GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. október 23. [20:30]

Brit portál: Szerbia is az EU-t leginkább veszélyeztető tíz ország között van

Brit portál: Szerbia is az EU-t leginkább veszélyeztető tíz ország között van

A brit Express portál közzétette annak a tíz országnak a listáját, amelyek, mint állítják, jelenleg a leginkább veszélyeztetik az Európai Uniót, s köztük van Szerbia is.

A portál cikke szerint az Európai Unió válságba került az utóbbi időben lezajlott nemzeti választásokat követően, melyek növekvő euroszkepticizmust fedtek fel, amely miatt egyes tagállamok kiválhatnak az EU-ból.

A cikkben arra is rámutatnak, hogy „a választók a populista eszmék miatt Európa-szerte elutasították az EU elveit és politikáját”, s Brüsszelben attól tartanak, hogy a Brexit (Nagy-Britannia kiválása az unióból) EU-ellenes véleményhullámot idézett elő, mely már most kiütközött.

Véleményük szerint az uniót veszélyeztető országok (vagy régiók) a következők: Franciaország, Hollandia, Németország, Skandinávia, Ausztria, Olaszország, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szerbia.

„Habár Szerbia nem tagállam, csatlakozási kedve az uniónak a katalán válsággal szembeni viselkedése miatt gyengült. Aleksandar Vučić szerb elnök azzal vádolta meg Brüsszelt, hogy kettős mércét alkalmaz a koszovói és a katalán szeparatista válsággal szemben. Szerbia szoros kapcsolatot ápol Moszkvával, s elutasította, hogy a Krím-félsziget 2014-es annektálását követően szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben” – írja az Express.

A portál az EU legfrissebb problémájaként említi a hétvégén lezajlott csehországi választásokat, melynek győztese a oroszbarát milliárdos, Andrej Babis lett, akit a „cseh Trumpként” emlegetnek, s a szavazatok 29,6 százalékát szerezte meg. Emellett 10 százalékot szerzett a jobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia nevű párt, mely azt szeretné, ha Csehország kiválna az EU-ból, továbbá meg szeretné állítani az ország iszlamizációját.

A cikkben arra is felhívják a figyelmet, hogy a szavazók az európai vezetők törekvései ellenére továbbra is elégedetlenségüket fejezik ki az unióval szemben, s emiatt egyre több az euroszkeptikus és populista párt Európa-szerte. Példaként az Alternatíva Németországnak nevű jobboldali pártot említik, amely 13 százalékot szerzett a Bundestag-választásokon, Ausztriában pedig az euroszkeptikus Sebastian Kurz szerepelt a legjobban.

A franciaországi és a hollandiai választások az EU-ellenes Marine Le Pen és Geert Wilders miatt váltották ki a nyilvánosság érdeklődését, Andrzej Duda 2015. évi elnökké választását követően pedig nő a feszültség Lengyelország és az unió között. Az EU-ra leselkedő veszélyként tekintenek Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikájára is, valamint több, EU-ellenes skandináv és olasz mozgalomra. (B92)


2017. november 18. [15:17]

A Szerb Haladó Párt (SNS) főbizottsága szombati ülésén úgy döntött, 2018 tavaszán nem lesznek parlamenti választások Szerbiában, csak a belgrádi helyhatósági... >>

2017. november 17. [15:10]

Az oktatási minisztérium munkacsoportja által kidolgozott gimnáziumi tanterv újításokat irányoz elő, mégpedig gyakorlatokat egyes kötelező tantárgyakból, mint például az... >>

2017. november 16. [15:34]

Ana Brnabić kormányfő szerint Szerbia készen áll öt uniós csatlakozási tárgyalási fejezet megnyitására, de elvárásai szerint decemberben három vagy négy fejezetet... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.47 dinár
1 dollár 100.32 dinár
100 forint 37.95 dinár
100 dinár 263.48 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Demokrácia 1x1 – Középdöntő Vajdaságban
(Vajdaság)
Szerbia: Új szabályok a halasztott fizetés esetében
(Gazdaság)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka