Szerbia
Danas: A szerbiai nyugdíjasok a strasbourgi bírósághoz fordulnak a nyugdíjuk csökkentése miatt

A szerbiai nyugdíjasok azt tervezik, hogy a strasbourgi bírósághoz fordulnak, amiért az állam 2014-ben csökkentette a nyugdíjukat, írja a Danas.

A 2014-es nyugdíjcsökkentés, amely a közszférában a bérek csökkentésével együtt a fiskális konszolidáció legfontosabb eleme, komoly teherré válhat az államkassza számára, ha a nyugdíjasok valóban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

A Fiskális Tanács néhány napja mutatta be a 2018-as költésgvetés elemzését, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a nyugdíjak összegét vissza kellene állítani, mert többé már nem indokolt a nyugdíjak ideiglenes csökkentésének a meghosszabbítása.

Egyes számítások szerint az elmúlt három évben összesen több mint 430 millió eurót vettek el a nyugdíjasoktól.

A nyugdíjasok úgy vélik, hogy a 2014-ben meghozott nyugdíjcsökkentésre vonatkozó törvény alkotmányellenes, és ha arra kerül a sor, megnyerhetik a pert a strasbourgi bíróságon.

A Szerbiai Nyugdíjasok Szakszervezetének Egyesülete (USPS) még akkor kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy véleményezze ezt a törvényt. A bíróság ezt nem tette meg, azzal a magyarázattal, hogy az ország a csőd szélén áll. Az egyesület 2016 februárjában újabb kezdeményezéssel fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyre azóta sem érkezett válasz, írja a Danas.

„Ha ezt a törvényt törvényellenesnek nyilvánítják, akkor perelni fogjuk az államot. Ha viszont úgy határoznak, hogy a törvény nem alkotmányellenes, akkor Strasbourghoz fordulunk”, mondta Mihajlo Radović, az USPS elnöke.

A Szerbiai Nyugdíjasok Szakszervezetének Egyesülete a jövő év elején tervezi, hogy a Szociális Jogok Európai Bizottságánál is panaszt tesz, ebben pedig a Nyugdíjas és Idős Emberek Európai Szövetsége (FERPA) is támogatja őket, írja a B92.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A gyerekes családok pénzügyi támogatásáról szóló törvény alkalmazása az anyagi támogatás mellett azt is jelenti, hogy egyszerűbb lesz a szülési szabadságra való jog megvalósításának eljárása.Ez volt az egyik követelése a Naled és az RTS által 2012-ben szervezett Pitajte kada elnevezésű akciónak is. Az ily módon...
2018. JÚLIUS 16.
[ 11:11 ]
Jadranka Joksimović, a szerb kormány eurointegrációs minisztere hamarosan valamilyen „fontos tisztséget kaphat Strasbourg-ban” és Tanja Miščević, a szerbiai uniós tárgyalócsoport vezetője veheti át a tárcát, emellett Aleksandra Joksimović, a Külpolitikai Központ elnöke „jó eséllyel” lehet Szerbia...
2018. JÚLIUS 14.
[ 15:20 ]
Valószínűleg további két évet kapnak azok az egyetemi hallgatók, akik évek óta nem tudják megszerezni diplomájukat. A parlamenti oktatási bizottság támogatta kérelmüket, s az oktatási minisztériumnak megküldte véleményét. Mladen Šarčević oktatási miniszter a Novostinak megerősítette, hogy támogatni fogják a bizottság...
2018. JÚLIUS 13.
[ 15:40 ]
Beolvasás folyamatban