Szerbia
Danas: A szerbiai nyugdíjasok a strasbourgi bírósághoz fordulnak a nyugdíjuk csökkentése miatt

A szerbiai nyugdíjasok azt tervezik, hogy a strasbourgi bírósághoz fordulnak, amiért az állam 2014-ben csökkentette a nyugdíjukat, írja a Danas.

A 2014-es nyugdíjcsökkentés, amely a közszférában a bérek csökkentésével együtt a fiskális konszolidáció legfontosabb eleme, komoly teherré válhat az államkassza számára, ha a nyugdíjasok valóban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

A Fiskális Tanács néhány napja mutatta be a 2018-as költésgvetés elemzését, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a nyugdíjak összegét vissza kellene állítani, mert többé már nem indokolt a nyugdíjak ideiglenes csökkentésének a meghosszabbítása.

Egyes számítások szerint az elmúlt három évben összesen több mint 430 millió eurót vettek el a nyugdíjasoktól.

A nyugdíjasok úgy vélik, hogy a 2014-ben meghozott nyugdíjcsökkentésre vonatkozó törvény alkotmányellenes, és ha arra kerül a sor, megnyerhetik a pert a strasbourgi bíróságon.

A Szerbiai Nyugdíjasok Szakszervezetének Egyesülete (USPS) még akkor kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy véleményezze ezt a törvényt. A bíróság ezt nem tette meg, azzal a magyarázattal, hogy az ország a csőd szélén áll. Az egyesület 2016 februárjában újabb kezdeményezéssel fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyre azóta sem érkezett válasz, írja a Danas.

„Ha ezt a törvényt törvényellenesnek nyilvánítják, akkor perelni fogjuk az államot. Ha viszont úgy határoznak, hogy a törvény nem alkotmányellenes, akkor Strasbourghoz fordulunk”, mondta Mihajlo Radović, az USPS elnöke.

A Szerbiai Nyugdíjasok Szakszervezetének Egyesülete a jövő év elején tervezi, hogy a Szociális Jogok Európai Bizottságánál is panaszt tesz, ebben pedig a Nyugdíjas és Idős Emberek Európai Szövetsége (FERPA) is támogatja őket, írja a B92.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia félmillió lakosa él mélyszegénységben - illusztráció
2018. OKTÓBER 18.
[ 8:01 ]
Az osztrák államfő Belgrádban - illusztráció
2018. OKTÓBER 17.
[ 13:44 ]
Miután életbe lép az engedély nélkül felépített objektumok legalizálásáról szóló törvénymódosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére, akkor a jogtalanul felépített objektumokat az sem menti meg a lerombolástól, ha a tulajdonosuk már megindította az eljárást a közigazgatási bíróságon.A...
2018. OKTÓBER 17.
[ 11:12 ]
Bármit is jelent Koszovó és kormánya az USA-nak és Scott nagykövetnek, az számunkra csak úgynevezett kormány és úgynevezett állam marad, nyilatkozta Aleksandar Vučić szerb elnök Kyle Scottnak, az Amerikai Egyesült Államok (USA) belgrádi nagykövetének nyilatkozatára reagálva, aki azt mondta, hogy Koszovó szuverén állam és...
2018. OKTÓBER 16.
[ 15:23 ]
Tomislav Nikolić volt szerb államfő és a Szerb Haladó Párt (SNS) egykori vezetője megpróbál ismét aktív szerepet vállalni a politikában és átvenné a haladók tagságának egy részét, írja a Blic.A lap több forrásra hivatkozva azt írja, hogy Nikolić emberei Szerbiát járják és a haladókkal, valamint más politikai pártok...
2018. OKTÓBER 16.
[ 10:00 ]
Beolvasás folyamatban