Szerbia
Szerbia: Figyelmeztetik az iskoláskor előtti intézményeket, ha a gyerek nem kapta meg a védőoltásokat
Betűméret:             

Ezentúl, ha a gyerek nem vette fel a kötelező védőoltásokat, az iskoláskor előtti intézménybe való beíratásához szükséges igazoláshoz erről szóló figyelmeztetést is mellékelnek, jelentette ki ma Verica Jovanović, a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója egy belgrádi egészségügyi konferencián, s egyben felszólította a szülőket, hogy gondoskodjanak gyerekeik immunizációjáról.

Arra a kérdésre, hogy az iskoláskor előtti intézmények elutasíthatják-e egy olyan gyermek felvételét, aki nincs beoltva, Jovanović elmondta, minden egészségügyi és oktatási intézménynek az a küldetése, hogy a gyerekek felvegyék a védőoltásokat, majd 14. életévük betöltésekor megismételjék azt.

„A kanyaró elleni védőoltásra szükség van, mert ez minden szerbiai polgár érdeke” – húzta alá Jovanović.

Vickó Ferenc, az egészségügyi minisztérium államtitkára elmondta, Szerbiában világos törvényi szabályozás van érvényben, mégpedig az, hogy a védőoltás felvétele kötelező.

„Tizenegy kötelező vakcina van, s olyan egészségügyi rendszerünk van, amely nem teszi lehetővé, hogy a szülők elkerüljék a vakcinációt, kivéve, ha egészségügyi okok ezt indokolttá teszik” – hangsúlyozta Vickó.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a vakcinációnak a megfelelő szinten kell lennie, mert ellenkező esetben veszélynek vannak kitéve azok, akik egészségügyi okok miatt nem vehetik fel a védőoltást, s könnyen alakulhat ki járvány. (Beta)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban