Szerbia
A szerbiai polgárok az európaiaknál háromszor többet költenek élelemre

Az egyik legjobb mutatója annak, hogy mennyire vagyunk elmaradva gazdaságilag a fejlett európai országok mögött éppen az, hogy mennyi pénzt költünk élelemre, írja a Danas.

A lap szerint a személyes fogyasztás teljes költségeinek 34,5 százalékát az ételek és az alkoholmentes italok teszik ki, míg ez a szám az Európai Unióban 12,2 százalék. Az európai polgárok a pénzük javát, egynegyedét költik lakásra, gázra, áramra és vízre, amire Szerbiában átlagosan 17,1 százalékot költenek a polgárok. Legalábbis ezt mutatják a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS) tavalyi adatai, amelyek szerint Szerbiában minden háztartás átlagosan 62.275 dinárt költ.

2017-ben a RZS adatai szerint az élelem, a lakás és az áram mellett a lakosok saját büdzséjük 8,9 százalékát költötték a közlekedésre, 5,3 százalékát ruházatra és a kommunikációra, 5,2 százalékát rekreációra és kulturális tevékenységekre, az alkoholos italokra és dohányra pedig 4,7 százalékát.

Az Európai Unió tagországaiban, az Eurostat 2016-os adatai szerint minden háztartás saját költségvetésének 24,5 százalékát költötte lakásra, áramra, gázra és vízre, 12,9 százalékát közlekedésre, és csak 12,2 százalékát ételre és alkoholmentes italokra. Az említett évben a különféle személyes tárgyakra és szolgáltatásokra az EU-ban 11,5 százalékot költöttek a polgárok, 8,6 százalékot az éttermekre és hotelokra, 8,5 százalékot pedig a rekreációra és a kultúrára. Pénzük 5,5 százalékát költötték bútorokra és felszerelésre, 4,6 százalékát ruhára és lábbelire, 3,9 százalékát alkoholos italra és az egészségre. Az unióban a legkevesebbet a kommunikációra költenek (2,5 százalék) és az oktatásra (1,2 százalék).

Az utóbbi években Szerbia lassan felveszi a lépést az Európai Unióval, hiszen 2013-ban a személyes fogyasztás teljes költségeinek még 39 százalékát tette ki az élelem, egy évvel később ez a szám három százalékkal csökkent (35,7 százalék), az elmúlt három évben pedig lassabban, de tovább csökkent ez a szám.

Az áram, a lakás, a gáz és a víz költsége nem nagyon ingadozott, hiszen az utóbbi öt évben Szerbiában átlagosan a 16,6 százalék (2015) és a 17,1 százalék (2014, 2017) között mozgott. Ha továbbra is követjük az európai normákat, akkor az elkövetkező években ezek a költségek is növekedhetnek.

Erre utal az a tény is, hogy a villanyáram árát utoljára tavaly októberben növelték, de Szerbia még így is az az ország Európában, ahol a legalacsonyabb az elektromos energia ára.

Az illetékes minisztérium szerint Macedóniában 19 százalékkal, Albániában 20 százalékkal, Montenegróban pedig 31 százalékkal drágább az áram, mint Szerbiában. Horvátországban az áram ára kétszer annyi, mint nálunk.

Az uniós tapasztalat szerint az áram drágulása és az élelemre szánt kevesebb pénz azt jelenti, hogy Szerbia fejlődik és nő az életszínvonal, hiszen a világon a legtöbb pénzt élelemre, saját költségvetésük 40 százalékát Kamerunban, Pakisztánban és Algírban költenek, míg Európában a legtöbbet a görögök költenek élelemre, több mint 16 százalékot, a franciák 13,2 százalékot, az olaszok 14,2 százalékot, a németek 10,9 százalékot, míg a britek saját költségvetésüknek csak 9,1 százalékot költik élelemre, írja a Danas.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Róbert
2018. ÁPRILIS 20. [ 9:24 ]

A cím tényleg rossz. Nem költenek háromszor többet élelemre, hanem a fizetésük élelmiszerre költött hányada háromszor akkora, mint az "európaiaknak". Ez az európai is téves. A svájci is európai, meg az albán is.


N,B, K,( Boldizsar)
2018. ÁPRILIS 12. [ 21:37 ]

Kinek a fejeben pattant ki ez a kelekotya felujitasi otlet Miert nem gondoltok az idosebb korosztalyra is, akik megszoktak, hogy itt van ez a gomb, jobbrol a tukor, balrol a Garay meg az Anna...Reggelente ezzel keltunk. Matol mar nem hiszem


László
2018. ÁPRILIS 12. [ 5:58 ]

Nevetséges és egyben siralmas az összehasonlítás!


Ismét Szerbiában a Nemzetközi Valutaalap - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 24.
[ 11:31 ]
А „lélek molekulája” Szerbiába is megérkezett - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 22.
[ 12:23 ]
A körülmények kivizsgálására és a szükséges intézkedések foganatosítására szólított fel Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos azután, hogy egy zimonyi kisiskolás és édesanyja a nyilvánossághoz fordult, kortársi erőszak miatt.A tizenhárom éves fiú, akinek már öngyilkossági gondolatai is voltak, mert...
2018. SZEPTEMBER 21.
[ 16:37 ]
A szerb kormány felszólította a polgárokat, hogy azokban a helyzetekben, amikor segítségre van szükségük, forduljanak a Szerbiában sikeresen nem gyógyítható betegségeknek, állapotoknak és sérüléseknek a kezelésére létrehozott költségvetési alaphoz.A közlemény szerint a beérkező kérelmeket azonnal elkezdik feldolgozni,...
2018. SZEPTEMBER 21.
[ 14:45 ]
A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd eredményének tartós, fenntartható és valódi megoldásnak kell lennie, a nemzetközi joggal összhangban, jelentette ki Johannes Hahn uniós bővítési biztos.„Minden megállapodásnak sajátságosnak és az adott helyzethez idomulónak kell lennie, nem pedig precedens értékűnek, s hozzá...
2018. SZEPTEMBER 21.
[ 12:27 ]
Beolvasás folyamatban