GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
Szavazási levélcsomag átvétele Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner
Levélszavazat leadása Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. december 7. [12:35]

Danas: A szerbiai nyugdíjasok a strasbourgi bírósághoz fordulnak a nyugdíjuk csökkentése miatt

Danas: A szerbiai nyugdíjasok a strasbourgi bírósághoz fordulnak a nyugdíjuk csökkentése miatt
Fotó: N1

A szerbiai nyugdíjasok azt tervezik, hogy a strasbourgi bírósághoz fordulnak, amiért az állam 2014-ben csökkentette a nyugdíjukat, írja a Danas.

A 2014-es nyugdíjcsökkentés, amely a közszférában a bérek csökkentésével együtt a fiskális konszolidáció legfontosabb eleme, komoly teherré válhat az államkassza számára, ha a nyugdíjasok valóban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

A Fiskális Tanács néhány napja mutatta be a 2018-as költésgvetés elemzését, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a nyugdíjak összegét vissza kellene állítani, mert többé már nem indokolt a nyugdíjak ideiglenes csökkentésének a meghosszabbítása.

Egyes számítások szerint az elmúlt három évben összesen több mint 430 millió eurót vettek el a nyugdíjasoktól.

A nyugdíjasok úgy vélik, hogy a 2014-ben meghozott nyugdíjcsökkentésre vonatkozó törvény alkotmányellenes, és ha arra kerül a sor, megnyerhetik a pert a strasbourgi bíróságon.

A Szerbiai Nyugdíjasok Szakszervezetének Egyesülete (USPS) még akkor kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy véleményezze ezt a törvényt. A bíróság ezt nem tette meg, azzal a magyarázattal, hogy az ország a csőd szélén áll. Az egyesület 2016 februárjában újabb kezdeményezéssel fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyre azóta sem érkezett válasz, írja a Danas.

„Ha ezt a törvényt törvényellenesnek nyilvánítják, akkor perelni fogjuk az államot. Ha viszont úgy határoznak, hogy a törvény nem alkotmányellenes, akkor Strasbourghoz fordulunk”, mondta Mihajlo Radović, az USPS elnöke.

A Szerbiai Nyugdíjasok Szakszervezetének Egyesülete a jövő év elején tervezi, hogy a Szociális Jogok Európai Bizottságánál is panaszt tesz, ebben pedig a Nyugdíjas és Idős Emberek Európai Szövetsége (FERPA) is támogatja őket, írja a B92.


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 22. [11:12]

Nagyobb megértésben reménykedtem, nem csak a koszovói szerbek, hanem Szerbia számára is, őszintén szólva nem vagyok elégedett azzal, amit a New York-i tárgyalásokon... >>

2018. március 22. [10:51]

A čačaki felsőbb ügyészségen peralku keretében egy év házi őrizetbe helyezték Milan Jordović lelkészt és Zoran Marinković hitoktatót.Börtönbüntetés helyett elektronikus... >>

2018. március 22. [10:09]

Ana Brnabić kormányfő bejelentette, hogy áprilistól nyilvánosan elérhetőek lesznek a szerbiai bíróságok munkájáról szóló jelentések.„A polgárok láthatják majd,... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.60 dinár
1 dollár 96.04 dinár
100 forint 38.03 dinár
100 dinár 262.92 forint
Heti kérdés
Az utóbbi években valamilyen módon korlátozni akarják az interneten megjelenő közösségi véleményeket a bevándorlással vagy a bevándorlók viselkedésével kapcsolatban. Ön egyetért-e azzal, hogy e kérdésben a jelenleginél is szigorúbb ellenőrzés alá vonják az internetet?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány