Szerbia
Faktor Plus: A haladók és a szocialisták kerülhetnek hatalomra a fővárosban

A Faktor Plus ügynökség legújabb kutatása szerint Belgrádban a Szerb Haladó Párt (SNS) körül tömörül majd a legerősebb koalíció. A legerősebbnek számító SNS, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) nélkül, a polgárok 39 százalékának élvezi a támogatását. Šapić és a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG) körüli tömörülés pedig 16-16 százalékot szerzett.

A Faktor Plus november 28-a és december 5-e között végzett felmérésében 1.000 belgrádi polgár vett részt.

E szerint a felmérés szerint a második helyen Aleksandar Šapić és a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG), illetve a Néppárt és Dragan Đilas a szavazatok 16-16 százalékát szerezné meg. A választási küszöböt 6,1 százalékkal átlépné még Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli), illetve az SPS 5,9 százalékkal. A Demokrata Párt pedig az 5 százalékos határon áll, senki más nem kerülne be a városi képviselő-testületbe.

Vladimir Pejić elemző a Faktor Plusnak elmondta, hogy Šapić eredményei a legmagasabbak, figyelembe véve, hogy nem áll mögötte egyetlen párt sem.

„Ugyanez a helyzet Đilasszal is, aki jelölteti magát, de nincs pártja, nem szerepel a médiában, de ellene szól a PGS ellen folytatott negatív kampány is. A Demokrata Párt pontosan a küszöbön áll, de hogy növekszik-e a támogatottságuk a választások közeledtével, azt majd meglátjuk”, véli Pejić.

Az elemző szerint Luka Maksimović továbbra is okozhat meglepetést, de az ő megítélése is javult, és a felmérések szerint magához vonzotta Janković szavazóinak egy részét is. Ezek az eredmények mandátumokra átszámítva azt jelentik, hogy Belgrádban az SNS és az SPS szerezheti meg a többséget, vagy pedig Šapić lesz majd a mérleg nyelve, aki valamelyik csoportosulához csatlakozva dönti majd el, hogy ki vezeti Belgrádot. Šapić egyébként korábban már kijelentette, hogy csak akkor alakít koalíciót, ha a főváros polgármestere lesz.

Parlamenti választások esetén az SNS 53 százalékos győzelmet aratna, az SPS 9,6 százalékot, a DS 6,9 százalékot, a PSG pedig 5,6 százalékot szerezne.

A választási küszöb alatt maradnának a radikálisok 1 százalékkal, a Néppárt pedig 3,8 százalékot szerezne, írja a Novosti.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia félmillió lakosa él mélyszegénységben - illusztráció
2018. OKTÓBER 18.
[ 8:01 ]
Az osztrák államfő Belgrádban - illusztráció
2018. OKTÓBER 17.
[ 13:44 ]
Miután életbe lép az engedély nélkül felépített objektumok legalizálásáról szóló törvénymódosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére, akkor a jogtalanul felépített objektumokat az sem menti meg a lerombolástól, ha a tulajdonosuk már megindította az eljárást a közigazgatási bíróságon.A...
2018. OKTÓBER 17.
[ 11:12 ]
Bármit is jelent Koszovó és kormánya az USA-nak és Scott nagykövetnek, az számunkra csak úgynevezett kormány és úgynevezett állam marad, nyilatkozta Aleksandar Vučić szerb elnök Kyle Scottnak, az Amerikai Egyesült Államok (USA) belgrádi nagykövetének nyilatkozatára reagálva, aki azt mondta, hogy Koszovó szuverén állam és...
2018. OKTÓBER 16.
[ 15:23 ]
Tomislav Nikolić volt szerb államfő és a Szerb Haladó Párt (SNS) egykori vezetője megpróbál ismét aktív szerepet vállalni a politikában és átvenné a haladók tagságának egy részét, írja a Blic.A lap több forrásra hivatkozva azt írja, hogy Nikolić emberei Szerbiát járják és a haladókkal, valamint más politikai pártok...
2018. OKTÓBER 16.
[ 10:00 ]
Beolvasás folyamatban