Szerbia
Jövőre a nők 61 évesen és 15 munkaévvel mehetnek nyugdíjba

Januártól az öregségi nyugdíjkorhatár a nőknél hat hónappal emelkedik, tehát a nyugdíjazás feltétele esetükben 61 életév és minimum 15 munkaév lesz – közölte a szerbiai nyugdíj- és rokkantbiztosítási alap.

A közlemény szerint január elsejétől életbe lépnek a nyugdíjaztatásra vonatkozó újabb rendeletek a nyugdíj- és rokkantbiztosítási alapról szóló törvénnyel összhangban. Ezután 2032-ig fokozatosan emelik majd a nyugdíjkorhatárt, egészen a nők és a férfiak számára előirányzott korhatár kiegyenlítéséig, amikor a nők és a férfiak egyaránt 65 évesen mehetnek majd nyugdíjba.

A férfiak esetében most nincs változás, továbbra is 65 évesen és minimum 15 munkaévvel mehetnek nyugdíjba. Emellett mind a nők, mind a férfiak nyugdíjba vonulhatnak 45 munkaévvel, és e feltétel fennállása esetén nem kell megfelelni az alsó nyugdíjkorhatárnak.

Az idő előtti öregségi nyugdíjra vonatkozó feltételek: a férfiak esetében 40 munkaév kell, de feltétel az is, hogy legalább 55 évesek és nyolc hónaposak legyenek; a nőknek 37 munkaév kell, legalább 55 évesen.

Az idő előtti öregségi nyugdíj kérelmezésekor tudni kell, hogy ebben az esetben havi 0,34 százalékkal csökken tartósan a nyugdíj összege a teljes jogú öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig. A nyugdíj összege maximálisan 20,4 százalékkal csökkenhet.

Azoknak a polgároknak a munkaviszonya, akik az ebben az évben hatályos törvények szerint szeretnének nyugdíjba vonulni, legkésőbb december 30-áig meg kell, hogy szűnjön, a nyugdíjkérelmüket pedig legkésőbb december 31-éig át kell adniuk, akár postai úton is, ajánlott küldeményként.

A köztársasági nyugdíj- és rokkantbiztosítási alap minden fiókintézete teljes munkaidőben dolgozik egészen december 31-éig, hogy mindazok, akik az idei évben hatályos törvény szerint szeretnének nyugdíjba vonulni, időben átadhassák nyugdíjkérelmeiket.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában a 25.014 tesztelésből 7.232 újabb esetben azonosították a koronavírust, 38 személy vesztette életét, 188-an vannak lélegeztetőgépen. Az ország kórházai egyre inkább megtelnek a koronavírusos páciensekkel, a vörös zónákban 3.000-rel több a beteg, mint a hónap elején, ezért egyre több egészségügyi...
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 16:33 ]
Szerbia polgárai mától az eUprava portálon keresztül is jelezhetik, ha érdekli őket az idényjellegű influenza elleni védőoltás, ezzel elkerülhetik a tolongást is az egészségházban, közölte ma az eUprava. Egy egyszerű kérdőív kitöltésével jelezhetik a polgárok az idényjellegű influenza elleni védőoltás iránti...
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 16:07 ]
Véget ért a szerb Nemzetbiztonsági Tanács ülése, ahol a koszovói biztonságpolitikai helyzetéről tárgyaltak, miután a ROSU egységeit kivezényelték a szerbek lakta Jarinje és Brnjak településeknél lévő adminisztratív átkelőkhöz. Aleksandar Vučić szerb elnök ma elmondta, hogy Szerbia megfontolja a Pristinával szembeni...
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 13:44 ]
Beolvasás folyamatban