Szerbia
Megtartották a büszkeségnapi felvonulást Belgrádban
Nem történtek incidensek
Betűméret:             

Incidensek nélkül zajlott a sorrendben második büszkeségnapi felvonulás Belgrádban. A résztvevőknek a kormányépülettől a városházáig való sétáját jelentős rendőri erők biztosították.

A menetoszlopban ott volt Jadranka Joksimović eurointegrációs miniszter, Ivan Tasovac művelődési és tájékoztatási miniszter, Siniša Mali belgrádi polgármester és Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos is. Megjelent továbbá több nagykövet, köztük Michael Davenport, az Európai Unió (EU) szerbiai delegációjának vezetője, Michael Kirby, az Amerikai Egyesült Államok (USA) belgrádi nagykövete, valamint Knut Fleckenstein, az EU parlamentjének képviselője.

Egyes szerbiai pártok is képviseltették magukat a felvonuláson: Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöke feleségével érkezett, s megjelent Nenad Konstantinović, a Szociáldemokrata Párt (SDS) tisztségviselője meg Saša Radulović, az Elég volt (Dosta je bilo) mozgalom elnöke.

A résztvevők egy rövid időre megálltak a Terazije téren, ahol a fasizmus és a kapitalizmus ellen tiltakoztak, a szíriai és az ukrajnai háborút, illetve a görögországi problémákat emlegetve, s felhívták a figyelmet a jelentős számú menekültre is.

Boban Stojanović, a büszkeségnapi felvonulás szervezőbizottságának tagja nyilatkozatában azt mondta, nagyon elégedett az idei Pride-dal, mert értékelése szerint ez egy valódi parádé volt.

„Ez az igazi parádé, végigsétáltunk a főutcákon, mindenhol lobogtak a zászlók, az emberek boldogok voltak, zene hallatszott a teherautóról, vidám volt és színes, s valójában ez a Pride” – fejtette ki a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva Stojanović.

Szavai szerint különösen boldog amiatt, hogy a Pride során más üzeneteket is továbbítottak, így azt is, hogy legyünk szolidárisak a menekültekkel, akik mindössze néhány méterre tartózkodtak a felvonulás útvonalától, a problémáikat pedig nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Úgy értékelt, hogy a menekültek problémáival bárki szembesülhet, az LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) mozgalom elve pedig elsősorban a szolidaritás.

Leszögezte: a Pride során minden a legnagyobb rendben zajlott, nem történtek nagyobb incidensek a szerb fővárosban.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban