Szerbia
Legfelsőbb Semmítőszék: A bankoknak nincs joguk megfizettetni a hitelelbírálást

Az Efektiva banki ügyfelek egyesülete közölte, hogy a Legfelsőbb Semmítőszék legújabb ítélete megerősíti azt, hogy bankoknak nem áll jogukban megfizettetni a hitelelbírálás költségét, éppen ezért újra fogják tárgyalni azt az esetet, amelyben az egyik bank javára hoztak meg jogerős ítéletet.

Egy olyan esetről van szó, amelyben többek között azt is vizsgálták, hogy a banknak joga van-e megfizettetni a hitelelbírálás költségét.

„A Legfelsőbb Semmítőszék elvitatta az alsóbb fokú bíróságok ezen döntését és rámutatott arra, hogy a kötelezettségekről szóló törvény 1065. szakasza szerint a bankok a hitel folyósításakor és felhasználásakor egyedül a kamatot fizettethetik meg az ügyféllel, vagyis a hitelről szóló szerződés költségének részét kell képeznie a hitelelbírálás költségének‟, áll az Efektiva közleményében.

Az egyesület szerint a Legfelsőbb Semmítőszék döntése végleges ebben a kérdésben, tehát bebizonyosodott, hogy a bankoknak nem lett volna szabad megfizettetniük az ügyfelekkel a hitelelbírálás költségét.

Eddig hat esetben született jogerős, és mintegy 50 estben elsőfokú ítélet az ügyfelek javára, a bakoknak pedig ezekben az eljárásokban lehetőségük volt bebizonyítani a hitelelbírálás költségének létezését, de ez nem sikerült, mivel nincs is ilyen költségük, közölte az Efektiva.

Az egyesület kiemelte, hogy az egyik ilyen esetben a bank hitelelbírálás költsége címén 20.000 eurót fizettetett meg az ügyféllel, írja a Beta.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vučić: Hszi Csin-ping ismét Szerbiába látogat, két megállapodás született - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 20:44 ]
Kettős öngyilkosság Belgrádban - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 12:55 ]
A Belgrádi Közgazdasági Kar egyetlen feltétellel munkát ígér a gólyáknak - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 17.
[ 19:10 ]
A Tijana Jurić Alapítvány folytatja kampányát, amellyel azt szeretné elérni, hogy a gyerekek és a nők gyilkosai életfogytiglani börtönbüntetést kapjanak. Ezúttal több mint húsz szerbiai városban helyeztek el óriásplakátokat ilyen és ehhez hasonló üzenetekkel: „A hallgatás nem megoldás. Védjék meg a gyerekeket”.Az...
2018. SZEPTEMBER 17.
[ 17:22 ]
Az aláírt szerződések drámaian megváltoztatják Szerbia pozícióját, a kínai beruházások "kikötője" leszünk az egész régióban, jelentette ki Pekingben Aleksandar Vučić szerb elnök, miután a szerb kormány és a kínai partnerek több megállapodást is aláírtak.A szerb államfő háromnapos kínai látogatása alatt...
2018. SZEPTEMBER 17.
[ 10:37 ]
A szerbiai oktatási minisztériumnak a közhasznú munkáról szóló szabályzata számos új fegyelmi rendszabályt irányoz elő. Büntetést kapnak például azok, akik alkoholt, drogot visznek be az iskolába, akik más gyerekeket bántalmaznak, akik megrongálják az iskola vagyonát, netalán maguk írnak be maguknak jegyet a naplóba. A...
2018. SZEPTEMBER 16.
[ 17:51 ]
Beolvasás folyamatban