Szerbia
Vučić: A balkáni államok vezetői tanulnak a múltban elkövetett hibáikból

Aleksandar Vučić szerb államfő a Politico portál által közölt szerzői írásában felszólította a régió országainak vezetőit a jobb gazdasági együttműködésre, mert úgy értékelte, hogy ezzel felkészítik a nyugat-balkáni országokat az Európai Uniós csatlakozásra.

„A Balkán jövője most sokkal fényesebbnek tűnik, mint azt két évtizeddel ezelőtt gondoltuk volna”, közölte Vučić szerzői írásában, és hozzátette: a balkáni háborúk 100.000 halottat hagytak maguk mögött és milliókat üldöztek el az otthonukból.

„Az ellenkező oldalon álló politikai vezetők nem hittek egymásnak és nem volt jövőképük sem. Fiatalemberként abban az időben nem láttam, hogy a megosztottság ellenére mi mindent nyerhetünk az együttműködésből. Most már tudom, hogy az országom hatalmas árat fizetett a nacionalista kilengésekért”, közölte a szerb államfő.

Vučić szerint közös akarattal áthidalhatók az akadályok, a régió országai közötti viszonyok sokat változtak az elmúlt tíz évben.

A szerb elnök úgy véli, a régió vezetői elhatározták, hogy tanulnak a múltban elkövetett hibáikból, hiszen egyesíti őket az a szándék, hogy az EU tagjaivá váljanak, amely növekedést és anyagi jólétet biztosít a számukra, írja az N1.

Vučić szerint a Nyugat-Balkánon „közös piacot kell létrehozni, amely megduplázná a külföldi beruházások számát”, írja az index.hr portál.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mihajlović: Nem tervezzük az útdíj összegének emelését - illusztráció
2018. NOVEMBER 19.
[ 14:35 ]
Belgrádi sajtóértesülések szerint Brüsszel diplomáciai csatornákon keresztül „tisztességtelen ajánlatot” tett Aleksandar Vučić szerb elnöknek, vagyis megzsarolta: folytassa a Pristinával való párbeszédet, cserébe pedig megnyílik három új csatlakozási tárgyalási fejezet Szerbia számára. Belgrád nem enged a...
2018. NOVEMBER 19.
[ 8:59 ]
Szerbia változik és jó irányban halad, és erre büszke vagyok - nyilatkozta Ana Brnabić kormányfő a CNN amerikai hírtelevíziónak.Elmondta, hogy az ország gyorsított ütemben hajtja végre a reformokat, és az átláthatóságra törekszik. Örömmel nyugtázta, hogy a politikában sok nő van, viszont szerinte egyre többen kellene...
2018. NOVEMBER 19.
[ 7:28 ]
Az év eleje óta 476 személy halt meg közlekedési balesetben a szerbiai utakon, hangzott el Belgrádban a közelekedési szerencsétlenségek áldozataira való emlékezés nemzetközi napján.A fiatalok körében a közlekedési baleset szedi a legtöbb halálos áldozatot, s a világban évente átlagosan 1,5 millió személy veszti életét...
2018. NOVEMBER 18.
[ 17:41 ]
Beolvasás folyamatban