Szerbia
Ipsos: Vučić megnyerné az elnökválasztást

Ha a szerbiai elnökválasztást most vasárnap tartanák meg, Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfő nyerne az első körben, másfelől viszont, ha a Szerb Haladó Párt jelöltje a jelenlegi államfő, Tomislav Nikolić lenne, a győzelem a második fordulóban sem lenne biztos, derül ki az Ipsos Strategic Marketing felméréséből.

Ha kilenc jelölt versengene, Vučić a jelenlegi állás szerint a szavazatok 53 százalékát szerezné meg, mondta el a Blicnek Marko Uljarević, az Ipsos Strategic Marketing igazgatója.

A felmérésben résztvevők nem szavaztak Ivica Dačić külügyminiszterre, SPS-vezérre, ugyanis arra számítanak, hogy a hatalmi koalíció egy jelöltet állít. Amennyiben ez a jelenlegi miniszterelnök lenne, s ha az összes koalíciós partner támogatná, akkor további 250-300 ezer voksot szerezhetne.

Az Ipsos felmérése arra is rámutatott, hogy ha Tomislav Nikolić lenne a hatalmi koalíció egyetlen jelöltje, 36 százalékos támogatottságra számíthatna. Ez elegendő lenne, hogy az első körben megszerezze a szavazatok többségét, a második fordulóban viszont problémákba ütközhet.

Egy ilyen forgatókönyv alapján Vuk Jeremić egykori külügyminiszter (20 százalék), Vojislav Šešelj radikális vezér (16 százalék) és esetleg Saša Janković ombudsman (9 százalék) lenne a legesélyesebb a második körre.

Uljarević hozzátette, az LSV vezetője, Nenad Čanak meglepően jó eredményt érne el, akár nyolc százalékot is szerezne.

Ha az elnökválasztással egy időben parlamenti választásokat is tartanának, az SNS az áprilisi voksoláson a párt köré tömörülő koalícióval együtt elért eredményre (48 százalék) számíthatna, a koalíció pedig a választók valamivel több mint felének a támogatását szerezné meg.

A felmérést december 7-én és 8-án végezték Szerbia 1137 nagykorú polgára bevonásával.

Faktor plus: A polgárok egyötöde támogatná az előre hozott parlamenti választásokat

A szerbiai polgárok mintegy ötöde (21 százaléka) támogatná az előre hozott parlamenti választások megtartását, 43 százalék ellenezné, 36 százalék pedig nem tudja, támogatná-e, derül ki a Faktor plus közvélemény-kutató ügynökség felméréséből. (FoNet)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dačić cáfolta, hogy az ellenzékhez csatlakozást latolgatja a pártja - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 14:58 ]
Vučić: Nem érdekelnek a tüntetések - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 9:51 ]
Egy 40 éves afgán férfi, aki három éve tartózkodik Szerbiában, lett az első menekült vállalkozó az országban, tájékoztatott a menekülteket segítő központ. A férfi hét nyelven beszél, s vállalkozása fordítói szolgáltatást nyújt. A menekülteket segítő központ jogászainak segítségével kapta meg a menedékjogot,...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 20:39 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök elégedett a müncheni útjával, ahol az 55. Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencián vett részt. Megjegyezte, különösen elégedett a német képviselőkkel folytatott tárgyalásaival. Vučić látogatását az Atlanti Tanács képviselőivel való egyeztetéssel zárta. A tanács a NATO-t támogató...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 17:31 ]
Szombat este is folytatódtak az ellenzék és az elégedetlen polgárok tüntetései Belgrádban és más városokban. A fő követelés, hogy távozzon a jelenlegi hatalom, de rendre felmerülnek helyi problémák is. Belgrádban a Szövetség Szerbiáért tagjai aláírták a szerződést a néppel, amely az ellenzék hatalomra...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 8:54 ]
Beolvasás folyamatban