köd borította.

A philadelphiai születésű legendás NBA-játékos 41 éves volt, négy gyermek édesapja. Az aktív sporttól 2016-ban vonult vissza, 1996-tól húsz esztendőn keresztül a Los Angeles Lakers kosarasa volt, s a csapattal ötször (2000, 2001, 2002, 2009, 2010) nyerte meg az észak-amerikai profi kosárlabdaligát (NBA). Kétszer (2009, 2010) a döntő legjobb játékosának is megválasztották, 2008-ban ő lett a bajnokság legjobbja, míg 18 alkalommal vett részt az All Star-gálán.

Az amerikai válogatottal 2008-ban Pekingben, 2012-ben Londonban bizonyult a legjobbnak az olimpiai játékokon.
Az NBA vezetője, Adam Silver, még 2015-ben az amerikai kosárlabdázás történetének egyik legnagyszerűbb játékosaként méltatta őt.

Az 1978. augusztus 23-án, Philadelphiában született Bryant kosarascsaládból származott, apja, Joe Bryant NBA-játékos volt. Már középiskolásként látszott rajta, hogy óriási tehetség, így nem is volt kérdés, hogy az egyetemet kihagyva egyből profinak áll az utolsó gimnáziumi éve után. Előtte viszont Olaszországban tanult, az NBA-t elhagyva ugyanis itt folytatta pályafutását apja. Hogy az olaszországi évek se teljenek kosárlabda nélkül, órákat töltött azzal, hogy az államokban maradt rokonok által küldött videokazetták alapján tanulmányozza Michael Jordan mozdulatait, és megpróbálja leutánozni azokat.

A később őt kiválasztó Los Angeles Lakers aktív NBA-játékosok ellen mérte össze a tudását a draft előtti játékospróbán, Bryant pedig 18 évesen annyira meggyőző volt, hogy a Lakers egyből tudta, ő kell nekik, ezért a Hornetsszel egyezkedve le is csaptak rá.

Első NBA-s évében többnyire csere volt, de így is történelmet írt azzal, hogy 18 évesen és 72 naposan ő lett a valaha volt legfiatalabb NBA-játékos (ezt a rekordot később Jermain O´Neal vette el tőle). Még abban az évben, újoncként megnyerte a zsákolóversenyt az All-Star-gálán, a szezon végére pedig már alapember lett a Lakersben.

Az igazi áttörés neki és a Lakersnek is 1999-ben, Phil Jackson vezetőedző kinevezésével jött meg. Ettől a szezontól kezdve Bryant az NBA egyik meghatározó bedobója (shooting guard) lett, emellett a védekezése is kiemelkedett a ligában, 2000-ben már a legjobb védőcsapatba is beválogatták. Jackson érkezésével a Lakers egyből a csúcsra ért, és három éven át le sem tudták taszítani onnan őket, az 1999-2000-es szezon végén az Indiana Pacerst, 2001-ben a Philadelphia 76erst, 2002-ben pedig a New Jersey Nets csapatát verték a döntőben.

Az Oscar-díjas NBA-bajnok

Kobe Bryant 2018-ban Oscar-díjat nyert a Dear Basketball (Kedves kosárlabda!) című animációs filmjéért, ám a 2003-as erőszakvádak miatt nem került be a filmakadémia tagjai közé. A rövidfilm, aminek producere volt, ugyanazt a címet viseli, mint a vers, amivel 2015-ben bejelentette a visszavonulását. A filmben, ahogy a versben is, a kosárlabda és az NBA iránti szeretetéről vall.

Pályafutását 33 643 ponttal fejezte be, ezzel most az örökranglista negyedik helyén áll LeBron James szombati előzése után. A szombati, történelmi pillanat után – aminek valódi súlyát akkor még nem lehetett tudni – James úgy nyilatkozott, hogy már annak is örül, hogy Kobe Bryanttel egy lapon említik.

Visszavonulásakor a Lakers mindkét mezszámát, az eleinte használt 8-ast, majd a későbbi 24-est is visszavonultatta örökre, ezzel egyedülálló az NBA-ben. (MTI, Index.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Európai Kézilabda-szövetség újabb tanulmányt készíttetett a koronavírus-járvány terjedése kapcsán, melyben arra jutottak, valószerűtlen, hogy májusban újraindulhatnának a nemzetközi kupasorozatok. Az EHF közleményében megerősíti, szeptemberre kerül át a női Bajnokok Ligája budapesti négyes döntője, míg a férfiak...
2020. MÁRCIUS 25.
[ 18:52 ]
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalosan bejelentette: Thomas Bach elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök megállapodott abban, hogy a tokiói olimpiát a jövő évre halasztják és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni. A két vezető kedden telefonon egyeztetett egymással és a koronavírus-járvány miatt kialakult...
2020. MÁRCIUS 24.
[ 15:38 ]
A japán NHK televízió arról számolt be, hogy Abe Sinzó miniszterelnök a nyári, tokiói olimpia egyéves halasztását javasolja Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének. A legfrissebb információk szerint a japán kormány is beállt az olimpia elhalasztását támogatók közé, ugyanis Abe Sinzó...
2020. MÁRCIUS 24.
[ 13:50 ]
Beolvasás folyamatban