Szerbia
Felfüggesztettet kaptak az amerikai nagykövetség felgyújtásáért, három személyt felmentettek

A belgrádi felső bíróság öt, illetve hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt négy vádlottat, akik 2008-ban felgyújtották az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetségének épületét.

A bíróság döntése értelmében három személyt felmentettek a vádak alól.

A büntetést csak akkor hajtják végre, ha az elítéltek két éven belül újabb bűncselekményt követnek el, írja a B92.

A bíróság a közbiztonság elleni súlyos bűncselekményért egyenként hat hónapos, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Dejan Vučkovićot, Dragan Marinkovot és Marko Novitovićot, Milan Tomas pedig öt hónapos, ugyancsak két évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Đorđe Tomint, Nikola Kosanovićot és Filip Backovićot bizonyítékok hiányában felmentették a vádak alól, írja a Tanjug.

Az elítélteket abban találták bűnösnek, hogy több ismeretlen személlyel együtt kővel dobálták meg az amerikai nagykövetség épületét, valamint betörték az ablakait és fáklyákat dobáltak be az épületbe, amely ennek következtében kigyulladt, áll a bírósági ítélet indoklásában.

Az elítélteknek állniuk kell a bírósági eljárás költségeit, a három felmentett esetében a költségek az államot terhelik.

Az amerikai nagykövetséget ért kár összege mintegy 900.000 dollár, de a nagykövetség nem kért kártérítést.

Az ügyben ez a második elsőfokú ítélet, mivel a fellebbviteli bíróság tavaly ősszel megsemmisítette az első ítéletet és újratárgyalást rendelt el.

Az ítéletre az ügyészség és a védelem is fellebbezhet a fellebbviteli bíróságnál.

A 2008 februárjában a szerb parlament előtt megszervezett Koszovó Szerbiáé elnevezésű tiltakozás után, 18 óra 30 perc körül az elkövetők szervezetten érkeztek meg az amerikai nagykövetség elé, kővel, fáklyával és más tárgyakkal dobálták meg az épületet, amely következtében az épület kigyulladt és az újvidéki Zoran Vujović életét vesztette. Az amerikai nagykövetség és Vujović családja sem kért kártérítést.

Az említett nagygyűlésen felszólalt Vojislav Koštunica szerb kormányfő, Tomoslav Nikolić radikális és Ivica Dačić szocialista pártvezető, több szerb miniszter valamint Milorad Dodik boszniai szerb kormányfő is.

A belgrádi Felső Ügyészség idén májusban öt rendőr ellen emelt vádat a tiltakozó megmozdulás alatt és után történt mulasztás miatt, őket a közbiztonság elleni súlyos bűncselekménnyel és hivatali helyzettel való visszaéléssel vádolják.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2018. ÁPRILIS 21.
[ 16:03 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök ma Alexander Sorossal, a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatótanácsának elnökhelyettesével találkozott Belgrádban.Az elnöki sajtóiroda közleménye szerint Vučić és Soros Szerbia európai integrációs előmeneteléről, a Szerbiában élő romák helyzetének javításáról és a vállalkozói kedv...
2018. ÁPRILIS 20.
[ 15:01 ]
Szerbia öt uniós csatlakozási tárgyalási fejezetre vonatkozóan készítette elő pozícióját, jelentette ki Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter.Hozzátette azonban, hogy nem számít mind az öt fejezet megnyitására.„Arra számítok, hogy több mint kettő lesz” – mondta Joksimović a Pink televízió...
2018. ÁPRILIS 20.
[ 10:43 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök ma késő délután találkozott Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.Vučić megköszönte Mogherininek, hogy 15 nap alatt már másodszor látogat Belgrádba.„Elemeztük az Európai Bizottság jelentését, amely pozitív. Elégedett vagyok a...
2018. ÁPRILIS 19.
[ 20:02 ]
Beolvasás folyamatban