Szerbia
Legfelsőbb Semmítőszék: A bankoknak nincs joguk megfizettetni a hitelelbírálást

Az Efektiva banki ügyfelek egyesülete közölte, hogy a Legfelsőbb Semmítőszék legújabb ítélete megerősíti azt, hogy bankoknak nem áll jogukban megfizettetni a hitelelbírálás költségét, éppen ezért újra fogják tárgyalni azt az esetet, amelyben az egyik bank javára hoztak meg jogerős ítéletet.

Egy olyan esetről van szó, amelyben többek között azt is vizsgálták, hogy a banknak joga van-e megfizettetni a hitelelbírálás költségét.

„A Legfelsőbb Semmítőszék elvitatta az alsóbb fokú bíróságok ezen döntését és rámutatott arra, hogy a kötelezettségekről szóló törvény 1065. szakasza szerint a bankok a hitel folyósításakor és felhasználásakor egyedül a kamatot fizettethetik meg az ügyféllel, vagyis a hitelről szóló szerződés költségének részét kell képeznie a hitelelbírálás költségének‟, áll az Efektiva közleményében.

Az egyesület szerint a Legfelsőbb Semmítőszék döntése végleges ebben a kérdésben, tehát bebizonyosodott, hogy a bankoknak nem lett volna szabad megfizettetniük az ügyfelekkel a hitelelbírálás költségét.

Eddig hat esetben született jogerős, és mintegy 50 estben elsőfokú ítélet az ügyfelek javára, a bakoknak pedig ezekben az eljárásokban lehetőségük volt bebizonyítani a hitelelbírálás költségének létezését, de ez nem sikerült, mivel nincs is ilyen költségük, közölte az Efektiva.

Az egyesület kiemelte, hogy az egyik ilyen esetben a bank hitelelbírálás költsége címén 20.000 eurót fizettetett meg az ügyféllel, írja a Beta.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tusk üdvözli Szerbia lépéseit - illusztráció
2018. DECEMBER 19.
[ 15:50 ]
Az Európai Bizottság álláspontja a kezdetektől fogva egyértelmű, Pristinának el kell törölnie a különadót, közölte Brüsszelben Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Ana Brnabić szerb kormányfővel közösen megtartott sajtótájékoztatón.Mogherini optimista Szerbia európai jövőjét...
2018. DECEMBER 18.
[ 17:53 ]
Az elmúlt két évben növekedett a szerbiaiak bizalma az intézményekkel szemben – derült ki a Deep Dive nevű közvélemény-kutató ügynökség felméréséből.Eszerint a katonaság, a rendőrség és az egyház mellett a szerbiaiak – bármennyire is meglepő – a Köztársasági Földmérő Intézetbe (RGZ) vetik bizalmukat.Némileg...
2018. DECEMBER 18.
[ 14:33 ]
Egy 55 éves férfi holttestét találták meg hétfőn délután Novi Pazarban egy elhagyatott házban, a férfi feltehetően halálra fagyott. Ő a fagyos időjárás harmadik áldozata Szerbiában.A Blic közlése szerint Senad S.-ről van szó, aki gyakran aludt abban az épületben, a Novi Pazarhoz tartozó Lugon. A holttestet a helyi lakosok...
2018. DECEMBER 18.
[ 11:15 ]
Beolvasás folyamatban