Szerbia
Jövőre a nők 61 évesen és 15 munkaévvel mehetnek nyugdíjba

Januártól az öregségi nyugdíjkorhatár a nőknél hat hónappal emelkedik, tehát a nyugdíjazás feltétele esetükben 61 életév és minimum 15 munkaév lesz – közölte a szerbiai nyugdíj- és rokkantbiztosítási alap.

A közlemény szerint január elsejétől életbe lépnek a nyugdíjaztatásra vonatkozó újabb rendeletek a nyugdíj- és rokkantbiztosítási alapról szóló törvénnyel összhangban. Ezután 2032-ig fokozatosan emelik majd a nyugdíjkorhatárt, egészen a nők és a férfiak számára előirányzott korhatár kiegyenlítéséig, amikor a nők és a férfiak egyaránt 65 évesen mehetnek majd nyugdíjba.

A férfiak esetében most nincs változás, továbbra is 65 évesen és minimum 15 munkaévvel mehetnek nyugdíjba. Emellett mind a nők, mind a férfiak nyugdíjba vonulhatnak 45 munkaévvel, és e feltétel fennállása esetén nem kell megfelelni az alsó nyugdíjkorhatárnak.

Az idő előtti öregségi nyugdíjra vonatkozó feltételek: a férfiak esetében 40 munkaév kell, de feltétel az is, hogy legalább 55 évesek és nyolc hónaposak legyenek; a nőknek 37 munkaév kell, legalább 55 évesen.

Az idő előtti öregségi nyugdíj kérelmezésekor tudni kell, hogy ebben az esetben havi 0,34 százalékkal csökken tartósan a nyugdíj összege a teljes jogú öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig. A nyugdíj összege maximálisan 20,4 százalékkal csökkenhet.

Azoknak a polgároknak a munkaviszonya, akik az ebben az évben hatályos törvények szerint szeretnének nyugdíjba vonulni, legkésőbb december 30-áig meg kell, hogy szűnjön, a nyugdíjkérelmüket pedig legkésőbb december 31-éig át kell adniuk, akár postai úton is, ajánlott küldeményként.

A köztársasági nyugdíj- és rokkantbiztosítási alap minden fiókintézete teljes munkaidőben dolgozik egészen december 31-éig, hogy mindazok, akik az idei évben hatályos törvény szerint szeretnének nyugdíjba vonulni, időben átadhassák nyugdíjkérelmeiket.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mától elérhetők a kisérettségi előzetes eredményei a mojasrednjaskola.gov.rs portálon, ahol a vizsgák eredményét illetően akár kifogást is benyújthatnak július 1-jén és 2-án 16 óráig. Azoknak, akiknek nincs lehetőségük az eredményekhez és a tesztekhez elektronikus úton hozzáférni, megtekinthetik azt az általános...
2022. JÚLIUS 1.
[ 10:30 ]
Szerbia kormánya ma új rendeletet fogadott el az alapvető élelmiszerek – a liszt, a napraforgóolaj, a sertéscomb, a kristálycukor és 2,8 százalékos zsírtartalmú tej – árának korlátozásáról. Az olajszármazékok árkorlátozásáról szóló, ma lejáró rendelet időtartamát pedig meghosszabbították július...
2022. JÚNIUS 30.
[ 20:13 ]
Zoran Panović, a Demostat programigazgatója szerint egy dogma van az ellenzék körében, mégpedig az, hogy Aleksandar Vučić többségi támogatottsága manipuláció eredménye, a választókat manipulálják, ezért szavaznak Vučićra. „Valóban vannak ilyen emberek, és nem is kevesen. De a többség önként, nem ennek hatására...
2022. JÚNIUS 30.
[ 13:49 ]
Beolvasás folyamatban