Szerbia
Ombudsmani jelentés: Aggasztó az emberi jogok helyzete
Betűméret:             

Átadta a parlamentnek rendes évi jelentését Saša Janković szerbiai ombudsman. Értékelése szerint 2014-ben Szerbiában aggasztó volt az emberi jogok helyzete – jelenti a Tanjug hírügynökség.

„A joguralom és a jogbiztonság helyezte, a ’jó kormányzás’ elvének tiszteletben tartása, az adminisztráció szervezetei és kapacitásai, a törvények alkalmazása, és mindenekelőtt a gazdasági helyzet olyan volt, hogy nem tudták biztosítani az emberi jogok olyan szintű tiszteletben tartását, amely a tisztességes élethez szükséges” – áll az ombudsman éves jelentésében.

Mint kifejti: a polgári bejelentések 44 százaléka az adminisztráció nem megfelelő időben történt munkájára, a munkával szembeni gondatlan hozzáállásra, a jogok szemmel láthatóan helytelen alkalmazására és a „jó kormányzás” területéhez tartozó egyéb mulasztásokra vonatkozott.

A tavalyi év során az ombudsman a polgári bejelentések és saját kezdeményezései nyomán 833 esetben állapított meg mulasztást az államigazgatás szerveinek munkájában, amelyek sértették a polgárok jogait, éppen ezért 799 ajánlást tett az állami szerveknek.

A jelentés értékeléseket és adatokat közöl az emberi jogok tiszteletben tartásáról, az állami szervek munkájában észlelt hiányosságokról, emellett javaslatokat fogalmaz meg a polgároknak az állami szervekkel szembeni helyzetének javítására, és az ombudsmani hivatal aktivitásairól és kiadásairól is beszámol.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A büntető törvénykönyv vonatkozó részeinek szigorítását jelentette be Slavica Đukić Dejanović szerb oktatási miniszter pénteken azt követően, hogy egy nappal korábban két belgrádi általános iskolában is szülők vertek meg tanárokat. A kormányfő tárgyalni hívja az esettel kapcsolatban a szakszervezeteket. Az egyik...
2024. JÚNIUS 14.
[ 12:17 ]
Marko Đurić külügyminiszter ma Magyar József szerbiai magyar nagykövettel folytatott megbeszélést a térség és Európa jelenlegi politikai helyzetéről. A minisztérium közleménye szerint a megbeszélés részvevői a közelmúltban lezajlott európai parlamenti választások előzetes eredményeiről cseréltek véleményt,...
2024. JÚNIUS 13.
[ 12:55 ]
Jugoszlávia és az azt követő utódállamok történetében először adózott egy szerbiai állami tisztségviselő Joszif Sztálin emléke előtt. Az állami küldöttség moszkvai látogatása alkalmával Aleksandar Vulin miniszter, a szerb kormány alelnöke virágot helyezett Sztálin sírjára a Virág téren. Tehetséges vezető, a...
2024. JÚNIUS 13.
[ 12:23 ]
Beolvasás folyamatban