Szerbia
Egyes munkáltatók visszakövetelik még a minimálbér egy részét is
Betűméret:             

A szerbiai munkáltatók mind gyakrabban követelik dolgozóiktól azt, hogy adják vissza a kiutalt fizetésük egy részét, még ha a minimálbérről van is szó, amely Szerbiában jelenleg mintegy 21 ezer dinárt tesz ki.

Mivel a törvény szerint nem lehet a minimálbérnél kisebb összegű fizetéseket kiutalni, a vállalkozók egy része hivatalosan kifizeti azt az összeget, de arra kötelezi a dolgozóit, hogy készpénzben adjanak vissza belőle általában 5-6 ezer dinárt. Ez leggyakrabban az iparral meg kereskedelemmel foglalkozó kis- és középvállalkozásokban történik meg.

Ivica Cvetanović, a szabad szakszervezetek konferenciájának (KSS) elnöke elmondása szerint mind több ilyen jellegű bejelentés érkezik hozzájuk, s szerinte ennek fő oka az, hogy az új munkáltatóknak egyszerűen nincs társadalmi kultúrája, ezért nagyon kegyetlenek a dolgozóikkal szemben. „Gyakran nem határozzák meg a munkaidőt a szerződésben, ezért megtörténik, hogy az ilyen nyomorúságos fizetésekért reggeltől estig dolgozniuk kell a foglalkoztatottnak.” Hozzátette: a szerbiai munkaerőpiac rossz helyzete, meg a túl nagy munkaerő-kínálat miatt az emberek elfogadják az ilyen jellegű zsarolást is. Ugyanakkor a munkahely elvesztésétől való félelem miatt a dolgozók nem mernek jelentést adni az ilyen esetekről, holott – a szakszervezetek szerint – éppen ezáltal kerülhetne napirendre ez a probléma. Ugyanakkor nem is egyszerű bizonyítani az ilyen jellegű visszaélést, hiszen a visszakövetelt összeget készpénzben adja át a megzsarolt dolgozó, így ennek semmilyen nyoma nem marad.

Bojan Jocić, a munkaügyi felügyelőség vezetője szerint ez nem tartozik a felügyelőség hatáskörébe, mert nem tudnak hatással lenni sem azokra, akik kisebb összegre jelentik be dolgozóikat, majd borítékban adnak még nekik pénzt, sem pedig azokra, akik visszakövetelik a kiutalt bér egy részét. Az erre vonatkozó bejelentéseket az illetékes szervekhez továbbítják, írja a Večernje novosti napilap.

Ivica Cvetanović ugyanakkor arra is rámutatott, hogy egyes munkáltatók képesek a munkaszerződéssel együtt egy keltezés nélküli felmondólevelet is aláíratni a dolgozókkal, így amennyiben meg kívánnak szabadulni valakitől, nem kell kirúgniuk az állásából, hanem „közös megegyezés alapján” megszüntetik a munkaviszonyt.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mondhatnánk, ijesztő időjárási fordulat előtt állunk. A vasárnapi nyárias meleg után hétfőn és kedden tovább emelkedik a hőmérséklet, elérheti a 33 fokot is, ami nyáron is kánikulának számít, nemhogy április közepén. Kedden estefelé viszont egy olyan fordulat áll be az időjárásban, ami után rohamosan zuhanni fog a...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 16:47 ]
A koszovói rendőrség ma minden magyarázat nélkül a brnjaki adminisztratív átkelőn letartóztatta a zvečani Srećko Sofronijevićet, közölte a Koszovó-ügyi Iroda. A koszovói rendőrség parancsnokhelyettese később arról számolt be, hogy a szerb férfit „Koszovó alkotmányos rendjének megsértésével” gyanúsítják. A...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 19:14 ]
Magyarország mindent megtesz Szerbia európai uniós integrációs folyamatának felgyorsítása érdekében - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán, miután telefonon egyeztetett Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel, ügyvivő miniszterelnökkel. A magyar külügyminiszter...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 18:04 ]
Beolvasás folyamatban