Szerbia
Szerbiát hét év alatt háromszázezren hagyták el, már a középkorosztály is távozik
Betűméret:             

Az elmúlt években egyre erőteljesebb a kivándorlás Szerbiából, hiszen az ország már az elmúlt két évtizedben vezető a régióban és a világban is, a fiatalok és az értelmiségiek kivándorlását tekintve, de egyre több az olyan középkorosztályú személy is, aki a jobb megélhetés reményében külföldre költözik.

Szerbiára vonatkozóan még a helyi önkormányzatok szintjén sincsenek pontos adatok arról, hogy az utóbbi időben hányan csomagoltak össze és mentek el ideiglenesen, vagy végérvényesen külföldre.

Egyre intenzívebb a fiatalok migrációja a Duna régióban, ami az adminisztráció minden szintjén kihívást jelent, hangzott el Magyarkanizsán a YOUMIG projekt keretében megtartott konferencián, amelynek az a célja, hogy fejlessze a résztvevő országok és intézmények eszköztárát és együttműködési lehetőségeit annak érdekében, hogy meggátolják a fiatalok elvándorlását.

Dr. Mirjana Rašević, a demográfiai kutatóközpont vezetője rámutatott arra, hogy Szerbiában hagyománya van a migrációnak, az elmúlt tíz évben azonban felgyorsult ez a folyamat.

„Egyre több fiatal és magasan képzett személy távozik, ami természetesen problémát jelent. Ez a projekt arra irányul, hogy az együttműködésen keresztül jobb és hatékonyabb politikai választ tudjunk adni a fiatalok elvándorlására. Nagy gondot jelent az, hogy akik külföldre távoznak, nem jelentkeznek ki a szerbiai nyilvántartási rendszerből, ezért mi csak a népszámlálás adataira tudunk hagyatkozni, amit tízévente egyszer végeznek el, illetve a Szerbiai Statisztikai Hivatal, valamint azoknak a külföldi országoknak az adataira, ahova ezek a fiatalok mennek, mint például Németország, Franciaország, Ausztria és az utóbbi időben Magyarország”, mondta Rašević a Dnevniknek.

Szerbiából 2007 és 2014 között mintegy 300.000 személy költözött külföldre. 2004 és 2013 között évente átlagosan 26.000-en emigráltak, ez a szám 2014-ben viszont 58.000-re emelkedett. Az sincs kizárva, hogy kivándorlók száma tovább nőtt, de az erre vonatkozó adatokat még nem jelentették meg.

A fiatalok elvándorlásával elöregedik a népesség, elfogy a munkaképes lakosság és az emberi erőforrások is.

Az Európai Unió Interreg elnevezésű programjából 2,7 millió eurót különített el a YOUMIG projektre, amit az idei év elején kezdtek el, és amely 2019 júniusáig tart.

A projekt fő partnerei a magyarországi Központi Statisztikai Hivatal, a Szerbiai Statisztikai Hivatal, a Társadalomtudományi Intézet és Magyarkanizsa község. Jelena Predojević Despić, a demográfiai kutatóközpont munkatársa szerint hatalmas kihívást jelent statisztikailag követni a migrációt.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere abban reménykedik, hogy a YOUMIG projekt eredményei valamilyen választ tudnak adni arra, hogy miként kellene motiválni a fiatalokat és meggyőzni őket arról, hogy itt maradjanak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia a boszniai szerbek állama is, és ha lenne igazság, ők is Szerbia részei lennének, és nem tartoznának Bosznia-Hercegovinához - hangsúlyozta Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke csütörtökön azon a népgyűlésen, amelyet azért hívtak össze, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy az ENSZ július 11-ét az...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 23:05 ]
Ana Brnabić, a szerb parlament elnöke ma úgy döntött, hogy elfogadja a Szerbia az erőszak ellen és a NADA koalíció köré tömörült ellenzék követelését, és június 2-án tartják meg a belgrádi, valamint az összes többi helyhatósági választást. Mint mondta, vasárnap írják ki a helyhatósági...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 13:55 ]
Előállították a koszovói rendőrség négy tagját szerdán a közigazgatási átkelőnél tartott ellenőrzés során, egyiküket bent tartották, erősítette meg a Tanjugnak a szerbiai belügyminisztérium. „A koszovói rendőrség négy tagját előállították, egyikőjüket – a rendőrség igazgatójának helyettesét – bent...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 11:48 ]
Beolvasás folyamatban