Szerbia
Legfelsőbb Semmítőszék: A bankoknak nincs joguk megfizettetni a hitelelbírálást

Az Efektiva banki ügyfelek egyesülete közölte, hogy a Legfelsőbb Semmítőszék legújabb ítélete megerősíti azt, hogy bankoknak nem áll jogukban megfizettetni a hitelelbírálás költségét, éppen ezért újra fogják tárgyalni azt az esetet, amelyben az egyik bank javára hoztak meg jogerős ítéletet.

Egy olyan esetről van szó, amelyben többek között azt is vizsgálták, hogy a banknak joga van-e megfizettetni a hitelelbírálás költségét.

„A Legfelsőbb Semmítőszék elvitatta az alsóbb fokú bíróságok ezen döntését és rámutatott arra, hogy a kötelezettségekről szóló törvény 1065. szakasza szerint a bankok a hitel folyósításakor és felhasználásakor egyedül a kamatot fizettethetik meg az ügyféllel, vagyis a hitelről szóló szerződés költségének részét kell képeznie a hitelelbírálás költségének‟, áll az Efektiva közleményében.

Az egyesület szerint a Legfelsőbb Semmítőszék döntése végleges ebben a kérdésben, tehát bebizonyosodott, hogy a bankoknak nem lett volna szabad megfizettetniük az ügyfelekkel a hitelelbírálás költségét.

Eddig hat esetben született jogerős, és mintegy 50 estben elsőfokú ítélet az ügyfelek javára, a bakoknak pedig ezekben az eljárásokban lehetőségük volt bebizonyítani a hitelelbírálás költségének létezését, de ez nem sikerült, mivel nincs is ilyen költségük, közölte az Efektiva.

Az egyesület kiemelte, hogy az egyik ilyen esetben a bank hitelelbírálás költsége címén 20.000 eurót fizettetett meg az ügyféllel, írja a Beta.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

137 igen szavazattal és 5 ellenszavazattal elfogadta a köztársasági képviselőház a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítását. A hivatalos indoklás szerint ez világosabban szabályozza a tanácsok hatáskörét, csökkenti a politikum befolyását és átláthatóbbá teszi a nemzeti tanácsok munkáját. Az...
2018. JÚNIUS 21.
[ 7:15 ]
A nemzeti kisebbségekhez tartozó köztársasági parlamenti képviselők számára lehetővé válik, hogy anyanyelvükön szólaljanak fel a szkupstinában. Azokról a képviselőkről van szó, akik olyan kisebbséghez tartoznak, amelynek lélekszáma a legutóbbi népszámlálás alkalmával elérte a teljes lakosság két százalékát, azt...
2018. JÚNIUS 20.
[ 19:53 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma felszólította Szerbia polgárait, hogy adják meg a tiszteletet a horvát közösségnek, mert a közösség tagjai az ország egyenrangú polgárai, akikkel békében és egyetértésben éltünk eddig is és ezek után is - jelenti a Tanjug.Vučić ezt akkor mondta, amikor fogadta Tomislav Žigmanovot, a...
2018. JÚNIUS 20.
[ 13:23 ]
Beolvasás folyamatban