Szerbia
Amerika furcsálja, hogy senkit sem büntettek meg a belgrádi nagykövetség felgyújtásáért
Kilenc év, félmillió dolláros anyagi kár, egy halálos áldozat - és nincs börtönbüntetés a beismerő vallomások ellenére sem?!

Az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége csodálkozással fogadta a hírt, hogy az amerikai nagykövetség belgrádi épületének felgyújtásáért senki sem ítéltek letöltendő börtönbüntetésre.

A nagykövetség közölte, hogy tiszteletben tartja a jogállamiságot, és azt kérte, hogy ebben az ügyben szolgáltassanak igazságot.

„Nehezen felfogható, hogy kilenc évre volt szükség ahhoz, hogy ítélet szülessen egy olyan ügyben, amelyben közel félmillió dolláros kár keletkezett egy ingatlanban, és amelyben egy ember életét vesztette, és ezek után a hét vádlott közül, akik közül négyen beismerték bűnrészességüket, egyetlen egyet sem ítéltek börtönre”, reagált az amerikai nagykövetség a belgrádi Felső Bíróság mai ítéletére.

A közleményben az áll, hogy „a nemzetközi jog szerint a nagykövetségnek otthont adó ország köteles megvédeni a külföldi diplomáciai képviseletet”, és hogy „a szerb rendőrség, néhány perccel a támadás előtt visszavonult azokról a helyekről, ahol egyébként tartózkodni szokott a nagykövetség környékén”.

„Azokat a személyeket, akik a visszavonulás mellett döntöttek, sosem vonták felelősségre, és ismét hangsúlyozzuk, hogy még mindig nem kezdődött meg az eljárás annak az öt rendőrnek az ügyében, akik ellen májusban emelt vádat az ügyészség”, tette hozzá közleményében az amerikai nagykövetség.

A belgrádi Felső Bíróság ma négy személyt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, hármat pedig felmentett a vádak alól, az amerikai nagykövetség épületének felgyújtása ügyében. A nagykövetséget 2008-ban gyújtotta fel a Koszovó függetlenségének kikiáltása ellen tiltakozó tömeg néhány tagja.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Bosnyák Nemzeti Tanács meghívta Behgjet Pacollit, hogy mint Koszovó Köztársaság hivatalos személye, látogasson el Novi Pazarba. Ezzel pedig felmerül a kérdés, hogy Szandzsák elismerte-e Koszovót.A koszovói és a szerbiai média is közölte szerdán, hogy a Bosnyák Nemzeti Tanács, amelynek élén hosszú évek óta Sulejman...
2018. JÚLIUS 19.
[ 12:41 ]
A jagodinai rendőrség letartóztatta A. H.-t (31) és M. H.-t (52), a bosznia-hercegovinai Dečija radost egyesület felelős személyeit, valamint M. A.-t (30), az Alfa hotel tulajdonosát, az általános biztonság elleni súlyos vétség miatt.Mivel ugyanezzel vádolják, a rendőrség keresi V. V.-t (31) is, az Alfa hotel másik...
2018. JÚLIUS 19.
[ 12:36 ]
A koszovói rendőrség az éjjel letartóztatott néhány személyt annak alapos gyanújával, hogy bérgyilkosok, és hogy közük van a szerb Biztonsági-Információs Ügynökséghez (BIA).A gazetablic.com portál forrása szerint a koszovói rendőrségen azt mondták, hogy az egyik letartóztatott személy szerb állampolgár, a másik...
2018. JÚLIUS 19.
[ 11:45 ]
Beolvasás folyamatban