Szerbia
Ružić: Őszre módosítják a nemzeti tanácsokról, valamint a nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságának védelméről szóló törvényt
Betűméret:             

Branko Ružić, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter ma bejelentette, hogy őszre módosítják a nemzeti tanácsokról, valamint a nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságának védelméről szóló törvényt.

Ružić Belgrádban fogadta a nemzeti tanácsok képviselőit. A tárgyalás után elmondta, hogy a törvénymódosítás megkönnyíti majd a nemzeti tanácsok összetételére irányuló választási folyamatot, a 2018-as évben ugyanis nemzeti tanácsi választások lesznek.

„Ez a két törvény, amely hamarosan bekerül a parlamenti eljárásba, nagyobb mértékben lehetővé teszi a nemzeti tanácsok működésének átláthatóságát”, nyilatkozta a miniszter, majd hozzátette: Szerbia úgy viszonyult a nemzeti közösségekhez az elmúlt években, hogy „láthatóbbá tette a szerb társadalom eme értékes részét”.

Ružić elégedetten nyilatkozott a nemzeti tanácsok képviselőivel folytatott találkozó után és elmondta: tárgyalópartnerei mindannyian úgy értékelték, hogy az elkövetkező időszak kihívásait közös munkával és kommunikációval át lehet hidalni.

A miniszter szerint mindig aktuális a nemzeti tanácsok pénzelésének kérdése, ezért az államigazgatási minisztérium a többi illetékes minisztériummal és a támogatókkal együtt megpróbálja növelni a nemzeti tanácsok támogatását, hogy a 2018-as évben megkönnyítse a működésüket.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte: a mai találkozó legfontosabb hozadéka, hogy összehangolt és folytonos munka, illetve párbeszéd folyik a nemzeti tanácsok és hatalom legfelsőbb szintje között, írja a Blic.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Albin Kurti, a pristinai miniszterelnök ismét elutasította a szerb községek közösségének (ZSO) megalakítását, miután az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elfogadta a javaslatot Koszovó csatlakozásáról az Európa tanácshoz. Kurti Strasbourgban, ahol tegnap este ülésezett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, azt...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 15:03 ]
Goran Vesić építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter kijelentette, hogy a Montenegróval közös TAG-készülékek április 15-én nem működtek teljesen, ahogy azt a Szerbia Útjai bejelentette. Mint hozzátette, ha ez május végéig nem változik, akkor a Szerbia Útjaiban felelni fog az a személy, aki miatt megszegték...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 13:15 ]
Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében (PACE) tegnap este 29 képviselő szavazott nemmel Koszovó Európa tanácsi tagságának javaslatára, ebből nyolc képviselő spanyolországi volt. Négy magyarországi és két ciprusi képviselő is ellene voksolt, az öt görög képviselő közül pedig csak egy szavazott nemmel, valamint...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 9:46 ]
Beolvasás folyamatban