Szerbia
Az Emberi Jogok Európai Bírósága elé kerül a restitúciós törvény
Egy magyar nemesi család Angliában élő leszármazottja az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, amiért a szerb restitúciós törvény kizárja családját a kárpótlásra jogosultak köréből.
Gróf Cseszneky Miklós nem kérhet kárpótlást a jugoszláv kommunista hatóságok által a második világháborút követően elkobzott családi javakért, mert a Szerbia által nemrég elfogadott kárpótlási törvény hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a magyar származású örökösökkel szemben. A jogszabály értelmében az 1941 és 1945 között a magyar hadseregben szolgálatot teljesítők és leszármazottaik nem tarthatnak igényt kárpótlásra. Cseszneky Miklós nagyapját, gróf Cseszneky Mihályt, aki jómódú nagyiparos és földbirtokos volt, besorozták a magyar honvédségbe, azonban harci cselekményekben sosem vett részt.
A gróf ügyvédei úgy érvelnek, hogy a szerb törvény a kollektív bűnösség koncepcióján alapul, ami teljesen ellentétes az európai normákkal, és alapvető emberi jogokat sért.
Mint ismeretes, Magyarország élesen kritizálta a jogszabályt, és figyelmeztette Belgrádot, hogy nem fogja támogatni a balkáni ország EU-tagjelöltté válását, ha a szerb parlament nem módosítja a restitúciós törvényt.
(A képen: Az Emberi Jogok Európai Bíróságának épülete Strasbourgban)
(Hungarian Human Rights Watch)

***
Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az 1950-es „Egyezmény az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről”, vagy röviden az Emberi Jogok Európai Egyezménye betartásának felügyeletére létrehozott bíróság. Az Európa Tanács által elfogadott egyik legfontosabb egyezménynek a Tanács mind a 47 tagja részese. Az aláíró felekkel szembeni emberi jogi sérelmekkel kapcsolatos kereseteket a többi aláíró állam és magánszemélyek nyújthatják be.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dačić cáfolta, hogy az ellenzékhez csatlakozást latolgatja a pártja - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 14:58 ]
Vučić: Nem érdekelnek a tüntetések - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 9:51 ]
Egy 40 éves afgán férfi, aki három éve tartózkodik Szerbiában, lett az első menekült vállalkozó az országban, tájékoztatott a menekülteket segítő központ. A férfi hét nyelven beszél, s vállalkozása fordítói szolgáltatást nyújt. A menekülteket segítő központ jogászainak segítségével kapta meg a menedékjogot,...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 20:39 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök elégedett a müncheni útjával, ahol az 55. Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencián vett részt. Megjegyezte, különösen elégedett a német képviselőkkel folytatott tárgyalásaival. Vučić látogatását az Atlanti Tanács képviselőivel való egyeztetéssel zárta. A tanács a NATO-t támogató...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 17:31 ]
Szombat este is folytatódtak az ellenzék és az elégedetlen polgárok tüntetései Belgrádban és más városokban. A fő követelés, hogy távozzon a jelenlegi hatalom, de rendre felmerülnek helyi problémák is. Belgrádban a Szövetség Szerbiáért tagjai aláírták a szerződést a néppel, amely az ellenzék hatalomra...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 8:54 ]
Beolvasás folyamatban