GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. december 7. [12:35]

Danas: A szerbiai nyugdíjasok a strasbourgi bírósághoz fordulnak a nyugdíjuk csökkentése miatt

Danas: A szerbiai nyugdíjasok a strasbourgi bírósághoz fordulnak a nyugdíjuk csökkentése miatt
Fotó: N1

A szerbiai nyugdíjasok azt tervezik, hogy a strasbourgi bírósághoz fordulnak, amiért az állam 2014-ben csökkentette a nyugdíjukat, írja a Danas.

A 2014-es nyugdíjcsökkentés, amely a közszférában a bérek csökkentésével együtt a fiskális konszolidáció legfontosabb eleme, komoly teherré válhat az államkassza számára, ha a nyugdíjasok valóban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

A Fiskális Tanács néhány napja mutatta be a 2018-as költésgvetés elemzését, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a nyugdíjak összegét vissza kellene állítani, mert többé már nem indokolt a nyugdíjak ideiglenes csökkentésének a meghosszabbítása.

Egyes számítások szerint az elmúlt három évben összesen több mint 430 millió eurót vettek el a nyugdíjasoktól.

A nyugdíjasok úgy vélik, hogy a 2014-ben meghozott nyugdíjcsökkentésre vonatkozó törvény alkotmányellenes, és ha arra kerül a sor, megnyerhetik a pert a strasbourgi bíróságon.

A Szerbiai Nyugdíjasok Szakszervezetének Egyesülete (USPS) még akkor kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy véleményezze ezt a törvényt. A bíróság ezt nem tette meg, azzal a magyarázattal, hogy az ország a csőd szélén áll. Az egyesület 2016 februárjában újabb kezdeményezéssel fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyre azóta sem érkezett válasz, írja a Danas.

„Ha ezt a törvényt törvényellenesnek nyilvánítják, akkor perelni fogjuk az államot. Ha viszont úgy határoznak, hogy a törvény nem alkotmányellenes, akkor Strasbourghoz fordulunk”, mondta Mihajlo Radović, az USPS elnöke.

A Szerbiai Nyugdíjasok Szakszervezetének Egyesülete a jövő év elején tervezi, hogy a Szociális Jogok Európai Bizottságánál is panaszt tesz, ebben pedig a Nyugdíjas és Idős Emberek Európai Szövetsége (FERPA) is támogatja őket, írja a B92.


2017. december 17. [22:11]

A szerb parlament elfogadta a Szerbia közadósságának törlesztéséről szóló törvénynek azon kiegészítéseit, amelyek a polgárok eddig kifizetetlen, régi devizabetéteire... >>

2017. december 17. [17:38]

A szerbiai közlekedési rendőrség egyhetes akciója során, amely keretében elsősorban az ittas vezetőket igyekezett kiszűrni, majd 1200 ittas sofőrt zárt ki a forgalomból,... >>

2017. december 16. [22:02]

Az elkövetkező év kulcsfontosságú lesz a nyugat-balkáni országok csatlakozási folyamata szempontjából, jelentette ki Johannes Hahn, uniós bővítési biztos.Hahn... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka