Szerbia
A koszovói békefenntartó misszió felülvizsgálatát kérte a NATO-tól Horvátország és Albánia
Betűméret:             

A koszovói békefenntartó misszió (KFOR) felülvizsgálatát kérte a NATO-tól Horvátország és Albánia, mert a szerb politikusok nacionalista retorikája szerintük destabilizálja a régiót, amely még mindig a 90-es évek okozta súlyos sebeket hordozza magán - közölte a horvát és az albán védelmi minisztérium csütörtökön.

Szerbia és Koszovó között azután keletkezett újabb konfliktus, hogy Belgrád az észak-koszovói Kosovska Mitrovicába "Koszovó Szerbia (része)" feliratú vasúti szerelvényt indított, amelyet a koszovói hatóságok nem voltak hajlandók beengedni. Még mielőtt incidensre történt volna, Aleksandar Vučić szerb kormányfő tíz kilométerre a határtól leállította a szerelvényt. Döntését akkor azzal indokolta, hogy értesülései szerint a koszovói albánok megpróbálták aláaknázni a síneket, majd kivezényelték a különleges rendőri alakulataikat, hogy összecsapásokat provokáljanak, a koszovói rendőrség pedig le akarta tartóztatni a vonatvezetőt és az utasokat.

Koszovói politikusok úgy reagáltak az esetre, hogy Belgrád Észak-Koszovót Szerbiához akarja csatolni, mint ahogy azt Oroszország tette a Krím félszigettel.

Damir Krstičević horvát és Mimi Kodheli albán védelmi miniszter a horvát média szerint levélben fordult Jens Stoltenberg NATO-főtitkárhoz, amelyben elítélték a szerb politikusok nacionalista kijelentéseit és a szerb-koszovói határon történt összetűzést. Hangsúlyozták: az akció célja az volt, hogy Szerbia kétségbe vonja Koszovó függetlenségét és destabilizálja a Kelet-Balkánt.

A miniszterek ezért azt kérték, hogy a NATO az új események tükrében vizsgálja felül a koszovói békemisszió operatív tervét. A levélben azonban nem fejtik ki, milyen lépésekre gondolnak pontosan.

Horvátország és Albánia, amelyek egyaránt NATO-tagállamok, támogatják, hogy a koszovói biztonsági erőket - amelyek jelenleg csak könnyű fegyverzettel vannak ellátva, és rendfenntartói, katasztrófavédelmi feladatokra használják őket - teljesen felfegyverzett valódi hadsereggé alakítsák át - olvasható a szövegben. Ehhez azonban a parlamentben a koszovói szerb kisebbség szavazatára is szükség lenne, amely viszont ellenzi ezt.

Koszovót - Szerbia egykori déli tartományát - túlnyomó többségében albánok lakják, de a szerbek vallásuk és kultúrájuk bölcsőjének tartják a területet. Az 1998-99-es koszovói háború végén a NATO 78 napon át tartó légicsapásokkal távozásra kényszerítette a területről a jugoszláv hadsereg és a szerb rendőrség egységeit, Koszovót pedig az ENSZ ideiglenes igazgatása alá helyezték, illetve a NATO-vezetésű KFOR békefenntartó missziót vezényelték a területre.

Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is déli tartományának tartja a területet. Szerbián kívül Oroszország és Kína (mindkettő az ENSZ Biztonsági Tanácsának vétójoggal rendelkező, állandó tagja), illetve öt uniós tagállam - Spanyolország, Szlovákia, Románia, Görögország és Ciprus - sem tartja független országnak Koszovót, míg a világ több mint száz állama szerint a terület önálló állam.

Az 1,8 milliós Koszovó lakosságának több mint 90 százaléka albán nemzetiségű, a helyi szerbség főként az északi, Szerbiával határos részen él, ám van néhány szórványtelepülése is. A megközelítőleg 50 ezer főt számláló szerb kisebbség nem Pristinát, hanem Belgrádot tartja fővárosának, illetve Szerbiához tartozónak vallja magát. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban