Szerbia
Felfüggesztettet kaptak az amerikai nagykövetség felgyújtásáért, három személyt felmentettek

A belgrádi felső bíróság öt, illetve hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt négy vádlottat, akik 2008-ban felgyújtották az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetségének épületét.

A bíróság döntése értelmében három személyt felmentettek a vádak alól.

A büntetést csak akkor hajtják végre, ha az elítéltek két éven belül újabb bűncselekményt követnek el, írja a B92.

A bíróság a közbiztonság elleni súlyos bűncselekményért egyenként hat hónapos, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Dejan Vučkovićot, Dragan Marinkovot és Marko Novitovićot, Milan Tomas pedig öt hónapos, ugyancsak két évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Đorđe Tomint, Nikola Kosanovićot és Filip Backovićot bizonyítékok hiányában felmentették a vádak alól, írja a Tanjug.

Az elítélteket abban találták bűnösnek, hogy több ismeretlen személlyel együtt kővel dobálták meg az amerikai nagykövetség épületét, valamint betörték az ablakait és fáklyákat dobáltak be az épületbe, amely ennek következtében kigyulladt, áll a bírósági ítélet indoklásában.

Az elítélteknek állniuk kell a bírósági eljárás költségeit, a három felmentett esetében a költségek az államot terhelik.

Az amerikai nagykövetséget ért kár összege mintegy 900.000 dollár, de a nagykövetség nem kért kártérítést.

Az ügyben ez a második elsőfokú ítélet, mivel a fellebbviteli bíróság tavaly ősszel megsemmisítette az első ítéletet és újratárgyalást rendelt el.

Az ítéletre az ügyészség és a védelem is fellebbezhet a fellebbviteli bíróságnál.

A 2008 februárjában a szerb parlament előtt megszervezett Koszovó Szerbiáé elnevezésű tiltakozás után, 18 óra 30 perc körül az elkövetők szervezetten érkeztek meg az amerikai nagykövetség elé, kővel, fáklyával és más tárgyakkal dobálták meg az épületet, amely következtében az épület kigyulladt és az újvidéki Zoran Vujović életét vesztette. Az amerikai nagykövetség és Vujović családja sem kért kártérítést.

Az említett nagygyűlésen felszólalt Vojislav Koštunica szerb kormányfő, Tomoslav Nikolić radikális és Ivica Dačić szocialista pártvezető, több szerb miniszter valamint Milorad Dodik boszniai szerb kormányfő is.

A belgrádi Felső Ügyészség idén májusban öt rendőr ellen emelt vádat a tiltakozó megmozdulás alatt és után történt mulasztás miatt, őket a közbiztonság elleni súlyos bűncselekménnyel és hivatali helyzettel való visszaéléssel vádolják.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Harmincegy újonnan kinevezett közjegyző tette le ma az esküt Nela Kuburović igazságügy-miniszter előtt, hivatalba lépésükkel pedig összesen 199 közjegyző lesz egész Szerbia területén, tájékoztatott az igazságügy-minisztérium.Nela Kuburović gratulált a jelölteknek, akiket megválasztottak az egyes bíróságok területére,...
2018. OKTÓBER 22.
[ 21:31 ]
Az állam többé nem ad közvetlen ösztönzéseket a beruházóknak Szerbiában, hanem újjáépíti, renoválja az üzemen kívüli gyárcsarnokokat, hogy működőképesek legyesen, ami megfelel a beruházóknak, jelentette be ma Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter.„Most azt a gyakorlatot folyatatjuk,...
2018. OKTÓBER 22.
[ 11:47 ]
Nem a Koszovóval való viszony rendezése az egyetlen előfeltétel Szerbia Európai Unióba vezető útján, üzente Johannes Hahn uniós bővítési biztos.A jogállamiság, az alapjogok és a jó irányítás terén szükséges reformok végrehajtása a bővítési folyamat középpontjában marad, tette hozzá.„Az, hogy az Európai Uniónak...
2018. OKTÓBER 22.
[ 10:18 ]
Beolvasás folyamatban