Szerbia
Ezer eurós büntetés a politikusok nyilvános sértegetéséért
Betűméret:             

Az eddigi 700 dinár helyett akár 150 ezer dináros büntetéssel sújthatják majd azokat a jövőben, akik tiszteletlenül viselkednek és becsmérlően fogalmaznak akár a politikusok kapcsán is. Ezt irányozza elő ugyanis a a közrendről és -nyugalomról szóló törvény javaslata, amely már parlamenti eljárásban van.

Eszerint tehát ha a rendőrség úgy értékel majd, hogy valakinek a nyugalmát megzavarták egy politikus számlájára kimondott sértés miatt, akkor a bírósági döntést követően akár 1200 euróval is sújtható lesz az, aki szólni mert. A törvényjavaslat egyébként megszüntet bizonyos szabálysértéseket, de másikakat vezet be, a pénzbüntetések összegét pedig bizonyos esetekben az eddigi ötvenszeresére növeli.

Milan Marinović, a belgrádi szabálysértési bíróság elnöke szerint jó az, hogy a törvényben definiálják a szankcionálandó cselekményeket, de szerinte bizonyos dolgokat tovább kellett volna pontosítani. „A nem megfelelő viselkedés azt jelenti, amikor valaki eltér az általánosan elfogadott társadalmi normáktól, és például meztelenül sétál az utcán”, magyarázta, illetve hozzátette: a sértegetésért akkor lehet majd eljárást indítani valaki ellen, ha a társadalom egy tagját ezzel megzavarta.

Ugyanakkor a törvényben már nem szerepel a veszélyes állatok, például a kutya felügyelet nélküli tartása, erről ugyanis más jogszabályok rendelkeznek. A hivatalos személyek megsértése többé nem bűncselekmény, hanem szabálysértés, amely akár kéthavi börtönnel is szankcionálható.

Ha valaki távirányítású autót vagy drónt használva veszélyezteti a polgárok biztonságát vagy a közrendet, akkor ezért akár 60 nap börtönt is kaphat majd a törvényjavaslat elfogadását követően.

A prostitúció kapcsán továbbra is azok sújthatók majd büntetéssel, akik ilyen jellegű szolgáltatásokat kínálnak, azok pedig már nem, akik fizetnek érte. Ugyanakkor a börtönbüntetés helyett, amely az eddigi egy hónap helyett akár két hónapig is terjedhet, bevezetik majd a pénzbüntetés lehetőségét is, ennek mértéke pedig 50-150 ezer dinár között mozoghat. (Blic)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ezen a hétvégén sem alakul jobban a helyzet a szerbiai átkelőkön, több helyen órákat kell várniuk az utazóknak a hőségben. A helyzet folyamatosan változik, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni. A határőrség hivatalos közlése szerint Horgoson a kilépőoldalon 120 percet, a belépőoldalon 60 percet kell várni,...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 18:38 ]
Ma este 8 órakor jár le a szerbiai népszámlálásban kérdezőbiztosként részt venni kívánók jelentkezési határideje, a díjazásuk az egyhavi munkáért átlagosan 60 ezer dinár lesz. A Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) tájékoztatása szerint 15 ezer személyt terveznek bevonni ebbe a munkába. A fizetés összege...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 17:28 ]
Az elmúlt 24 órában további hat ember halt meg a koronavírus-fertőzés következtében Szerbiában, így az áldozatok száma összesen 16.319, közölte az egészségügyi minisztérium a covid19.rs honlapon. A legutóbbi jelentés óta 16.891 embernél végeztek koronavírus-tesztet, ebből 6.467 eset lett pozitív. 35 beteg van...
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 20:04 ]
Beolvasás folyamatban