Szerbia
II. Péter király földi maradványait hazaszállították Belgrádba
Az utolsó jugoszláv uralkodó, II. Péter király (1923-1970) földi maradványai kedden délután két óra tájt Zürichből Belgrádba érkeztek, repülőgéppel.
A Nikola Tesla repülőtéren a koporsót az Egyesült Államokban elhunyt király fia, Aleksandar Karađorđević herceg és családja, a szerb kormány és a hadsereg képviselői várták, de a repülőtéren összegyűltek a monarchia szimpatizánsai is, köztük volt Biljana Plavšić, a boszniai Szerb Köztársaság egykori elnöke is.
A koporsót a dedinjei egykori királyi udvar kápolnájába szállították, ahol Irinej pátriárka szolgáltatott liturgiát.
II. Pétert végakaratának megfelelően Oplenacon, a Karađorđević család mauzóleumában fogják örök nyugalomra helyezni. A temetés később lesz, valamikor az év folyamán, a Szerb Pravoszláv Egyházzal és a szerb elnökkel, valamint a kormánnyal és az európai uralkodóházakkal való egyeztetéseket követően.
A szerb kormány tavaly szeptemberben döntött úgy, hogy sok év után hazahozza az utolsó jugoszláv illetve szerb király földi maradványait. A hazahozatalt intéző bizottság élén maga Tomislav Nikolić szerb elnök állt.
II. Péter édesapját, I. Sándor jugoszláv királyt 1934. október 9-én Marseille-ben Vlado Csernozemszki bolgár anarchista agyonlőtte, ezért az akkor 11 éves Péter került az I. világháború után megalakult Jugoszlávia trónjára. A még gyerek Péter helyett a tényleges hatalmat Pál (Pavle) nagybátyja, a jugoszláv államtanács és a szerb ortodox egyház által kijelölt régens gyakorolta.
1941 márciusában Pavle Karađorđevićot Dušan Simović tábornok katonai puccsal megdöntötte, és a 17 éves Pétert teljes jogú királlyá nevezték ki. A királysága azonban rövid életűnek bizonyult, mert 10 nap múlva a német Luftwaffe bombázni kezdte Belgrádot, és a Jugoszláviába bevonuló német, olasz, magyar és bolgár csapatok előtt a jugoszláv hadsereg különösebb ellenállás nélkül letette a fegyvert. 1941. április 17-én a kormány is kapitulált, és a fiatal király hazájából előbb Görögországba, Egyiptomba majd végül Nagy-Britanniába menekült.
A háború után Tito egyik első intézkedéseként 1945 novemberében megfosztotta a száműzetésben élő II. Pétert a jugoszláv tróntól. Péter később a családjával együtt az Egyesült Államokban, Chicagóban telepedett le.
A volt jugoszláv király Amerikában sokat betegeskedett, és 1970-ben, 47 éves korában egy sikertelen májátültetési operáció után Denverben elhunyt. Az utolsó jugoszláv uralkodó földi maradvényait az Illinois állambeli Libertyville városkában található Szent Száva szerb ortodox monostorban helyezték el. Végakarata azonban az volt, hogy a család oplenaci mauzóleumában nyugodjék.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia érvekkel próbálja elmagyarázni az Interpol tagjainak, miért nem kell, hogy Koszovó a szervezet tagjává váljon, jelentette ki ma Nebojša Stefanović belügyminiszter, s aláhúzta, meg kell állítani és akadályozni e rendőri szervezet politizálódását. A Pink TV-nek adott interjúban hangsúlyozta, Szerbia mindenkivel...
2019. AUGUSZTUS 23.
[ 12:15 ]
A többi országhoz képest Szerbiából sokkal kevesebb orvos távozik, még néhány európai uniós országhoz viszonyítva is, nyilatkozta Aleksandar Vučić szerb elnök az Amerika Hangjának. „Az egészségügyi nővérek távoznak tőlünk”, így válaszolt arra a megjegyzésre, hogy az emberek, az egészségügyi nővérek, orvosok,...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 12:29 ]
Az egészségügyi nővérek és ápolók bére 15 százalékkal emelkedhet, írja a Novosti. Ez a kórházakban és klinikai központokban dolgozók nővérek esetében átlagosan 6.200 dináros emelést jelentene, a havi bérük pedig elérné a 47.500 dinárt, a holtmunka és a juttatások nélkül. Zlatibor Lončar egészségügyi...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 12:02 ]
Beolvasás folyamatban