GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. július 14. [17:12]

Tusk: Szerbia a Pristinával való párbeszéd lezárultával lehet az unió tagja

Tusk: Szerbia a Pristinával való párbeszéd lezárultával lehet az unió tagja
Fotó:
Aleksandar Vučić és Donald Tusk

Szerbia a Pristinával folytatott párbeszéd lezárultával számíthat a teljes jogú uniós tagságra, jelentette ki ma Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) elnöke.

Az Aleksandar Vučić államfővel folytatott megbeszélése utáni közös sajtótájékoztatón Tusk leszögezte, az Európai Unió számít Szerbiára, ahogy Szerbia is számíthat az EU-ra.

„A Pristinával folytatott párbeszéd sikeres lezárását követően a teljeskörű tagság vár Szerbiára. Ez az, amit megígértünk Szalonikiben, és amit készek vagyunk teljesíteni” – hangsúlyozta az ET elnöke.

„Szerbia meghozta a maga geostratégiai döntését, amikor az európai út mellett köteleződött el, s nincs visszalépés. Remélem, hogy ezt a választást tettek követik” – húzta alá.

Az uniós vezető dicsérte Vučićnak a régióbeli stabilitás és biztonság iránt tanúsított személyes odaadását, amely – mint mondta – az EU stratégiai prioritása marad, valamint azért is elismerően szólt a szerb elnökről, hogy mandátuma kezdetén közel az összes szomszéddal és regionális partnerrel találkozott.

Tusk felszólította Vučićot, hogy a jogállamiság erősítésére irányuló reformokat ugyanolyan intenzitással hajtsák végre, mint a gazdasági reformokat.

A szerb elnök Brüsszelben kijelentette, hogy Donald Tusk szavát adta, hogy Szerbia az EU tagjává válik, amint teljesíti kötelezettségeit, azonban pontos dátummal nem szolgálhatott, jelenti a Tanjug.

Ugyanakkor Enver Hoxhaj koszovói külügyminiszter korábban arról beszélt, hogy Pristina érdekelt a Belgráddal való „párbeszéd végső fázisának megkezdésében”, amely a kölcsönös elismeréshez vezetne.


2017. november 21. [16:47]

Boąko Obradović, a Dveri képviselője a laptopjának egerével támadt rá Aleksandar Martinovićra, a Szerb Haladó Párt (SNS) képviselőjére, aki egyben a Közigazgatási... >>

2017. november 21. [15:21]

A szerbiai hatalom nem szeretné Szerbiához csatolni a boszniai Szerb Köztársaságot, közölte a Danas napilappal Aleksandar Vučić szerb államfő kabinetje.A kabinet annak... >>

2017. november 21. [12:48]

Macedónia és Szerbia kapcsolata baráti, mindkét ország legfőbb külpolitikai célja az európai integráció, és Szkopje a szomszédos országok közül Belgráddal igyekszik... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.59 dinár
1 dollár 101.00 dinár
100 forint 37.91 dinár
100 dinár 263.73 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka