Szerbia
Koszovói albán felkelők vallottak az ENSZ-nek a szervkereskedelemről
Koszovói albán felkelők már 2003-ban részletes vallomást tettek egy ENSZ-vizsgálat során arról, hogy szerb foglyok belső szerveit kioperálták, értékesítették, a több száz áldozatot pedig eltemették, hogy ne maradjon nyoma a bűntettnek.
Az AP hírügynökség birtokába jutott egy 30 oldalas dokumentum, amely nyolc ember vallomását tartalmazza. Az illetők a szerb uralom ellen harcoló Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) alacsony és közepes rangú tagjai voltak.
Tüzetesen soha ki nem vizsgált állításaik szerint az UCK foglyait Albániába szállították, s ott egy erre a célra létrehozott klinikán eltávolították a májukat, veséjüket, egyéb szerveiket. A szervkivétel még 2000 nyarán is zajlott, amikor Koszovó már majdnem egy éve az ENSZ és a NATO irányítása alatt állt.
Az egyik forrás szerint az első két szervkivétel célja az volt, hogy az UCK betörjön az illegális szerkereskedelem piacára, s később az egy emberből kioperált szervekkel már 45 ezer dollárt is tudott keresni a szervezet. "Az volt a legnagyobb szállítmány, amikor egyszer öt szerb szerveit operálták ki... Azok egész vagyont értek. Más szállítmányok két vagy három ember szerveit tartalmazták" - mondta az egyik vallomástevő.
Az UCK-ban szolgáló koszovói és montenegrói albánok azt is elmondták, hogy az albán főváros, Tirana melletti Rinas repülőtér dolgozóit és az isztambuli repülőtérét, ahová a szerveket vitték, megvesztegették, hogy szemet hunyjanak az ügy felett.
A két repülőtér között 1 óra 45 percig tart az út, és a hely, ahol a szerveket kivették, kétórás autóútra van a Rinas repülőtértől. Jég között tartva a szív és a tüdő a kivételt követően négy-hat óráig alkalmas átültetésre, a máj 18-24 óráig, a vese pedig 24-48 óráig.
Két vallomástevő vett részt a kioperált szerveknek a repülőtérre szállításában, de szervkivételi műtétet egyikük se látott.
A beszámolók szerint a szerb áldozatok többsége 25 és 50 év közötti volt.
(MTI/AP)
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában átlépte az ezres lélektani határt az új fertőzöttek száma, keddről szerdára 1053 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a következő héten ez a szám csak tovább fog növekedni - mondta Predrag Kon, az ország legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízió internetes oldalának...
2020. OKTÓBER 28.
[ 8:52 ]
Az új kormány megalakításával megbízott Ana Brnabić ma a szerb parlament külön ülésén mond expozét és bemutatja a kabinet tagjait. A parlamenti ülés napirendi pontjai között szerepel a kormány megválasztása, valamint a miniszterelnök és a kormánytagok eskütétele, amellyel hivatalosan is megkezdődik a mandátumuk. A...
2020. OKTÓBER 28.
[ 8:41 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma találkozik a covid-kórházak vezetőivel. A találkozót 12 óra 15 perckor tartják meg a Szerbia Palotában, amely után sajtótájékoztatót tartanak, közölte az elnöki kabinet sajtószolgálata. Vučić 13 órakor közli majd Szerbia polgáraival a koronavírus-járvány elleni védelmet...
2020. OKTÓBER 28.
[ 8:39 ]
Beolvasás folyamatban