Szerbia
Elfogadták a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítását
Októberben nemzeti tanácsi választások

A szerbiai parlament ma elfogadta a kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény módosításait, amelynek értelmében a nemzeti tanácsi választások is ezentúl a Köztársasági Választási Bizottság illetékességébe tartoznak.

A nemzeti tanácsi választásokat idén októberben tartják, a képviselők megbízatása négy évre szól. A nemzeti tanácsok első ülésükön, a megalakulást követő tíz napon belül, kötelesek meghozni az alapszabályt.

A nemzeti tanácsokat ezentúl a nemzeti tanácsok regiszterében tartják nyilván, amelyet az emberi és kisebbségi jogokkal megbízott minisztérium vezet.

A törvény módosítása azt is előirányozza, hogy az adott nemzeti tanácsot feloszlatása esetén törlik a regiszterből. A kisebbségi nemzeti tanácsok feloszlatása esetén a testület megbízatása megszűnik, a feloszlatást követően alakuló tanács megbízatása pedig addig tart, ameddig a feloszlatott tanácsé tartott volna.

A minisztérium feloszlathatja a nemzeti tanácsokat, amennyiben a választások végeredményének közzététele után 30 nappal nem alakulnak meg, ha valamilyen okból leáll a választási folyamat, ha a nemzeti tanács hat hónapon keresztül egyszer sem tart ülést, ha megalakulását követő 30 napon belül nem választja meg az elnökét, vagy ha a tagok száma kevesebb, mint felére csökken.

A módosításra azért volt szükség, mert januárban alkotmányellenesnek nyilvánították az említett törvény néhány pontját.

A pénteki parlamenti döntéssel egyértelművé vált, hogy a nemzeti tanácsok a nemzeti kisebbségek kulturális autonómiájának eszközeiként működnek. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dačić cáfolta, hogy az ellenzékhez csatlakozást latolgatja a pártja - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 14:58 ]
Vučić: Nem érdekelnek a tüntetések - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 9:51 ]
Egy 40 éves afgán férfi, aki három éve tartózkodik Szerbiában, lett az első menekült vállalkozó az országban, tájékoztatott a menekülteket segítő központ. A férfi hét nyelven beszél, s vállalkozása fordítói szolgáltatást nyújt. A menekülteket segítő központ jogászainak segítségével kapta meg a menedékjogot,...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 20:39 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök elégedett a müncheni útjával, ahol az 55. Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencián vett részt. Megjegyezte, különösen elégedett a német képviselőkkel folytatott tárgyalásaival. Vučić látogatását az Atlanti Tanács képviselőivel való egyeztetéssel zárta. A tanács a NATO-t támogató...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 17:31 ]
Szombat este is folytatódtak az ellenzék és az elégedetlen polgárok tüntetései Belgrádban és más városokban. A fő követelés, hogy távozzon a jelenlegi hatalom, de rendre felmerülnek helyi problémák is. Belgrádban a Szövetség Szerbiáért tagjai aláírták a szerződést a néppel, amely az ellenzék hatalomra...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 8:54 ]
Beolvasás folyamatban