GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. február 14. [18:21]

A kormányzó Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučić kormányfőt jelöli az államfői posztra

A kormányzó Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučić kormányfőt jelöli az államfői posztra
Fotó:
Tomislav Nikolić és Aleksandar Vučić

A Szerb Haladó Párt (SNS) elnökség ma este közölte, hogy a pártvezetőség késő délutáni ülésén egyhangúlag Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfőt jelölte Szerbia elnökének tisztjére. "Egyhangúlag Vučić", így döntött az SNS elnöksége, a párt főbizottsága pedig pénteken erősíti meg a jelölést.

Az ülésről távozó Aleksandar Vučić nem kívánt nyilatkozni a sajtónak.

A haladók elnöksége Aleksandar Vučićot, a párt vezetőjét egyhangúlag szavazta meg elnökjelöltnek, és arra kötelezte, hogy további tárgyalásokat folytasson Szerbia jelenlegi elnökével, és hogy igyekezzen megtartani az állam egységét.

„Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke kötelezettséget vállal, hogy a legjobb tudása szerint folytat tárgyalásokat Tomislav Nikolić jelenlegi államfővel, és igyekszik megőrizni az állam egységességét azzal a szándékkal, hogy Szerbia megvédhesse magát a múlt visszahúzó erőitől, és biztosítsa az ország további fejlődését”, áll a közleményben.

Az SNS koalíciós partnerei támogatták Vučić jelöltségét. Ivica Dačić kormányalelnök, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke üdvözölte a haladók döntését, hogy Vučić legyen a közös elnökjelölt. Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke korábban kijelentette: csak akkor indul az elnökválasztáson, ha Aleksandar Vučić nem akar államfő lenni.

Amennyiben Vučić elnökjelölt lesz, támogatni fogja, és ő maga nem indul a megmérettetésen. A kormánykoalíció pártjainak vezetői is már előre támogatásukról biztosították a jelenlegi kormányfőt, azt mondták, nem indítanak más jelöltet.

A kormányfő jelölése egyben azt is jelenti, hogy az SNS nem támogatja a továbbiakban az eddigi köztársasági elnököt, Tomislav Nikolićot, akinek a mandátuma májusban jár le. Nikolić 2012-ben az SNS jelöltje volt, akkor még ő vezette a pártot, beiktatását követően adta át az irányítást Aleksandar Vučićnak.

Szerbiában áprilisban tartanak államfőválasztást. A jelenlegi kormányfő indulása egyben fokmérője lehet a népszerűségének, habár a közvélemény-kutatások szerint támogatottsága folyamatosan 50 százalék körül van.

Aleksandar Vučić kihívói így a széttöredezett ellenzékből kerülnek majd ki. Hivatalosan eddig ketten jelentették be, hogy elindulnak a szavazatokért vívott harcban: Saąa Janković szerbiai ombudsman a múlt kedden mondott le, hogy elnökjelöltté válhasson, Vuk Jeremić egykori külügyminiszter pedig egy hónapja jelentette be részvételi szándékát. Egy elnökjelölt még várhatóan lesz: az ultranacionalista Szerb Radikális Párt elnöke, Vojislav ©eąelj is jelezte, hogy indulna.

A sajtóban megjelent találgatások szerint a Szerb Haladó Párt bejelentését követően legalább három forgatókönyv szerint alakulhat a szerbiai belpolitika. Az egyik lehetőség szerint az elnökválasztással egy időben előrehozott parlamenti választást is tartanak, így az állampolgárok az új kormányról és a kormányfőről is dönthetnek áprilisban. Egy másik variáció szerint nem lesz előrehozott választás, "csupán" kormányátalakítás, és a megüresedett miniszterelnöki széket Ivica Dačić külügyminiszter foglalhatja el, aki egyben kormányfőhelyettes is, és 2012-2014 között volt már miniszterelnök. A harmadik forgatókönyv a legkevésbé valószínű. Eszerint Tomislav Nikolić még mandátumának lejárta előtt lemond, és a képviselőház elnöke az áprilisi határidőt megelőzően, akár már néhány napon belül kiírja a választást vagy választásokat.

Szerbia államformája parlamentáris demokrácia, a végrehajtó hatalmat a kormány gyakorolja a miniszterelnök vezetésével. Az államfő semleges szereplője a politikának, csupán kevés jogosítvánnyal rendelkezik, ám a szerb sajtóban olyan találgatások is megjelentek, amelyek szerint Aleksandar Vučić a szerbiai politikai rendszer megváltoztatását tervezi, és Szerbia hamarosan elnöki rendszerre állhat át, ahol a végrehajtó hatalom feje az államfő. (Tanjug, MTI)


2017. december 16. [22:02]

Az elkövetkező év kulcsfontosságú lesz a nyugat-balkáni országok csatlakozási folyamata szempontjából, jelentette ki Johannes Hahn, uniós bővítési biztos.Hahn... >>

2017. december 16. [16:17]

Az elkövetkező évben azok a nők mehetnek nyugdíjba, akik betöltötték a 62. életévüket és legalább 15 év munkaviszonnyal rendelkeznek, míg a férfiak esetében a feltételek... >>

2017. december 15. [17:39]

A közszférában dolgozók bérrendszeréről szóló törvény módosítása, melyet a szerb parlament elfogadott, egy évvel, azaz 2019. január 1-jéig elhalasztja a fizetési... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka