Szerbia
Amerika furcsálja, hogy senkit sem büntettek meg a belgrádi nagykövetség felgyújtásáért
Kilenc év, félmillió dolláros anyagi kár, egy halálos áldozat - és nincs börtönbüntetés a beismerő vallomások ellenére sem?!

Az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége csodálkozással fogadta a hírt, hogy az amerikai nagykövetség belgrádi épületének felgyújtásáért senki sem ítéltek letöltendő börtönbüntetésre.

A nagykövetség közölte, hogy tiszteletben tartja a jogállamiságot, és azt kérte, hogy ebben az ügyben szolgáltassanak igazságot.

„Nehezen felfogható, hogy kilenc évre volt szükség ahhoz, hogy ítélet szülessen egy olyan ügyben, amelyben közel félmillió dolláros kár keletkezett egy ingatlanban, és amelyben egy ember életét vesztette, és ezek után a hét vádlott közül, akik közül négyen beismerték bűnrészességüket, egyetlen egyet sem ítéltek börtönre”, reagált az amerikai nagykövetség a belgrádi Felső Bíróság mai ítéletére.

A közleményben az áll, hogy „a nemzetközi jog szerint a nagykövetségnek otthont adó ország köteles megvédeni a külföldi diplomáciai képviseletet”, és hogy „a szerb rendőrség, néhány perccel a támadás előtt visszavonult azokról a helyekről, ahol egyébként tartózkodni szokott a nagykövetség környékén”.

„Azokat a személyeket, akik a visszavonulás mellett döntöttek, sosem vonták felelősségre, és ismét hangsúlyozzuk, hogy még mindig nem kezdődött meg az eljárás annak az öt rendőrnek az ügyében, akik ellen májusban emelt vádat az ügyészség”, tette hozzá közleményében az amerikai nagykövetség.

A belgrádi Felső Bíróság ma négy személyt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, hármat pedig felmentett a vádak alól, az amerikai nagykövetség épületének felgyújtása ügyében. A nagykövetséget 2008-ban gyújtotta fel a Koszovó függetlenségének kikiáltása ellen tiltakozó tömeg néhány tagja.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Harmincegy újonnan kinevezett közjegyző tette le ma az esküt Nela Kuburović igazságügy-miniszter előtt, hivatalba lépésükkel pedig összesen 199 közjegyző lesz egész Szerbia területén, tájékoztatott az igazságügy-minisztérium.Nela Kuburović gratulált a jelölteknek, akiket megválasztottak az egyes bíróságok területére,...
2018. OKTÓBER 22.
[ 21:31 ]
Az állam többé nem ad közvetlen ösztönzéseket a beruházóknak Szerbiában, hanem újjáépíti, renoválja az üzemen kívüli gyárcsarnokokat, hogy működőképesek legyesen, ami megfelel a beruházóknak, jelentette be ma Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter.„Most azt a gyakorlatot folyatatjuk,...
2018. OKTÓBER 22.
[ 11:47 ]
Nem a Koszovóval való viszony rendezése az egyetlen előfeltétel Szerbia Európai Unióba vezető útján, üzente Johannes Hahn uniós bővítési biztos.A jogállamiság, az alapjogok és a jó irányítás terén szükséges reformok végrehajtása a bővítési folyamat középpontjában marad, tette hozzá.„Az, hogy az Európai Uniónak...
2018. OKTÓBER 22.
[ 10:18 ]
Beolvasás folyamatban