Szerbia
Vladimir Vukčević: Nincs bizonyíték Stojanović ellen

Vladimir Vukčević háborús bűnökkel foglalkozó ügyész kijelentése szerint nem tudja, milyen bizonyítékokkal rendelkezik az EULEX, de a szerbiai ügyészség esetében Miomir Stojanovićnak, a Jugoszláv Hadsereg egykori tisztjének, a Szerb Haladó Párt (SNS) parlamenti képviselőjének neve nem merült fel mint a háborús bűnök potenciális elkövetője.

A Večernje novosti napilapnak adott interjújában Vukčević azt mondta, a háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai ügyészség foglalkozik a Đakovicához közeli Meja településen történt bűncselekménnyel, s vannak bizonyos értesülései erről az esetről és a lehetséges elkövetőkről is.

„Momir Stojanević mostanáig nem merült fel háborús bűnök potenciális elkövetőjeként, de nem tudom, hogy az EULEX-nél dolgozó kollégák milyen bizonyítékokkal rendelkeznek” – magyarázta.

Vukčević arra a kérdésre válaszolva, hogy miért éppen most, s nem korábban emeltek vádat, azt válaszolta, ez nem igazságügyi, hanem politikai kérdés, majd hozzátette: amennyiben az illetékes szervek beleegyeznek, kész megvizsgálni azokat az állításokat, amelyekkel Stojanovićot és az elfogatóparancsban említett többi személyt terhelik.

A đakovicai községi bíróság nemrégiben elfogatóparancsot adott ki több szerb személy ellen, akiket azzal terhelnek, hogy háborús bűnöket követtek el az 1999-es koszovói háború idején. A gyanúsítottak között van Stojanović is, aki a háború ideje alatt a jugoszláv hadsereg pristinai részlegének vezetője volt.

Arra a kérdésre, hogy ellenőrzik-e azokat a vádakat, amelyeket Ljubiša Dikovićnak, a szerbiai hadsereg vezérkari főnökének számlájára mondtak ki, Vukčević azt válaszolta, hogy a hozzá beérkező minden állítást ellenőriznek, s így történt ez 2009-ben is, amikor megállapították: nincs olyan bizonyíték, amely Dikovićot terhelné. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A koronavírus-fertőzés tüneteit mutató polgároknak ezentúl először a Covid-rendelőkben kell jelentkezniük, hogy ott elvégezzék a diagnosztikát, mindazokat pedig, akik nincsenek életveszélyben, s elemzés nélkül érkeznek a triázs rendelőkbe, visszautalják az egészségházakba, jelentette ki ma dr. Goran Stevanović, a...
2020. NOVEMBER 27.
[ 13:30 ]
Az iskolaigazgatóságok ma kapják meg a konkrét utasításokat, miután a szerb kormány döntött az online oktatásra való átállásról, jelentette ki Branko Ružić oktatási miniszter. Az utasítások azokra a helyzetekre is kitérnek, amikor a diákoknak javítaniuk kell valamelyik tárgyból, ezt az iskolában tehetik meg. A diákok...
2020. NOVEMBER 27.
[ 9:24 ]
A szerb kormány ma úgy döntött, hogy november 30-ától a téli szünidő kezdetéig, vagyis december 21-éig az általános iskolák ötödiktől nyolcadik osztályig, illetve a középiskolák áttérnek a távoktatásra, a rövidített munkaidővel kapcsolatos intézkedést pedig december 15-éig hosszabbította meg a kormány. A téli...
2020. NOVEMBER 26.
[ 18:33 ]
Beolvasás folyamatban