Szerbia
Vučić: A jó magyar-szerb politikai kapcsolatok a gazdaság területén is megmutatkoznak
Betűméret:             

Infrastrukturális projektekről, a gazdasági kapcsolatok erősítéséről, a befektetési lehetőségekről, kisebbségi ügyekről és migrációs kérdésekről tárgyalt a magyar és a szerb kormány hétfői dél-szerbiai együttes ülésén, amelyet követően Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök kijelentette: a jó politikai kapcsolatok a gazdaságot is erősítik.

A szerb miniszterelnök aláhúzta, hogy soha nem volt még olyan jó a kapcsolat a két kormány között, mint az utóbbi időszakban. Aleksandar Vučić történelminek nevezte a magyar kormány dél-szerbiai látogatását.

Elmondta, hogy az utóbbi időszakban nőtt a kereskedelmi forgalom a két ország között, és a niši kormányzati csúcs egyik célja éppen az volt, hogy további magyar befektetőket vonzzon Szerbia a térségbe, de egyre több szerb befektetőt várnak Magyarországra is.

A kormánycsúcs témái között továbbá a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, valamint az idegenforgalom területét érintő együttműködésekről esett szó. Itt elhangzott, hogy a gyógyfürdők kiépítése terén szerzett magyar tapasztalat nagyon hasznos lehet Szerbia számára, itt ugyanis még gyerekcipőben jár az idegenforgalom ezen ága.

Az infrastrukturális kapcsolatok erősítése között a Budapest-Belgrád, valamint a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal felújítását, valamint több autópálya kiépítését említette a szerb miniszterelnök. A két kormányfő hétfőn megtekintette a Prosek-Bancarevo autópálya-szakaszt, amely egy fontos közlekedési folyosó részét képezi, miután az út teljes egészében elkészül, összeköti majd Budapestet Szófiával és Isztambullal.

Kiemelte, hogy a migráció és a terrorizmus elleni harc területén meglévő belügyminisztériumi együttműködés jól működik, és ezt a továbbiakban is folytatni kell.

Elmondta, hogy kiemelkedően jó a szerb kormány kapcsolata a szerbiai magyarsággal, és ugyanilyen jó a magyar kormány viszonya a magyarországi szerbséggel.

Újságírói kérdésre válaszolva köszönetet mondott a magyar kormánynak azért az 50 milliárd forintos támogatásért, amelyet a vajdasági gazdaságfejlesztési programon keresztül a délvidéki vállalkozásoknak juttat. Mint mondta: minden befektetés jó hírnek számít, és minden ilyet csak támogatni tud a kormány.

Aleksandar Vučić köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének - aki szintén részt vett a közös kormányülésen -, mert az utóbbi időszakban hídként kötötte össze a két népet és a két kormányt.

A sajtótájékoztató előtt a szaktárcák két megállapodást írták alá. Az egyik Szerbia európai integrációjának folytatására, illetve annak támogatására vonatkozik. Jadranka Joksimović európai integrációval megbízott tárca nélküli miniszter a dokumentummal kapcsolatban kijelentette, hogy annak értelmében Budapest szakembereket küld Szerbiába, akik a csatlakozási tárgyalások során a magyar tapasztalatokat felhasználva segítik Belgrádot.

A másik megállapodással a Tisza nemzetközi hajózásra alkalmassá válik, azaz a jövőben már nemcsak magyar és szerb, hanem más felségjelzésű hajók is használhatják. A tiszai hajózásról szóló korábbi megállapodást 1955-ben írták alá, az új dokumentum pedig már a korszerű igényeknek is megfelelő feltételeket tartalmazza. Ezzel a megállapodással a Tisza a Rajna-Duna európai hajózási útvonal részévé válik.

Ez volt a magyar és a szerb kormány harmadik együttes ülése, 2014-ben Belgrádban, tavaly pedig Budapesten tartottak közös kormányülést. (MTI)

Kapcsolódó cikkek:

Orbán: Itt az ideje a magyar-szerb gazdasági együttműködés megerősítésének

Pásztor: A vajdasági magyarság is profitálhat a virágzó szerb-magyar kapcsolatokból

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mondhatnánk, ijesztő időjárási fordulat előtt állunk. A vasárnapi nyárias meleg után hétfőn és kedden tovább emelkedik a hőmérséklet, elérheti a 33 fokot is, ami nyáron is kánikulának számít, nemhogy április közepén. Kedden estefelé viszont egy olyan fordulat áll be az időjárásban, ami után rohamosan zuhanni fog a...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 16:47 ]
A koszovói rendőrség ma minden magyarázat nélkül a brnjaki adminisztratív átkelőn letartóztatta a zvečani Srećko Sofronijevićet, közölte a Koszovó-ügyi Iroda. A koszovói rendőrség parancsnokhelyettese később arról számolt be, hogy a szerb férfit „Koszovó alkotmányos rendjének megsértésével” gyanúsítják. A...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 19:14 ]
Magyarország mindent megtesz Szerbia európai uniós integrációs folyamatának felgyorsítása érdekében - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán, miután telefonon egyeztetett Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel, ügyvivő miniszterelnökkel. A magyar külügyminiszter...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 18:04 ]
Beolvasás folyamatban