Szerbia
Amerika furcsálja, hogy senkit sem büntettek meg a belgrádi nagykövetség felgyújtásáért
Kilenc év, félmillió dolláros anyagi kár, egy halálos áldozat - és nincs börtönbüntetés a beismerő vallomások ellenére sem?!

Az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége csodálkozással fogadta a hírt, hogy az amerikai nagykövetség belgrádi épületének felgyújtásáért senki sem ítéltek letöltendő börtönbüntetésre.

A nagykövetség közölte, hogy tiszteletben tartja a jogállamiságot, és azt kérte, hogy ebben az ügyben szolgáltassanak igazságot.

„Nehezen felfogható, hogy kilenc évre volt szükség ahhoz, hogy ítélet szülessen egy olyan ügyben, amelyben közel félmillió dolláros kár keletkezett egy ingatlanban, és amelyben egy ember életét vesztette, és ezek után a hét vádlott közül, akik közül négyen beismerték bűnrészességüket, egyetlen egyet sem ítéltek börtönre”, reagált az amerikai nagykövetség a belgrádi Felső Bíróság mai ítéletére.

A közleményben az áll, hogy „a nemzetközi jog szerint a nagykövetségnek otthont adó ország köteles megvédeni a külföldi diplomáciai képviseletet”, és hogy „a szerb rendőrség, néhány perccel a támadás előtt visszavonult azokról a helyekről, ahol egyébként tartózkodni szokott a nagykövetség környékén”.

„Azokat a személyeket, akik a visszavonulás mellett döntöttek, sosem vonták felelősségre, és ismét hangsúlyozzuk, hogy még mindig nem kezdődött meg az eljárás annak az öt rendőrnek az ügyében, akik ellen májusban emelt vádat az ügyészség”, tette hozzá közleményében az amerikai nagykövetség.

A belgrádi Felső Bíróság ma négy személyt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, hármat pedig felmentett a vádak alól, az amerikai nagykövetség épületének felgyújtása ügyében. A nagykövetséget 2008-ban gyújtotta fel a Koszovó függetlenségének kikiáltása ellen tiltakozó tömeg néhány tagja.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2018. ÁPRILIS 21.
[ 16:03 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök ma Alexander Sorossal, a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatótanácsának elnökhelyettesével találkozott Belgrádban.Az elnöki sajtóiroda közleménye szerint Vučić és Soros Szerbia európai integrációs előmeneteléről, a Szerbiában élő romák helyzetének javításáról és a vállalkozói kedv...
2018. ÁPRILIS 20.
[ 15:01 ]
Szerbia öt uniós csatlakozási tárgyalási fejezetre vonatkozóan készítette elő pozícióját, jelentette ki Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter.Hozzátette azonban, hogy nem számít mind az öt fejezet megnyitására.„Arra számítok, hogy több mint kettő lesz” – mondta Joksimović a Pink televízió...
2018. ÁPRILIS 20.
[ 10:43 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök ma késő délután találkozott Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.Vučić megköszönte Mogherininek, hogy 15 nap alatt már másodszor látogat Belgrádba.„Elemeztük az Európai Bizottság jelentését, amely pozitív. Elégedett vagyok a...
2018. ÁPRILIS 19.
[ 20:02 ]
Beolvasás folyamatban