Szerbia
Megtartották a büszkeségnapi felvonulást Belgrádban
Nem történtek incidensek

Incidensek nélkül zajlott a sorrendben második büszkeségnapi felvonulás Belgrádban. A résztvevőknek a kormányépülettől a városházáig való sétáját jelentős rendőri erők biztosították.

A menetoszlopban ott volt Jadranka Joksimović eurointegrációs miniszter, Ivan Tasovac művelődési és tájékoztatási miniszter, Siniša Mali belgrádi polgármester és Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos is. Megjelent továbbá több nagykövet, köztük Michael Davenport, az Európai Unió (EU) szerbiai delegációjának vezetője, Michael Kirby, az Amerikai Egyesült Államok (USA) belgrádi nagykövete, valamint Knut Fleckenstein, az EU parlamentjének képviselője.

Egyes szerbiai pártok is képviseltették magukat a felvonuláson: Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöke feleségével érkezett, s megjelent Nenad Konstantinović, a Szociáldemokrata Párt (SDS) tisztségviselője meg Saša Radulović, az Elég volt (Dosta je bilo) mozgalom elnöke.

A résztvevők egy rövid időre megálltak a Terazije téren, ahol a fasizmus és a kapitalizmus ellen tiltakoztak, a szíriai és az ukrajnai háborút, illetve a görögországi problémákat emlegetve, s felhívták a figyelmet a jelentős számú menekültre is.

Boban Stojanović, a büszkeségnapi felvonulás szervezőbizottságának tagja nyilatkozatában azt mondta, nagyon elégedett az idei Pride-dal, mert értékelése szerint ez egy valódi parádé volt.

„Ez az igazi parádé, végigsétáltunk a főutcákon, mindenhol lobogtak a zászlók, az emberek boldogok voltak, zene hallatszott a teherautóról, vidám volt és színes, s valójában ez a Pride” – fejtette ki a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva Stojanović.

Szavai szerint különösen boldog amiatt, hogy a Pride során más üzeneteket is továbbítottak, így azt is, hogy legyünk szolidárisak a menekültekkel, akik mindössze néhány méterre tartózkodtak a felvonulás útvonalától, a problémáikat pedig nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Úgy értékelt, hogy a menekültek problémáival bárki szembesülhet, az LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) mozgalom elve pedig elsősorban a szolidaritás.

Leszögezte: a Pride során minden a legnagyobb rendben zajlott, nem történtek nagyobb incidensek a szerb fővárosban.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia továbbra is a katonai semlegesség politikáját követi, jelentette ki Aleksandar Vulin védelmi miniszter az orosz hivatali kollégájával, Szergej Sojguval való találkozója alkalmával, jelentette a Beta. Amíg Aleksandar Vučić elnök áll Szerbia élén, addig az ország nem lesz a NATO-paktum vagy bármilyen másik katonai...
2019. OKTÓBER 21.
[ 11:39 ]
Az interneten vásárolható gyógyszerek fele hamisítvány és potenciálisan mérgező, nem kevésbé veszélyesek az étrend-kiegészítők másolatai sem, míg az eredeti termékek, mint a vitaminok és az izomerősítő készítmények, csak minimális ellenőrzésen esnek át, írja a Večernje Novosti. A szerb egészségügyi...
2019. OKTÓBER 21.
[ 11:10 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök vasárnap a Prva TV reggeli műsorának vendégeként számos aktuális témáról beszélt, többek között az ország gazdasági távlatairól is, s leszögezte, van elég pénz az államkasszában, így jövőre is lesz bér- és nyugdíjemelés. „A mostani emelést követően az átlagnyugdíj 25 ezer...
2019. OKTÓBER 20.
[ 14:40 ]
Beolvasás folyamatban