Szerbia
Szerbia elkészíti a cukorbetegek nyilvántartását
Betűméret:             

Szerbia végre bevezeti a cukorbetegek nyilvántartását. Az egészségházakban működő tanácsadók mellett jobb nyilvántartást, megelőzést és kezelést fog hozni a diabétesszel élő felnőttek és gyerekek esetében is. Szerbiában több mint 700 ezer cukorbeteg van.

Nebojša Lalić, a Diabétesz Köztársasági Szakbizottságának elnöke az RTS-nek elmondta, „ez nemcsak a betegek regisztrálása szempontjából kivételesen fontos, hanem azért is, hogy tudják, milyen fázisban van a betegség és milyen terápiát kap a páciens, illetve, hogy a terápia alkalmazása során tiszteletben tartják-e a szabványokat vagy elkövettek valamilyen mulasztást”.

Lalić figyelmeztetett arra, hogy körülbelül két százalékkal nő évente a cukorbetegek száma, ami miatt folytatják a cukorbetegséggel foglalkozó tanácsadók megalakítását az egészségházakban, a Batut Közegészségügyi Intézet módszertana alapján.

„Ez egyébként egy hosszantartó munka, de mindössze egy év alatt, amióta vannak ilyen tanácsadók, több mint háromszáz új páciensnél mutatták ki a betegséget” – hangsúlyozta Lalić.

Azt tanácsolta, hogy azoknak az embereknek is, akik nem mutatják a cukorbetegség tüneteit, ki kell tölteniük a kockázati kérdőívet az egészségházban, így az orvosaik meg tudják mondani neki, hogy mit kell tenniük. (RTS)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban