Szerbia
Június 16-án kezdődik a kisérettségi
Betűméret:             

A nyolcadikosok június 16-án, 17-én és 18-án írják a kisérettségit.

Az első napon szerb nyelvből, illetve anyanyelvből, a második napon matematikából írják a tesztet, a harmadik napon pedig a kombinált teszt vár rájuk, amelyben a fizika, a biológia, a kémia, a földrajz és a történelem területéről lesznek kérdések, írja a Novosti.

A próbateszt írásának időpontját május 9-ére és 10-ére tűzték ki, 9-én a kombinált tesztet, 10-én pedig az anyanyelvi és a matematikatesztet írják meg.

A kisérettségi megszervezéséről szóló szabályzatot és útmutatót pénteken teszik közzé.

„A tesztek belső ismertetőjegyeket hordoznak majd, s ez biztosítja a titkosság szükséges szintjét. Mindenki viselni fogja a felelősség rá eső részét az adatok titkosságára vonatkozó hatályos törvénnyel összhangban, hogy megakadályozzunk minden visszaélést és lehetséges kárt” – mondta a Novostinak Ljubiša Antonijević, az oktatási, tudományos és műszaki fejlesztési miniszter segédje.

Hangsúlyozta, hogy az összes tesztet egy helyen nyomtatják majd, az oktatás és nevelés minőségét értékelő intézetben.

„Úgy értékeltük, jobb, ha egy nyomdában készítik el az összes tesztet, hogy lecsökkentsük a biztonsági kockázatot” – magyarázta Antonijević.

Az elmúlt két évben a tesztek nagy részét a Službeni glasnik (Hivatali Közlöny) nyomdájában nyomtatták, az anyanyelvi tesztet a kisebbségek részére pedig az intézet nyomdájában. Azelőtt pedig az intézet nyomtatta az összes tesztet.

„Biztonsági okokból a teszteket ismét három nap osztják szét” – mondta Antonijević, s hozzátette, a szerb- illetve anyanyelvi teszteket június 15-én, vasárnap szállítják el az iskolákba, egy nappal később a matematikateszteket, végül pedig a kombinált teszteket. (Tanjug, Večernje novosti)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az elmúlt 24 órában további hat ember halt meg a koronavírus-fertőzés következtében Szerbiában, így az áldozatok száma összesen 16.319, közölte az egészségügyi minisztérium a covid19.rs honlapon. A legutóbbi jelentés óta 16.891 embernél végeztek koronavírus-tesztet, ebből 6.467 eset lett pozitív. 35 beteg van...
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 20:04 ]
Ma este nyolc órakor tartják az újvidéki Szabadság téren a Vihar során elhunyt és száműzött szerbek emléknapjának állami rendezvényét. Horvátországban idén is ünnepnapként tartják meg a Vihar fedőnevű katonai-rendőrségi akció évfordulóját, amely során 1995 augusztusának elején – a második világháború óta...
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 10:07 ]
Migránsokkal van tele a belgrádi buszpályaudvar környéke. A szerb főváros a migránsok gyülekezési helye, ahonnan tovább folytatják útjukat a határ menti településekre azzal a céllal, hogy illegálisan próbálkozzanak bejutni az Európai Unió területére, írja a pannonrtv.com. Akinek több pénze van, az taxikkal utazik...
2022. AUGUSZTUS 3.
[ 22:39 ]
Beolvasás folyamatban