Szerbia
A szerbiai pártok „alig várták” a rendkívüli választások bejelentését

A szerbiai pártok szinte mindegyike örömmel fogadta Aleksandar Vučić kormányfő mai bejelentését, miszerint tavasszal előrehozott parlamenti választásokat tartanak az országban. A pártok – saját bevallásuk szerint – alig várták, hogy ez bekövetkezzen.

„Amikor az ellenfelek azt mondják, szeretnék, ha a dolgok változnának, a mi kötelességünk megengedni a népnek, hogy döntsön”, mondta a bejelentése kapcsán Vučić, aki szerint ez egy forradalmi döntés ahhoz képest, hogy korábban egyesek két kézzel ragaszkodtak a hatalomhoz. Leszögezte: különbözni akar tőlük.

„Nagyon nehezek lesznek az előttünk álló választások. Nagyon, nagyon nehezek. Nagy butaság alábecsülni az ellenfeleket a választásokat megelőzően. Alábecsülni az ellenfeleket a választásokat követően: aljasság. Tiszta szívvel kell győznünk”, hangoztatta a Szerb Haladó Párt (SNS) és a szerbiai kormány elnöke.

A bejelentést követően szinte azonnal reagált az ellenzéki Demokrata Párt (DS), amelyet egyébként Vučić ma elég sokat emlegetett pártjának főbizottsági ülésén. Bojan Pajtić, a demokraták elnöke szerint a polgárok számára jó hír, hogy Vučić lemond a szerbiai kormány elnöki tisztségéről. „A rendkívüli választások megmutatják majd Aleksandar Vučićnak és rezsimjének, hogy a polgárok nem fognak hallgatni, miközben csökkentik a béreiket, elveszik a nyugdíjukat, növelik az adókat meg az árakat”, áll Pajtić írásos nyilatkozatában. Hozzátette: az egyedüli probléma szerinte az, hogy Aleksandar Vučić „az elmúlt négy évben már annyiszor megtévesztette a polgárokat, hogy nincs jogában bárkitől is azt kérni: higgyen neki”.

Hamar reagált Vojislav Šešelj, a radikálisok vezetője is, aki szerint két lehetőség lesz a választásokon: lehet Vučićra és az EU-ra szavazni, vagy lehet az általa vezetett Szerb Radikális Pártra (SRS) és Oroszországra. „Az SRS készen áll a választásokra, és úgy gondoljuk, hogy ez egyfajta népszavazás lesz. A nép választani fog az EU szószólói, ezek Aleksandar Vučić és a haladó párt, és az SRS között, amely kategorikusan ellenzi az EU-s csatlakozást, és kiáll az Oroszországgal való integráció mellett”, szögezte le Šešelj a Beta hírügynökségnek nyilatkozva.

A Szerbiai Demokrata Párt (DSS) szintén az Oroszország felé fordulást emlegeti: szerintük a választások lehetőséget jelentenek arra, hogy „leváltsák azokat a kádereket, akik arrogánsak, akiknek megvásárolt diplomáik vannak és akik irritálják a szerbiai polgárokat, meg akik a szerbiai társadalom kárára dolgoznak”. „A DSS és a Patrióta Blokk szemszögéből nézve a kormányelnök jó döntést hozott, mert ez egy lehetőség arra, hogy Szerbiában változás következzen. Elsősorban győzedelmeskedhet egy másik politikai koncepció, amely elfordul az EU-tól, és jobban kötődik Oroszországhoz”, jelentette ki Sanda Rašković Ivić, a DSS elnöke.

A hatalmi Szerbiai Szocialista Párt (SPS) azt szeretné, hogy ezek után a választások után Szerbiában mindig igennel szavazzanak, és ebben az esetben nem tartanak sem saját, sem pedig Szerbia eredményeitől. „Ezek után már senki sem maradhat rejtve, és mindazok, akik a választásokról beszéltek, de közben kérték az eget, hogy ne legyenek, most kénytelenek lesznek a nép előtt meghallgatni a végső döntést”, hangoztatta az SPS szóvivője.

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöke is megszólalt a döntés kapcsán. Szerinte a választások előtt elengedhetetlen a demokratikus, polgári, európai pártok, szervezetek és emberek egybe gyűjtése. „Politikai kötelességünk egy szövetség létrehozása, amely az európai Szerbia érdekeit artikulálná, tisztességessé tenné az ország politikai életét, visszajuttatná a politikába a társadalom legnagyobb részét, és ellensúlya lenne mindannak, ami pusztulásba taszítja az országot”, áll Jovanović írásos nyilatkozatában. Szavai szerint az előttünk álló választások lehetőséget jelentenek arra, hogy Szerbia egy tisztességes társadalommá alakuljon.

A ma bejelentett rendkívüli parlamenti választás a többpártrendszer bevezetése óta sorrendben a tizenegyedik, illetve a nyolcadik rendkívüli és a harmadik általános. A szerbiai polgárok legutóbb 2014. március 16-án járultak az urnákhoz, akkor Aleksandar Vučić listája 158 képviselői helyet szerzett a 250 fős szerbiai törvényhozásban. Azt megelőzően, 2012. május 6-án volt választás, amikor az SNS köré tömörülő koalíció átvette a hatalmat a DS-től, akkor még 73 mandátummal. A DS akkor 67 személyt delegálhatott a képviselőházba, 2014-ben már csak 19-et.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dačić cáfolta, hogy az ellenzékhez csatlakozást latolgatja a pártja - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 14:58 ]
Vučić: Nem érdekelnek a tüntetések - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 9:51 ]
Egy 40 éves afgán férfi, aki három éve tartózkodik Szerbiában, lett az első menekült vállalkozó az országban, tájékoztatott a menekülteket segítő központ. A férfi hét nyelven beszél, s vállalkozása fordítói szolgáltatást nyújt. A menekülteket segítő központ jogászainak segítségével kapta meg a menedékjogot,...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 20:39 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök elégedett a müncheni útjával, ahol az 55. Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencián vett részt. Megjegyezte, különösen elégedett a német képviselőkkel folytatott tárgyalásaival. Vučić látogatását az Atlanti Tanács képviselőivel való egyeztetéssel zárta. A tanács a NATO-t támogató...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 17:31 ]
Szombat este is folytatódtak az ellenzék és az elégedetlen polgárok tüntetései Belgrádban és más városokban. A fő követelés, hogy távozzon a jelenlegi hatalom, de rendre felmerülnek helyi problémák is. Belgrádban a Szövetség Szerbiáért tagjai aláírták a szerződést a néppel, amely az ellenzék hatalomra...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 8:54 ]
Beolvasás folyamatban