Szerbia
Faktor Plus: A haladók és a szocialisták kerülhetnek hatalomra a fővárosban

A Faktor Plus ügynökség legújabb kutatása szerint Belgrádban a Szerb Haladó Párt (SNS) körül tömörül majd a legerősebb koalíció. A legerősebbnek számító SNS, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) nélkül, a polgárok 39 százalékának élvezi a támogatását. Šapić és a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG) körüli tömörülés pedig 16-16 százalékot szerzett.

A Faktor Plus november 28-a és december 5-e között végzett felmérésében 1.000 belgrádi polgár vett részt.

E szerint a felmérés szerint a második helyen Aleksandar Šapić és a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG), illetve a Néppárt és Dragan Đilas a szavazatok 16-16 százalékát szerezné meg. A választási küszöböt 6,1 százalékkal átlépné még Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli), illetve az SPS 5,9 százalékkal. A Demokrata Párt pedig az 5 százalékos határon áll, senki más nem kerülne be a városi képviselő-testületbe.

Vladimir Pejić elemző a Faktor Plusnak elmondta, hogy Šapić eredményei a legmagasabbak, figyelembe véve, hogy nem áll mögötte egyetlen párt sem.

„Ugyanez a helyzet Đilasszal is, aki jelölteti magát, de nincs pártja, nem szerepel a médiában, de ellene szól a PGS ellen folytatott negatív kampány is. A Demokrata Párt pontosan a küszöbön áll, de hogy növekszik-e a támogatottságuk a választások közeledtével, azt majd meglátjuk”, véli Pejić.

Az elemző szerint Luka Maksimović továbbra is okozhat meglepetést, de az ő megítélése is javult, és a felmérések szerint magához vonzotta Janković szavazóinak egy részét is. Ezek az eredmények mandátumokra átszámítva azt jelentik, hogy Belgrádban az SNS és az SPS szerezheti meg a többséget, vagy pedig Šapić lesz majd a mérleg nyelve, aki valamelyik csoportosulához csatlakozva dönti majd el, hogy ki vezeti Belgrádot. Šapić egyébként korábban már kijelentette, hogy csak akkor alakít koalíciót, ha a főváros polgármestere lesz.

Parlamenti választások esetén az SNS 53 százalékos győzelmet aratna, az SPS 9,6 százalékot, a DS 6,9 százalékot, a PSG pedig 5,6 százalékot szerezne.

A választási küszöb alatt maradnának a radikálisok 1 százalékkal, a Néppárt pedig 3,8 százalékot szerezne, írja a Novosti.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A gyerekes családok pénzügyi támogatásáról szóló törvény alkalmazása az anyagi támogatás mellett azt is jelenti, hogy egyszerűbb lesz a szülési szabadságra való jog megvalósításának eljárása.Ez volt az egyik követelése a Naled és az RTS által 2012-ben szervezett Pitajte kada elnevezésű akciónak is. Az ily módon...
2018. JÚLIUS 16.
[ 11:11 ]
Jadranka Joksimović, a szerb kormány eurointegrációs minisztere hamarosan valamilyen „fontos tisztséget kaphat Strasbourg-ban” és Tanja Miščević, a szerbiai uniós tárgyalócsoport vezetője veheti át a tárcát, emellett Aleksandra Joksimović, a Külpolitikai Központ elnöke „jó eséllyel” lehet Szerbia...
2018. JÚLIUS 14.
[ 15:20 ]
Valószínűleg további két évet kapnak azok az egyetemi hallgatók, akik évek óta nem tudják megszerezni diplomájukat. A parlamenti oktatási bizottság támogatta kérelmüket, s az oktatási minisztériumnak megküldte véleményét. Mladen Šarčević oktatási miniszter a Novostinak megerősítette, hogy támogatni fogják a bizottság...
2018. JÚLIUS 13.
[ 15:40 ]
Beolvasás folyamatban