Szerbia
Minden elnökjelöltnek 29 millió dinár jár az államtól kampánycélokra

A közelgő szerbiai elnökválasztás minden jelöltje, amennyiben igényli, legkevesebb 29 millió dinárt kap az államtól a kampányra, vagyis körülbelül 237 ezer eurót. Ha az első fordulóban nem sikerül államfől választani, a második körbe jutó két jelölt még nagyjából további 1,3 millió euróra számíthat.

„Azért kapnak pénzt a jelöltek a büdzséből, hogy minél kevésbé függjenek a magánforrásokból érkező eszközöktől. A törvény szerint ezt a pénzt kizárólag a kampányra használhatják fel, amit pedig nem költenek el, vissza kell adniuk. Ez azonban ritkán esett meg” – mondta a Blicnek Zlatko Minić, a Transparency Serbia munkatársa.

Az elnökválasztási kampányra összesen 641,8 millió dinárt különítettek el, aminek felét, vagyis körülbelül 320 millió dinárt az első körre szánnak. Ha figyelembe vesszük, hogy 11 jelölt mérkőzik meg az államfői posztért, mindegyiküknek 29 millió dinár körüli összeget kellene kapnia a kampányra.

Azonban a dolog nem ennyire egyszerű, hiszen egy csavart is beiktattak. Ahhoz, hogy a jelöltek egyáltalán rendelkezhessenek ezzel az összeggel, előzőleg pénz, ingatlan, banki garancia vagy állami értékpapír formájában biztosítékot kell letenniük, s mindezt akkora összegben, amekkorát az államtól kapnak majd.

Az elnökválasztás során létezik egy mágikus határvonal, ami nem más, mint a voksok egy százaléka. Ez azt jelenti, hogy azoknak a jelölteknek, akik a szavazatok kevesebb, mint egy százalékát szerzik meg, a költségvetésből kiutalt összeget az utolsó dinárig vissza kell fizetniük. Vagy nem kapják vissza a korábban garanciaként letett biztosítékot.

A jelöltek a pénzt nem költhetik magáncélokra. A kampányköltségekről szóló jelentésben egyenként fel kell tüntetniük minden kiadást.

1,3 millió euró a második fordulóban

Amennyiben az egyik jelölt már az első körben győzni tud, az említett 29 millió dinár mellett további 320 millió dinár, vagyis körülbelül 2,6 millió euró üti a markát. Azonban, ha április 2-án még nem dől el, ki lesz Szerbia új elnöke, a 320 millió dinárt a második körbe bejutó két jelölt között osztják szét, vagyis mindegyikük 1,3 millió eurót kap. Ha nem költik el a teljes összeget a kampányra, ezt is vissza kell fizetniük a költségvetésbe.

Hamarosan utalják is a pénzt

Miután a Köztársasági Választási Bizottság megállapította az elnökjelöltek végleges listáját, elkezdik előkészíteni a kifizetést azon jelöltek számára, akik jelezték, hogy igényt tartanak a kampánypénzekre. A törvény szerint a végleges lista megállapítása után öt nappal a pénzügyminisztérium elkezdi átutalni a pénzt a jelöltek számlájára.

„A végleges listát csütörtök éjfélig kellene megállapítani, s azután fogjuk tudni, mennyi pénzt kapnak a jelöltek, s mikor kezdődik a kifizetés” – nyilatkozták a Blicnek Dušan Vujović pénzügyminiszter kabinetjében.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dačić cáfolta, hogy az ellenzékhez csatlakozást latolgatja a pártja - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 14:58 ]
Vučić: Nem érdekelnek a tüntetések - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 9:51 ]
Egy 40 éves afgán férfi, aki három éve tartózkodik Szerbiában, lett az első menekült vállalkozó az országban, tájékoztatott a menekülteket segítő központ. A férfi hét nyelven beszél, s vállalkozása fordítói szolgáltatást nyújt. A menekülteket segítő központ jogászainak segítségével kapta meg a menedékjogot,...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 20:39 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök elégedett a müncheni útjával, ahol az 55. Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencián vett részt. Megjegyezte, különösen elégedett a német képviselőkkel folytatott tárgyalásaival. Vučić látogatását az Atlanti Tanács képviselőivel való egyeztetéssel zárta. A tanács a NATO-t támogató...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 17:31 ]
Szombat este is folytatódtak az ellenzék és az elégedetlen polgárok tüntetései Belgrádban és más városokban. A fő követelés, hogy távozzon a jelenlegi hatalom, de rendre felmerülnek helyi problémák is. Belgrádban a Szövetség Szerbiáért tagjai aláírták a szerződést a néppel, amely az ellenzék hatalomra...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 8:54 ]
Beolvasás folyamatban