Szerbia
Brnabić: Az elektronikus közigazgatás kialakítása prioritást képez

Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter kijelentette, hogy 2017. június 1-étől kezdik meg annak a szoftvernek az alkalmazását, amely a személyi adatok elektronikus cseréjéhez szükséges hat állami intézmény között, és amely lehetővé teszi, hogy a lakosok egyetlen helyen hozzájussanak minden szükséges dokumentumukhoz.

A miniszter elmondta, hogy lezárult a versenypályázat a szoftver elkészítésére, amely összeköti majd a Belügyminisztériumot, a kötelező társadalombiztosítás központi nyilvántartását, az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumot, a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapot, az adóhivatalt és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatot.

„Hamarosan nyilvánosságra hozzuk, hogy ki nyerte meg a pályázatot, az év végéig pedig megkezdjük ennek a hat intézménynek az összekapcsolását‟, mondta Brnabić, és hozzátette, hogy az év végéig minden helyi önkormányzatnak digitalizálnia kell a születési anyakönyvi kivonatokat.

A miniszter szerint az elektronikus szolgáltatások az első lépés a korrupció megszüntetése felé.

Az N1-nek adott interjúban elmondta, elsődleges prioritásai közé tartozik az elektronikus közigazgatás kialakítása, onnantól pedig már csak egy lépés az adminisztratív ügyek telefonos alkalmazáson keresztüli intézése.

Megismételte ugyanakkor azon bejelentését is, hogy ezentúl a szülők elektronikus úton tudják bejelenteni az újszülöttet, s sms-ben kapnak visszajelzést a folyamat sikerességéről, majd pedig postán kiküldik számukra a baba anyakönyvi kivonatát és egészségbiztosítási kártyáját. Húsz kórházban már elérhető a szolgáltatás.

Arra a kérdésre, hogy mikor fog megszűnni a párt alapon történő foglalkoztatás az állami intézményekben és a helyi önkormányzatokban, Brnabić azt felelte, hogy szerinte ilyen nincs, mert erre sehol sem létezik törvényes keret, írja a Blic.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Szerbiai Posta Közvállalatnál kialakult helyzet a kormány munkacsoportja és a vállalat közötti mai találkozó témája, erősítették meg a szakszervezetek a Tanjugnak. A munkacsoport a szerb kormány, a munkáltató, két reprezentatív szakszervezet és az alkalmazottak képviselőiből áll. Nela Bojović, a Szerbiai Posta...
2019. DECEMBER 6.
[ 12:57 ]
A szerb parlament képviselői ma elfogadták a nyugdíj- és rokkantbiztosításról szóló törvény módosítását és kiegészítését, amely értelmében 2020. január 1-jétől a svájci modell alapján indexálják a nyugdíjakat. A svájci modell azt jelenti, hogy az 1,7 millió szerbiai nyugdíjas járandóságát úgy emelnék,...
2019. DECEMBER 6.
[ 12:35 ]
Mića Jovanović a Prva TV-nek és a B92-nek azt mondta, átverték, s eláll attól, hogy eladja a Megatrend Egyetemet. A Prva TV szerkesztőségével és a Megatrend Egyetemmel olyan emberek vették fel a kapcsolatot, akik lakó- és üzlethelyiséget adtak ki dr. Dejan Đorđevićnek, a Megatrend Egyetem vevőjének. Elmondásuk szerint dr....
2019. DECEMBER 6.
[ 9:46 ]
Beolvasás folyamatban