Szerbia
Hat éves a VMSZ belgrádi városi szervezete
Pásztor Bálint: A párt a haladókkal való közös fellépést is fontolgatja a belgrádi helyhatósági vélasztásokon

(Belgrádi tudósítónktól)

Fennállásának és munkájának hat évét ünnepelte kedden este a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi városi szervezete. A szervezet 2011. november 30-án alakult meg 11 taggal, azóta 320-ra növelte tagjainak számát. Öt helyi szervezete alakult meg, de az elkövetkező egy év tervei között szerepel még két helyi szervezet megnyitása, valamint az első községi szervezet megalakítása, hangzott el a szervezet székházában megtartott jubileumi rendezvényen.

Nebojša Marjanović, a belgrádi szervezet elnöke köszöntőjében elmondta, hogy elégedettek az eddigi munkával, az elmúlt hat évben több mint nyolcvan lakossági fórumot, előadást, konferenciát szerveztek. „Rendezvényeink nem kizárólag politikai tartalmúak voltak, inkább a szerb és a magyar kultúra, zene, sport ismertetésével és népszerűsítésével, időszerű problémákkal foglalkoztunk, elsősorban a szerb és a magyar nemzet közötti jó viszonyok erősítése céljából. Szerintem sikerült egy összetartó családot létrehoznunk, ahol mindig jó hangulat uralkodik, és ez az, ami az embereket hozzánk vonzza, ami miatt érdeklődéssel követik a munkánkat”, mutatott rá a szervezet elnöke.

A vendégek között volt Slavko Gak egykori szerb vízilabdázó, ma a Szerb Haladó Párt színeit képviselő belgrádi városi oktatási titkár is. Beszédében kiemelte, hogy a szervezet jubileuma mellett ezen a napon megkezdődött a Budapest--Belgrád-vasútvonal szerbiai szakaszának felújítása is. Hozzátette, a VMSZ az elmúlt időszakban jelentős szerepet játszott a szerbiai politikai életben és részt vett valamennyi nehéz döntés meghozatalában.

Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője elismerő hangnemben beszélt a fővárosi szervezetről, kiemelve, hogy az elmúlt évek folyamán az egy komoly szervezetté nőtte ki magát, s indokolttá tette a párt első, s eddig egyetlen Vajdaságon kívüli szervezetének megalakítását. Hozzáfűzte, mindenki mást megelőzve kezdte népszerűsíteni a jó szerb-magyar viszonyt, a szerb és a magyar kultúrát, s mindazt, ami összeköti a két nemzetet.

Pásztor a jövő márciusban esedékes belgrádi helyhatósági választások kapcsán elmondta, hogy a párt négy évvel ezelőtt önállóan szerepelt a fővárosi választásokon, mert meg akarta megmutatni, hogy tiszta szándékai voltak.

„Most annak a lehetőségét is fontolóra vesszük, hogy koalíciós partnerrel közösen indulunk. Ez a partner nem lehet más, mint a Szerb Haladó Párt”, hangsúlyozta Pásztor Bálint, s hozzátette, hogy az esetleges koalíciós tárgyalások zárt ajtók mögött folynak majd.

Tóth Elvira

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vučić: Nem érdekelnek a tüntetések - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 9:51 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök telefonon egyeztetett Orbán Viktor kormányfővel a két ország együttműködéséről. A felek elégedettségüknek adtak hangot annak kapcsán, hogy a két ország kapcsolata a legmagasabb szinten van közös történelmük során, s ez mindenek előtt a kölcsönös megértésnek és bizalomnak tudható be,...
2019. FEBRUÁR 16.
[ 8:57 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök részt vesz Münchenben a biztonsági fórumon, ahol Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel is tárgyalt. Vučić a Szerbia jövője (Budućnost Srbije) elnevezésű Instagram-profilra töltött fel egy képet az uniós politikussal, s a fotóhoz ezt írta: „Federica Mogherini...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:22 ]
Tiszteljék az ősőket, a fasizmus nem múlik el, mondta Ana Brnabić kormányfő a Dveri és a Naši tagjainak, akik füttyszóval kísérték orašaci beszédét. Miközben a miniszterelnök felszólalt az államiság napja alkalmából tartott ünnepségen, egy csoport kifütyülte és olyanokat kiabált, hogy: „Árulás”,...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 16:33 ]
Beolvasás folyamatban