Szerbia
II. Péter király földi maradványait hazaszállították Belgrádba
Az utolsó jugoszláv uralkodó, II. Péter király (1923-1970) földi maradványai kedden délután két óra tájt Zürichből Belgrádba érkeztek, repülőgéppel.
A Nikola Tesla repülőtéren a koporsót az Egyesült Államokban elhunyt király fia, Aleksandar Karađorđević herceg és családja, a szerb kormány és a hadsereg képviselői várták, de a repülőtéren összegyűltek a monarchia szimpatizánsai is, köztük volt Biljana Plavšić, a boszniai Szerb Köztársaság egykori elnöke is.
A koporsót a dedinjei egykori királyi udvar kápolnájába szállították, ahol Irinej pátriárka szolgáltatott liturgiát.
II. Pétert végakaratának megfelelően Oplenacon, a Karađorđević család mauzóleumában fogják örök nyugalomra helyezni. A temetés később lesz, valamikor az év folyamán, a Szerb Pravoszláv Egyházzal és a szerb elnökkel, valamint a kormánnyal és az európai uralkodóházakkal való egyeztetéseket követően.
A szerb kormány tavaly szeptemberben döntött úgy, hogy sok év után hazahozza az utolsó jugoszláv illetve szerb király földi maradványait. A hazahozatalt intéző bizottság élén maga Tomislav Nikolić szerb elnök állt.
II. Péter édesapját, I. Sándor jugoszláv királyt 1934. október 9-én Marseille-ben Vlado Csernozemszki bolgár anarchista agyonlőtte, ezért az akkor 11 éves Péter került az I. világháború után megalakult Jugoszlávia trónjára. A még gyerek Péter helyett a tényleges hatalmat Pál (Pavle) nagybátyja, a jugoszláv államtanács és a szerb ortodox egyház által kijelölt régens gyakorolta.
1941 márciusában Pavle Karađorđevićot Dušan Simović tábornok katonai puccsal megdöntötte, és a 17 éves Pétert teljes jogú királlyá nevezték ki. A királysága azonban rövid életűnek bizonyult, mert 10 nap múlva a német Luftwaffe bombázni kezdte Belgrádot, és a Jugoszláviába bevonuló német, olasz, magyar és bolgár csapatok előtt a jugoszláv hadsereg különösebb ellenállás nélkül letette a fegyvert. 1941. április 17-én a kormány is kapitulált, és a fiatal király hazájából előbb Görögországba, Egyiptomba majd végül Nagy-Britanniába menekült.
A háború után Tito egyik első intézkedéseként 1945 novemberében megfosztotta a száműzetésben élő II. Pétert a jugoszláv tróntól. Péter később a családjával együtt az Egyesült Államokban, Chicagóban telepedett le.
A volt jugoszláv király Amerikában sokat betegeskedett, és 1970-ben, 47 éves korában egy sikertelen májátültetési operáció után Denverben elhunyt. Az utolsó jugoszláv uralkodó földi maradvényait az Illinois állambeli Libertyville városkában található Szent Száva szerb ortodox monostorban helyezték el. Végakarata azonban az volt, hogy a család oplenaci mauzóleumában nyugodjék.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dačić cáfolta, hogy az ellenzékhez csatlakozást latolgatja a pártja - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 14:58 ]
Vučić: Nem érdekelnek a tüntetések - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 9:51 ]
Egy 40 éves afgán férfi, aki három éve tartózkodik Szerbiában, lett az első menekült vállalkozó az országban, tájékoztatott a menekülteket segítő központ. A férfi hét nyelven beszél, s vállalkozása fordítói szolgáltatást nyújt. A menekülteket segítő központ jogászainak segítségével kapta meg a menedékjogot,...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 20:39 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök elégedett a müncheni útjával, ahol az 55. Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencián vett részt. Megjegyezte, különösen elégedett a német képviselőkkel folytatott tárgyalásaival. Vučić látogatását az Atlanti Tanács képviselőivel való egyeztetéssel zárta. A tanács a NATO-t támogató...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 17:31 ]
Szombat este is folytatódtak az ellenzék és az elégedetlen polgárok tüntetései Belgrádban és más városokban. A fő követelés, hogy távozzon a jelenlegi hatalom, de rendre felmerülnek helyi problémák is. Belgrádban a Szövetség Szerbiáért tagjai aláírták a szerződést a néppel, amely az ellenzék hatalomra...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 8:54 ]
Beolvasás folyamatban