GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 14. [13:04]

Felfüggesztettet kaptak az amerikai nagykövetség felgyújtásáért, három személyt felmentettek

Felfüggesztettet kaptak az amerikai nagykövetség felgyújtásáért, három személyt felmentettek
Fotó: N1
A kiégett épület

A belgrádi felső bíróság öt, illetve hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt négy vádlottat, akik 2008-ban felgyújtották az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetségének épületét.

A bíróság döntése értelmében három személyt felmentettek a vádak alól.

A büntetést csak akkor hajtják végre, ha az elítéltek két éven belül újabb bűncselekményt követnek el, írja a B92.

A bíróság a közbiztonság elleni súlyos bűncselekményért egyenként hat hónapos, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Dejan Vučkovićot, Dragan Marinkovot és Marko Novitovićot, Milan Tomas pedig öt hónapos, ugyancsak két évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Đorđe Tomint, Nikola Kosanovićot és Filip Backovićot bizonyítékok hiányában felmentették a vádak alól, írja a Tanjug.

Az elítélteket abban találták bűnösnek, hogy több ismeretlen személlyel együtt kővel dobálták meg az amerikai nagykövetség épületét, valamint betörték az ablakait és fáklyákat dobáltak be az épületbe, amely ennek következtében kigyulladt, áll a bírósági ítélet indoklásában.

Az elítélteknek állniuk kell a bírósági eljárás költségeit, a három felmentett esetében a költségek az államot terhelik.

Az amerikai nagykövetséget ért kár összege mintegy 900.000 dollár, de a nagykövetség nem kért kártérítést.

Az ügyben ez a második elsőfokú ítélet, mivel a fellebbviteli bíróság tavaly ősszel megsemmisítette az első ítéletet és újratárgyalást rendelt el.

Az ítéletre az ügyészség és a védelem is fellebbezhet a fellebbviteli bíróságnál.

A 2008 februárjában a szerb parlament előtt megszervezett Koszovó Szerbiáé elnevezésű tiltakozás után, 18 óra 30 perc körül az elkövetők szervezetten érkeztek meg az amerikai nagykövetség elé, kővel, fáklyával és más tárgyakkal dobálták meg az épületet, amely következtében az épület kigyulladt és az újvidéki Zoran Vujović életét vesztette. Az amerikai nagykövetség és Vujović családja sem kért kártérítést.

Az említett nagygyűlésen felszólalt Vojislav Koštunica szerb kormányfő, Tomoslav Nikolić radikális és Ivica Dačić szocialista pártvezető, több szerb miniszter valamint Milorad Dodik boszniai szerb kormányfő is.

A belgrádi Felső Ügyészség idén májusban öt rendőr ellen emelt vádat a tiltakozó megmozdulás alatt és után történt mulasztás miatt, őket a közbiztonság elleni súlyos bűncselekménnyel és hivatali helyzettel való visszaéléssel vádolják.


2018. január 22. [18:44]

Egy 21 éves niši nő, akit kanyaró miatt kezeltek, halt meg ma reggel az Infektológiai Klinikán a betegség okozta szövédmények miatt.A Blic napilap értesülései szerint... >>

2018. január 22. [12:34]

A katonai nyugdíjasok szakszervezetének szerbiai egyesülete minden nyugdíjas számára, aki a nyugdíjcsökkentés miatt perelni szeretné az államot, ingyenes jogsegélyt... >>

2018. január 22. [11:13]

A szerbiai polgárok az elmúlt évben félmilliárd eurót költöttek Európából behozott használt autók vásárlására és regisztrálására, valamint ugyanennyit új autókra.A... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.50 dinár
1 dollár 96.93 dinár
100 forint 38.30 dinár
100 dinár 261.06 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka