Szerbia
Közvélemény-kutatás: Az SNS a legnépszerűbb párt, a polgárok pedig választásokat akarnak

A Szerb Haladó Párt (SNS) messze a legnépszerűbb párt az országban, a választópolgárok 41,5 százalékának támogatását élvezi, a polgárok többsége pedig kifejezetten a rendkívüli parlamenti választások kiírása mellett van, s úgy véli, a pártok úgy viselkednek, mint a választások előtti kampány során, derül ki a Faktor Plus ügynökség közvélemény-kutatásából.

A felmérés eredményei, amelyeket kedden ismertettek, azt mutatják, hogy a belgrádi melegfelvonulást a megkérdezettek túlnyomó többsége, mintegy 84 százaléka nem támogatta, míg 11 százalékuk volt a Pride mindenáron történő megtartása mellett, öt százalékuk pedig nem válaszolt erre a kérdésre.

A közvélemény-kutatást szeptember 27-e és 30-a között végezték 1080 nagykorú szerbiai személy megkérdezésével.

A pártok népszerűségi listáján második helyen a szocialisták koalíciója, az SPS-PUPS-JS áll 12,7 százalékos támogatottsággal, őket követi a Demokrata Párt (DS) 11,8 százalékkal, a negyedik helyen a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) áll, amelyet a polgárok 6,1 százaléka támogat, ötödik a Liberális Demokrata Párt (LDP) 5,8 százalékkal, hatodik a Szerbiai Egyesült Régiók (URS), amely jelenleg a parlamenti küszöb alatt áll, 4,4 százalékkal.

Az, hogy Dragan Đilast, a DS elnökét leváltották a belgrádi polgármesteri tisztségről, nem osztotta meg a párt választóit, míg Vojislav Koštunicának, a DSS elnökének támogatottsága egy százalékkal csökkent az előző időszakhoz képeset, nyilatkozta Vladimir Pejić, a Faktor Plus igazgatója.

A többi párt, amelyet összesen a polgárok 13,7 százaléka támogat, egyenként három százalék alatti támogatottságot élvez, viszonylag jól a Rasim Ljajić vezette Szerbiai Szociáldemokrata Párt és a Zoran Živković vezette Új Párt állnak.

Pejić elmondta, a megkérdezetteket ez alkalommal nem kérdezték egyes politikusok népszerűségéről, s emlékeztetett, hogy az előző közvélemény-kutatások egyértelműan azt az eredményt hozták, hogy Szerbiában messze a legnépszerűbb politikus Aleksandar Vučić, a haladók elnöke és népszerűsége jóval meghaladja pártja népszerűségét is.

A megkérdezett polgárok 62 százaléka véli úgy, tartsanak rendkívüli parlamenti választásokat, s véleményüket azzal támasztották alá, hogy nem reálisak a parlamenten és a kormányon belüli erőviszonyok, míg 38 százalék ellenzi a rendkívüli választások megtartását. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a többség úgy látja, egyszerre kellene parlamenti és helyhatósági választásokat is tartani.

Ha ma tartanák a választásokat, a polgárok 41 százaléka menne el szavazni, 37 százalék a tétovázók aránya, míg 22 százalék egészen biztosan nem járulna az urnák elé. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dačić cáfolta, hogy az ellenzékhez csatlakozást latolgatja a pártja - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 14:58 ]
Vučić: Nem érdekelnek a tüntetések - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 9:51 ]
Egy 40 éves afgán férfi, aki három éve tartózkodik Szerbiában, lett az első menekült vállalkozó az országban, tájékoztatott a menekülteket segítő központ. A férfi hét nyelven beszél, s vállalkozása fordítói szolgáltatást nyújt. A menekülteket segítő központ jogászainak segítségével kapta meg a menedékjogot,...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 20:39 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök elégedett a müncheni útjával, ahol az 55. Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencián vett részt. Megjegyezte, különösen elégedett a német képviselőkkel folytatott tárgyalásaival. Vučić látogatását az Atlanti Tanács képviselőivel való egyeztetéssel zárta. A tanács a NATO-t támogató...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 17:31 ]
Szombat este is folytatódtak az ellenzék és az elégedetlen polgárok tüntetései Belgrádban és más városokban. A fő követelés, hogy távozzon a jelenlegi hatalom, de rendre felmerülnek helyi problémák is. Belgrádban a Szövetség Szerbiáért tagjai aláírták a szerződést a néppel, amely az ellenzék hatalomra...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 8:54 ]
Beolvasás folyamatban