Sport
F1: A Mercedes mérnökei megoldást találtak a lélegeztetőgép-hiányra

A koronavírus-járvány miatt hirtelen elképesztő mennyiségben lett szükség lélegeztetőgépekre világszerte, a gépeket gyártó cégek azonban képtelenek olyan gyorsan dolgozni, amilyen gyorsan kellenének a betegeknek ezek az eszközök. Erre a problémára találtak most megoldást többek között a Mercedes F1-es csapatának mérnökei.

Pár hete a brit kormány felkérte a Nagy-Britanniában működő 7 F1-es alakulatot, hogy segédkezzenek a különböző lélegeztetőgépek előállításában, mivel azokra nagy szükség van és lesz a járvány terjedésével. Így jött létre a „Project Pitlane” elnevezésű program, melynek keretében a Mercedes, a Red Bull, a Racing Point, a Haas, a McLaren, a Renault és a Williams az orvosi műszerek gyártásával és fejlesztésével veszi ki a részét a vírus elleni küzdelemből.

A BBC beszámolója szerint a Mercedes Formula–1-es csapatának mérnökei a londoni egyetem (University College London) mérnökeivel ültek össze kevesebb mint egy hete a lélegeztetőgép-hiány miatt.

A megoldást pedig egy már létező készülékben találták meg, amelyet eddig alvászavarok kezelésére használtak.

Ezek az úgynevezett CPAP-gépek (Continuous Positive Airway Pressure) képesek ugyanúgy a tüdőbe juttatni nagyobb mennyiségű oxigént, mint a lélegeztetőgépek, ám a gyártásuk sokkal olcsóbb és egyszerűbb.

A tesztfázis Angliában már meg is kezdődött 40 beteggel, s ha minden jól megy, a Mercedes-AMG gyára átveszi a gépek gyártását, és akár napi ezer darabot is képes lesz előállítani, így szinte teljesen megoldva a lélegeztetőgép-hiányt a koronavírus-járvány ideje alatt. (NSO/M4)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elfogadták az olimpiai törvényt - illusztráció
2020. MÁJUS 7.
[ 12:48 ]
Az eredeti tervek szerint októberig felépült volna az új topolyai városi stadion. Az építkezés most sem állt le, de a körülményekhez alkalmazkodni kellett, így a terveket is átírták és a 2021/2022-es idény kezdetén tervezik a létesítmény felavatását. Topolya szuperligás labdarúgócsapata, a TSC új stadionjának...
2020. ÁPRILIS 26.
[ 12:26 ]
A hétszeres Grand Slam-bajnok Mats Wilander támogatja Roger Federer ötletét, mely szerint ideje lenne egyesíteni a férfi és a női tenisztornákat szervező ATP-t és WTA-t. „Én vagyok az egyetlen, aki szerint eljött az ideje a férfi és a női tenisz egyesítésének? – tette fel a kérdést szerdán a svájci sztár. – Nem...
2020. ÁPRILIS 25.
[ 18:55 ]
A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, mivel az európai szövetség (EHF) végrehajtó bizottsága pénteken törölte az egyenes kieséses szakaszt. A férfi BL a csoportkör után, a rájátszás első fordulója előtt szakadt félbe a koronavírus-járvány miatt. A negyeddöntőbe...
2020. ÁPRILIS 24.
[ 20:06 ]
Beolvasás folyamatban