Szerbia
Több mint 150.000 nyugdíjas kérte illetménye elvont részének visszafizetését
Betűméret:             

Novembertől a mai napig több mint 150.000 nyugdíjas kérte a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alaptól (PIO), az ügyészségektől és bíróságoktól a Stavimo tačku na pljačku (Tegyünk pontot a fosztogatás végére!) elnevezésű kampány keretében, hogy adják vissza a nyugdíjukból elvont részt.

A Szerbiai Nyugdíjas Szakszervezetek Egyesülete (USPS) és a Szerbiai Nyugdíjas Katonai Személyek Szakszervezete (USVPS) kezdeményezte a kampány megszervezését, így próbáltak rámutatni arra, hogy nem fogadják el azt, hogy már több mint három éve elveszik tőlük a megszerzett nyugdíjuk egy részét.

A nyugdíjasok azt kérték az illetékes alaptól, hogy adjon ki végzést arról, hogy mekkora a nyugdíjuk azóta, amióta életbe lépett a nyugdíjak ideiglenes csökkentéséről szóló törvény, illetve arról is, hogy az elmúlt évek alatt mennyi pénzzel károsították meg őket. A nyugdíjasok ezekkel a végzésekkel fordulnának a bírósághoz, hogy szolgáltasson igazságot és akár még Strasbourgig is elmennének.

„A nyugdíjasok számára, akik mindent munkával teremtettek meg, ez nagyon megalázó. A bejelentett tiltakozás nem Szerbia, mint ország ellen irányul, hanem pontosan azok ellen, akik megszegik a morális elveket és Szerbia Alkotmányát”, mondta a Novostinak Jovan Tamburić, az USVPS elnöke.

„Egyértelmű, hogy elsősorban a nyugdíjasoknak kell megőrizniük a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapot, de az alapot ezzel a politikával tönkreteszik. Gondot jelent az is, hogy sok munkaadónak elnézik azt, hogy csak a minimálbért fizeti ki, közben pedig a kereset egy részét készpénzben adja a dolgozók kezébe, ezzel ugyanis nem csak az alapot, hanem a köztársasági költségvetést is megkárosítják”, véli Tamburić.

A szakszervezeti elnök szerint azok, akiknek a nem csökkentették nyugdíját nem vállalnak szolidaritást azokkal, akiknek viszont igen.

A Fiskális Tanács nemrég úgy értékelte, hogy már nincs gazdasági alapja annak, hogy továbbra is alkalmazzák a nyugdíjak csökkentéséről szóló törvényt, és arra figyelmeztet, hogy ez az intézkedés hosszú távon komoly pénzügyi kockázatot jelent, mert ez alapot ad a nyugdíjasok bejelentett követelésének.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miloš Vučević védelmi miniszter és Milan Mojsilović vezérkari főnök ma meglátogatta a szerb hadsereg erőit a Pešter ideiglenes gyakorlótéren, ahol a Vihar 2024 közös taktikai ​​gyakorlat keretében ​​gyakorlatoznak a lövészekkel. A Vihar 2024 gyakorlatot Aleksandar Vučić köztársasági elnök, a szerb hadsereg...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 20:34 ]
A Vedd el a nyugtát és nyerj nyereményjáték idei első fordulójára – amelyre április 8-a óta lehet regisztrálni – ma 14 óráig 10.042.870 nyugtát küldtek be. Ebben a körben az első sorsolást május 11-én tartják, és az előző fordulókhoz hasonlóan a polgárok nem borítékban küldik be a nyugtákat, hanem...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 19:10 ]
A népirtás áldozatainak és tanúinak egyesülete, valamint a Srebrenica és Žepa Enklávé Édesanyáinak Mozgalom felszólította Bosznia-Hercegovina ügyészségét, valamint a Bosznia-Hercegovinai Föderáció ügyészségét, hogy folytassanak vizsgálatot Aleksandar Vučić ellen, írja a Beta. Kérték továbbá, hogy Milorad Dodik...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 18:09 ]
Beolvasás folyamatban