Szerbia
Tavaly félmilliárd eurót költöttek használt autóra Szerbiában
Betűméret:             

A szerbiai polgárok az elmúlt évben félmilliárd eurót költöttek Európából behozott használt autók vásárlására és regisztrálására, valamint ugyanennyit új autókra.

A Politika napilap cikke szerint, ha sorba állítanánk a 2017-ben behozott használt autókat, körülbelül 700 kilométer hosszú sort kapnánk, az új autók esetében a járműoszlop viszont több mint 100 kilométeres lenne.

„Az új gépjárművek értékesítése 2017-ben 15,54 százalékos növekedést jegyez a 2016-os évhez képest, s már néhány éve enyhe növekedés figyelhető meg ezen a téren. A piac lassan helyreáll, de messze van még a 2008-as eredményektől, amikor körülbelül 60 ezer új autót adtak el. Aggasztó viszont, hogy a használt autók behozatala jelentősen megnőtt, s csak 2017-ben 158.462 használt autót importáltak, amiből közel 100 ezer jármű Euró 3-as kibocsátással rendelkezik. Az Euro 3-at 2000-ben kezdték el gyártani, ami azt jelenti, a behozatali autók között „nagykorúak” is vannak” - nyilatkozta a Politika napilapnak Miloš Petrović, az új gépjárművek és alkatrészek importőrei szerbiai egyesületének elnöke.

Hozzátette, 2016-ban 117.413 használt autót hoztak be. Egyszerű számítás alapján, a szerbiai utakon az elmúlt öt évben százezer új gépjármű van, míg ugyanezen időszak alatt több mint 500 ezer használt jármű jött be az országba, ennek egy része pedig komoly veszélyt jelent a környezetre és potenciális veszélyt a közlekedésben is. Nagyszámban dominálnak a dízellel működő autók, melyek közismert szennyezők.

„Mindenképpen lehetővé kell tenni a polgároknak, hogy azt vásárolják meg, amit szeretnének, a lehetőségeikhez mérten. Mégis elengedhetetlen rendet teremteni a gépjárművek piacán, hogy az Európából származó hulladékok és szennyezők ne a szerbiai városok utcáin végezzék” – hangsúlyozta Petrović.

Hozzátette, az új gépjárműnek Euro 6-os kibocsátási szinttel és akár 10 éves garanciával kell rendelkeznie, míg a használt autók Euro 3-as szabvánnyal is mehetnek, műszaki ellenőrzés nélkül, ami elfogadhatatlan különbség.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Harmadik napja keresik a kétéves Danka Ilićet, miután a terepi kutatást tegnap felfüggesztették. A Bor melletti Banjsko Polje település átkutatása után a rendőrség bejelentette, hogy felfüggeszti a keresést, mert minden jel arra utal, hogy a lány nincs ezen a 10 négyzetkilométeres területen. A rendőrség közölte, hogy...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:19 ]
Ellentétben a Szerbiába érkező orosz fehér emigrációval, amely száz évvel ezelőtt történt és mély hatást gyakoroltaz országban, elsősorban az építészetben, a mai bevándorlók informatikával és kereskedelemmel foglalkozó emberek, közölte ma a NIN magazin. Egyes adatok szerint 2022 februárja óta több mint 220 ezer...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:52 ]
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma tartja meg ülését a NATO Jugoszlávia elleni agressziójának 25. évfordulója alkalmából, jelentette be Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ képviselőjének helyettese. „Ismételten kértük, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tartsa meg ülését a NATO Jugoszlávia elleni agressziójáról....
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:18 ]
Beolvasás folyamatban