Szerbia
Nem sok jót tartalmaz az Európa Tanács emberi jogokról szóló nyugat-balkáni jelentése
Betűméret:             

Nils Muižnieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa jelentésében kiemelte, hogy a nyugat-balkáni országokban megrekedt a megbékélési folyamat és erősödik az etnikai megosztottság.

Ez mindenekelőtt a népirtás tagadására, a háborús bűnöket elkövetők magasztalására és a 90-es évek háborúi során bűncselekményekbe keveredett személyek rehabilitációs kísérleteire vonatkozik, áll az Európa Tanács honlapján megjelent jelentésben.

A második világháborús események felülvizsgálata, egyes politikai vezetők lobbanékony retorikája és az etnikai megosztottság az oktatásban még jobban hozzájárultak a megosztottsághoz, véli Muižnieks, aki nyugat-balkáni látogatása után írta meg a jelentést.

Az emberi jogi biztos hozzátette: végső ideje annak, hogy a régió politikai vezetői összefogjanak a múltbéli kérdések megoldása és egy közös jövőkép megalkotása érdekében.

Muižnieks jelentését azzal zárja, hogy a régió országai az elmúlt évtizedben jelentős lépéseket tettek azért, hogy összehangolják törvényeiket az európai és a nemzetközi előírásokkal, de a jelenlegi visszaesés veszélyezteti az eddig elért eredményeket. Ahhoz, hogy visszafordítsák ezeket a kedvezőtlen folyamatokat, a múltból tanulva, minden politikai szereplőnek félre kell tennie saját rövidtávú politikai célját és a társadalmi kohézió megerősítésére kell összpontosítania, ahelyett hogy az etnikai megosztottságot erősítenék.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vedd el a nyugtát és nyerj nyereményjáték idei első fordulójára – amelyre április 8-a óta lehet regisztrálni – ma 14 óráig 10.042.870 nyugtát küldtek be. Ebben a körben az első sorsolást május 11-én tartják, és az előző fordulókhoz hasonlóan a polgárok nem borítékban küldik be a nyugtákat, hanem...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 19:10 ]
A népirtás áldozatainak és tanúinak egyesülete, valamint a Srebrenica és Žepa Enklávé Édesanyáinak Mozgalom felszólította Bosznia-Hercegovina ügyészségét, valamint a Bosznia-Hercegovinai Föderáció ügyészségét, hogy folytassanak vizsgálatot Aleksandar Vučić ellen, írja a Beta. Kérték továbbá, hogy Milorad Dodik...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 18:09 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök bejelentette, hogy ma nyílt megbeszélést folytatott Matteo Mecaccival, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) igazgatójával a választási folyamat javítására vonatkozó javaslatokról. Vučić az Instagramon közölte, hogy a javaslatok minden aspektusáról, valamint bizonyos...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 15:10 ]
Beolvasás folyamatban