Szerbia
Szijjártó: Magyarország mindent megtesz Szerbia EU-csatlakozási tárgyalásainak támogatásáért
Betűméret:             

A délkelet-európai régió stabilitása nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdek, ezért Magyarország mindent megtesz, hogy támogassa Szerbia EU-csatlakozási tárgyalásait - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután a szerbiai EU-integrációért felelős miniszterrel tárgyalt.

Szijjártó Péter kiemelte: elfogadhatatlan minden olyan szándék egy uniós intézmény vagy tagállam részéről, amely Szerbia integrációs folyamatának lassítására irányul.

Szerbia részéről minden feltétel adott a csatlakozási tárgyalás fejezeteinek megnyitásához - jelentette ki.

A külügyminiszter közölte: Magyarország felszólítja az EU-intézményeket, hogy legkésőbb 2020-ig fejezzék be a csatlakozási tárgyalásokat.

Arról is beszélt, hogy jelentős magyar közösség él Szerbiában, és a legutóbbi választáson győztes Szerb Haladó Párt olyan többséggel nyert, hogy nem volt szüksége koalíciós partnerre, mégis bevette a Vajdasági Magyar Szövetséget a koalícióba, és négy államtitkári pozíciót juttatott a pártnak, továbbá a vajdasági tartományi parlamentben is bevonta a koalícióba a magyar pártot, pedig ott sem lett volna erre szüksége.

Mindez a szerb kormány és kormányfő elkötelezettségét mutatja a két nemzet megbékélése mellett - mutatott rá. Úgy fogalmazott: ha minden szomszédos ország megközelítőleg annyit tett volna a magyar közösségekért, mint Szerbia, ma a Kárpát-medence boldogabb hely lenne.

Szijjártó Péter közölte: a nyugat-balkáni helyzet aggodalomra ad okot, a térség stabilizálásának első számú európai feladatnak kell lennie, és erre az integráció a legjobb módszer.

"Elképesztő migrációs veszélyt jelent" Magyarországra is, ha nem stabil a térség, mert akkor nem fog tudni megállítani egy esetleges bevándorlási hullámot - magyarázta. Hozzáfűzte: uniós intézmények nyolc olyan döntést hoztak eddig, amelyek arra ösztönzik "a kétségtelenül nehéz helyzetben lévő embereket" Európa délkeleti szomszédságában, hogy meginduljanak Európa felé, "az egész kvótarendszer, az elosztás" erről szól.

A tárcavezető közölte: Magyarország senkit sem fog beengedni Magyarország, a schengeni zóna és az EU területére ellenőrzés nélkül.

Azokkal szemben építjük a kerítést, akik "tisztességtelenül, a törvényeinket, a szuverenitásunkat és a határainkat megsértve" akarnak idejönni, és nem Szerbia ellen, hiszen nem a szerbek akartak idejönni tömegesen szabálytalanul, megsértve a határainkat - mondta. Hozzátette: jövőre egy, később pedig egy újabb határátkelőt nyitnak, mert "akik tisztességesen akarnak jönni, azoknak határátkelőket építünk, akik tisztességtelen szándékkal jönnek, azoknak meg kerítést".

Megjegyezte: a megbeszélésen szó volt arról, hogy az energiabiztonság javítására fokozzák a határ menti közös szénhidrogén-kutatási, -kitermelési munkát.

Szijjártó Péter elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Belgrádba látogat, jövő pénteken pedig a Budapest-Belgrád vasútvonallal foglalkozó kormányközi bizottság tart ülést Szerbiában.

Jadranka Joksimović szerb EU-integrációért felelős miniszter hangsúlyozta: Magyarország bebizonyította, hogy gondját viseli a nyugat-balkáni régiónak, és támogatja Szerbia euroatlanti integrációját.

Kifejtette: fontos az együttműködés és a jó kapcsolatok ápolása Magyarországgal azért is, mert jelentős nemzetiségi kisebbségi közössége él Szerbiában, és arra törekednek, hogy teljes mértékben bevonják őket a szerb politikai életbe.

Szerbia valóban igyekszik a magyar kisebbség helyzetén javítani, hiszen ez az országban élő egyik legnagyobb nemzetiségi közösség, és remélhetően más országok is megértik, hogy ez az egyetlen módja az együttműködésnek - mondta.

A szerb miniszter az októberi népszavazásról közölte: értik a magyar érdekeket, amelyeket a kormány képvisel. Véleménye szerint átfogó, egyértelmű politikára van szükség a külső határok ellenőrzésére az EU részéről, hogy tehermentesítsék a nyugat-balkáni útvonalat, javítva ezáltal Szerbia helyzetét is.

Jadranka Joksimović elmondta: még az idén - várhatóan ősszel - tarthatnak magyar-szerb kormányülést, és "ez a legjobb módja annak demonstrálására", hogy mennyire készen állnak az együttműködésre. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nyolcan megsérültek Lazarevac község területén, amikor egy autóbusz leszaladt az útról, erősítette meg a közlekedési rendőrség az RTS-nek. A baleset reggel 7 óra 30 perc körül történt az Aranđelovac felé vezető úton, Mali Crljeni közelében. A sérülteket a lazarevaci mentők szállították be a sürgősségi...
2024. JÚNIUS 11.
[ 12:13 ]
Marko Đurić szerb külügyminiszter szerint az európai parlamenti választások megmutatták, hogy nagy különbségek vannak az EU-tagországok nemzeti politikái között, és ezekben az országokban a polgárok némileg eltérő politikát szeretnének az európai intézményekben. Đurić elmondta, hogy Szerbia alaposan elemzi az...
2024. JÚNIUS 11.
[ 10:08 ]
Szerbiában évente több mint százan halnak meg közlekedési balesetben a biztonsági öv becsatolásának elmulasztása miatt. Ez a szabályszegés az egyik legnagyobb probléma a közlekedésbiztonság terén – mondta hétfőn Ivica Dačić belügyminiszter. A közlekedésbiztonsági ügynökség kutatásának eredményei szerint a...
2024. JÚNIUS 10.
[ 19:50 ]
Beolvasás folyamatban