Szerbia
Szigorodó törvény Szerbiában: Százezres bírság, ha nincs gyerekülés a kocsiban

A közlekedésbiztonsági törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló törvény elfogadásával külön figyelmet szenteltek a gyerekek védelmének a szerbiai utakon.

Százezertől százhúszezer dinárig terjedő büntetés, az engedély minimum nyolc hónapos elvétele, 13-15 büntetőpont fenyegeti a gépjárművezetőket, természetesen a szabálysértés súlyosságától függően.

„Tavaly, sajnos, 14 gyermek vesztette életét közlekedési szerencsétlenségben” – mondta a Večernje novostinak Damir Okanović, a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Bizottság elnöke.

Ebből hárman gyalogosok voltak, ketten kerékpárosok, kilencen pedig gépjárműben utaztak. Ezért volt teljesen logikus, hogy a büntetőpolitikával hassunk oda, hogy kevesebb gyerek haljon meg az utakon.

A törvény világosan kimondja, hogy a gépjármű első ülésén nem utazhat 12 évesnél fiatalabb gyerek. A 135 centiméternél alacsonyabb gyerekeket a megfelelő biztonsági ülésben kell szállítani, amely a jármű, illetve az ülés gyártójának utasításával összhangban rögzítve van a járműhöz, kivéve a tömegközlekedési járműveket.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Sándor
2018. ÁPRILIS 14. [ 14:18 ]

Helyesnek tartom a törvényt, de sajnos már gyermek se nincs a kocsiban.


Ana Brnabić kormányfő a közmédia vendégeként a gazdasági növekedésről beszélt, s elmondta, a Fiat esetében a gyártás csökkenését jegyezték, de a vasművek nem csökkentette a termelést, s megjegyezte, az európai gazdaság is lassult, írja a Tanjug. „Többek között a német és az olasz gazdaság is, amelyek Szerbia fő...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 13:08 ]
A köztársasági képviselőház folytatta a vitát a Vajdaság pénzeléséről szóló törvényjavaslatról, illetve a vajdasági határozatról. Mint ismeretes, a kormány nem támogatja egyik kezdeményezést sem, az illetékes parlamenti bizottság szerint az utóbbi pedig egyenesen alkotmányellenes. Nenad Čanak, az előterjesztő...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 19:08 ]
Jogerősen életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtotta Radovan Karadžić egykori boszniai szerb elnököt szerdán az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT), súlyosbítva a háborús bűnök miatt első fokon kiszabott ítéletet. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi...
2019. MÁRCIUS 20.
[ 15:09 ]
Beolvasás folyamatban