GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. október 18. [11:35]

Hágai elítélt fog előadni a Katonai Akadémián

Hágai elítélt fog előadni a Katonai Akadémián
Vladimir Lazarević

A Katonai Akadémián fognak előadni a jugoszláv hadsereg egykori tábornokai és vezető tisztségviselőii, akik 1998-99-ben részt vettek a koszovói háborúban. A Večernje novosti úgy tudja, hogy köztük van Vladimir Lazarević hágai elítélt is, akit háborús bűncselekmények vádjával ítélt el a hágai törvényszék.

Aleksandar Vulin védelmi miniszter a Novostinak megerősítette, hogy az egykori parancsnokok szerepet kapnak a katonai iskoláztatásban.

„Bevezettük azt a szabályt, hogy az elmúlt háborúkban legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó vezetőknek helyet kell biztosítanunk a Katonai Akadémián, akik a ketédoknak és a tisztek jelenlegi generációjának tartanak majd előadásokat. Ezzel egyrészt megpróbáljuk kiküszöbölni a velük szemben az elmúlt években elkövetett igazságtalanságokat”, mondta Vuliln és hozzátette, hogy akik a háborúban tábornokok voltak, nagyon sok fontos dolgot tudnak megosztani a fiatalabb kollégákkal.

A Novosti azt is közölte, hogy ezek között az előadók között lesz Boľidar Delić, nyugalmazott tábornok és a Szerb Radikális Párt tagja, illetve Ljubiąa Diković vezérkari főnök.

„Az ő feladatuk az lesz, hogy megosszák háborús tapasztalataikat a fiatalabb generációkkal, akik jelenleg ebben az intézményben tanulnak”, írja a Novosti.

Lazarevićet 2009-ben a koszovói háborúban a civil lakosság ellen elkövetett háborús bűnökért ítélte el a hágai bíróság.

Diković a koszovói háború idején a motoros brigádok élén volt. Az Emberi Jogi Központ több alkalommal közölte, hogy bizonyítéka van arra, hogy ez a brigád háborús bűnöket követett el a civil lakosság ellen. A központ szerint Diković felelős a Razela és Staro Čikatovo falvakban elkövetett háborús bűnökért, illetve azért is, hogy Raąkán holttesteket helyeztek el a tömegsírban.

Diković 2013 februárjában pert indított az Emberi Jogi Központ ellen, és egy millió dinárt kért becsületének és jó hírnévének megsértése miatt. A bíróság az ő javára hozott ítéletet.

Delićet a Szerb Radikális Párt tagjaként 2007 májusában a szerbiai képviselőház alelnökévé választották. 2008 szeptemberében Delić átpártolt a Szerb Haladó Párthoz, ahonnan 2011 februárjában, a politikai nézeteltérések miatt, visszatért a radikálisokhoz,írja a 021.rs.


2017. november 19. [9:06]

A héten folytatott brüsszeli tárgyalásai során Ramush Haradinaj koszovói kormányfő azt kérte a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet koordináló uniós féltől, hogy... >>

2017. november 18. [15:17]

A Szerb Haladó Párt (SNS) főbizottsága szombati ülésén úgy döntött, 2018 tavaszán nem lesznek parlamenti választások Szerbiában, csak a belgrádi helyhatósági... >>

2017. november 17. [15:10]

Az oktatási minisztérium munkacsoportja által kidolgozott gimnáziumi tanterv újításokat irányoz elő, mégpedig gyakorlatokat egyes kötelező tantárgyakból, mint például az... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.47 dinár
1 dollár 100.32 dinár
100 forint 37.95 dinár
100 dinár 263.48 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka