Szerbia
Ipsos: Továbbra is Vučić vezet, Preletačević Beli a második
Betűméret:             

Az Ipsos Strategic Marketing legújabb felmérése szerint Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke továbbra is fölényesen vezet, míg Luka Maksimović (alias Ljubiša Beli Preletačević) a második helyen áll a népszerűséget tekintve.

A közvélemény-kutatás szerint nagy az esély arra, hogy Vučić már az első körben megnyeri az elnökválasztást, hiszen a megkérdezettek 53 százaléka támogatja őt, míg Luka Maksimović, akit Ljubiša Beli Preletačevićként ismernek, a második helyen szerepel, írja a Blic.

A közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják, hogy a lakosok 11 százaléka Preletačevićet, 10,6 százaléka Saša Jankovićot, 8,7 százaléka Vojislav Šešeljt, 6,9 százaléka pedig Vuk Jeremićet támogatja.

Következő a sorban Boško Obradović 3,5 százalékkal, őt fej-fej mellett követi Saša Radulović és Nenad Čanak 1,7 százalékkal, tőlük valamivel kisebb Milan Stamatović támogatottsága, 1,5 százalék. Aleksandar Popovićot a megkérdezettek 1,1 százalék támogatja, Miroslav Parovićot pedig a 0,3 százalékuk.

Marko Uljarević, az Ipsos Strategic Marketing képviselője elmondta, hogy a három héttel korábbi eredményekhez viszonyítva a legnagyobb növekedést Ljubiša Beli Preletačević, vagyis Luka Maksimović támogatottsága érte el.

„Azok között, akik ebben a pillanatban őt támogatják, a legtöbb a 30 év alatti fiatal, de jelentős számban támogatják a néhány évvel idősebbek is. Az idősebb választók, főleg a legidősebbek, akik egyben a legnépesebbek is, nehezen fogadják el a kommunikáció alternatív módjait és azt az üzenetet, ami egy paródián keresztül jut el hozzájuk‟, magyarázta Uljarević a Blicnek.

A részvételi arányt tekintve Preletačević megjelenése nem hozott nagyobb változást, így elmondható, hogy a Preletačevićet támogatók az ellenzéki választók köreiből kerülnek ki.

„Az első megjelentetett felmérésben nem volt benne az összes jelölt, ezért nehezebb az összehasonlítás. Mondjuk Saša Radulović akkor még nem volt jelölt, de azt látjuk, hogy az ő támogatottsága alulmúlja a pártjának támogatottságát, tehát azt mondhatjuk, hogy az Elég volt! mozgalom választói átpártoltak Preletačevićhez‟, mondta Uljarević és hozzátette, hogy Vuk Jeremić támogatottsága még Preletačević jelöltsége előtt csökkenni kezdett.

„Saša Janković és Vojslav Šešelj támogatottsága is csökkent valamelyest. Mivel a részvételi arány növekedése nem várható, Vučić támogatottsága pedig továbbra is stabil, ezért arra következtethetünk, hogy a választók újra megoszlanak az ellenzéki blokkon belül, és ebbe most még Preletačević is belekeveredett, és kisebb „kárt‟ okozott mindenki másnak‟, mondta Uljarević.

Arra a kérdésre, hogy mi várható a kampány végére, Uljarević elmondta, hogy biztosan változni fog még a jelöltek támogatottsága.

„Erre a kampányra az jellemző, hogy a jelöltek többsége nem egy hagyományos pártvezér és nincs saját választótestülete sem. A választók elkötelezik magukat valamelyik jelölt mellett, de nem egy szilárd döntésről van szó, ezért szerintem a kampány végéig még változni fog a jelöltek támogatottsága‟, magyarázta az Ipsos Strategic Marketing munkatársa.

Uljarević hozzátette: az adatok alapján továbbra is nagy a valószínűsége annak, hogy minden lezajlik már az első körben, és hangsúlyozta, hogy Vučićnak vannak még „tartalékai‟, így néhány százalékkal növekedhet a támogatottsága a választásokig, illetve a kampány hajrájában.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban