Szerbia
Vučić elégedett horvátországi látogatásával

Aleksandar Vučić szerb elnök, aki horvátországi látogatásának második napján Gvozdba utazott, ahol a lakosság egy része szerb nemzetiségű, az N1 televíziónak kijelentette: egyelőre elégedett a látogatással, és elvárásai szerint sok mindent megváltoztatnak majd a jövőben.

„Szeretném, ha büszkén viselhetnétek szerb neveiteket, hogy senki előtt se kelljen szégyenkeznetek, senkitől se kelljen félnetek, és szabadon elmondhassátok, hogy mit vártok el Szerbiától és Horvátországtól”, mondta Vučić a Gvozdban élő szerbeknek.

Vučić elmondta továbbá, hogy Szerbia készen áll arra, hogy mindazt, amit a Horvátországban élő szerbek számára kér, biztosítsa a horvát és más kisebbségek számára Szerbiában, és még többet is.

„Arra törekszünk, hogy mindannyian úgy élhessenek Szerbiában, mint a saját otthonukban”, emelte ki a szerb államfő és rámutatott arra, hogy a szerbeknek is meg kell adni ezt a lehetőséget Horvátországban.

A szerbeknek normális életet kell folytatniuk és jó viszony kialakítására kell törekedniük a horvátokkal

Vučić felszólította a Horvátországban élő szerbeket, hogy ne foglalkozzanak azzal, ha valaki azzal sértegeti őket, hogy csetnikek.

Miután a szerb elnök találkozott a Gvozdban élő szerbekkel, reagált azokra a megállapításokra, melyek szerint a szerbeket a horvát médiában csetnikeknek nevezik, Gvozdot pedig a csetnikek központjának.

Az alázat nem a tisztelet mércéje, nem fogok hízelegni

Az alázat nem a tisztelet mércéje, közölte Vučić a horvát újságírókkal, majd hozzátette: ne várják el tőle, hogy hízelegjen és megalázkodjon, sem pedig azt, hogy beleegyezzen Szerbia megalázásába.

A szerb elnök ezt az N1 és a Nova televízió horvát újságíróinak mondta, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy Vučić nyilatkozzon, elhatárolódik-e attól a beszédtől, amelyet 1995-ben tartott meg Glinában.

„Önök nem értik meg azt, hogy mi teljesen másként látjuk az 1995-ben történteket”, közölte Vučić, majd elmagyarázta: az, hogy a szerbek és a horvátok másként látják a múltban történteket, nem állíthat akadályt a jövőről szóló tárgyalások elé.

„Az önök számára a támogatás, a tisztelet és a szeretet mértéke valaki irányába közvetlenül arányos az önök irányába tanúsított alázat mértékével. Ilyenfajta alázatosságot, félelmet és hízelgést a részemről sosem fognak látni”, hangoztatta Vučić.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mihajlović: Nem tervezzük az útdíj összegének emelését - illusztráció
2018. NOVEMBER 19.
[ 14:35 ]
Belgrádi sajtóértesülések szerint Brüsszel diplomáciai csatornákon keresztül „tisztességtelen ajánlatot” tett Aleksandar Vučić szerb elnöknek, vagyis megzsarolta: folytassa a Pristinával való párbeszédet, cserébe pedig megnyílik három új csatlakozási tárgyalási fejezet Szerbia számára. Belgrád nem enged a...
2018. NOVEMBER 19.
[ 8:59 ]
Szerbia változik és jó irányban halad, és erre büszke vagyok - nyilatkozta Ana Brnabić kormányfő a CNN amerikai hírtelevíziónak.Elmondta, hogy az ország gyorsított ütemben hajtja végre a reformokat, és az átláthatóságra törekszik. Örömmel nyugtázta, hogy a politikában sok nő van, viszont szerinte egyre többen kellene...
2018. NOVEMBER 19.
[ 7:28 ]
Az év eleje óta 476 személy halt meg közlekedési balesetben a szerbiai utakon, hangzott el Belgrádban a közelekedési szerencsétlenségek áldozataira való emlékezés nemzetközi napján.A fiatalok körében a közlekedési baleset szedi a legtöbb halálos áldozatot, s a világban évente átlagosan 1,5 millió személy veszti életét...
2018. NOVEMBER 18.
[ 17:41 ]
Beolvasás folyamatban