Szerbia
Szigorodó törvény Szerbiában: Százezres bírság, ha nincs gyerekülés a kocsiban

A közlekedésbiztonsági törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló törvény elfogadásával külön figyelmet szenteltek a gyerekek védelmének a szerbiai utakon.

Százezertől százhúszezer dinárig terjedő büntetés, az engedély minimum nyolc hónapos elvétele, 13-15 büntetőpont fenyegeti a gépjárművezetőket, természetesen a szabálysértés súlyosságától függően.

„Tavaly, sajnos, 14 gyermek vesztette életét közlekedési szerencsétlenségben” – mondta a Večernje novostinak Damir Okanović, a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Bizottság elnöke.

Ebből hárman gyalogosok voltak, ketten kerékpárosok, kilencen pedig gépjárműben utaztak. Ezért volt teljesen logikus, hogy a büntetőpolitikával hassunk oda, hogy kevesebb gyerek haljon meg az utakon.

A törvény világosan kimondja, hogy a gépjármű első ülésén nem utazhat 12 évesnél fiatalabb gyerek. A 135 centiméternél alacsonyabb gyerekeket a megfelelő biztonsági ülésben kell szállítani, amely a jármű, illetve az ülés gyártójának utasításával összhangban rögzítve van a járműhöz, kivéve a tömegközlekedési járműveket.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Sándor
2018. ÁPRILIS 14. [ 14:18 ]

Helyesnek tartom a törvényt, de sajnos már gyermek se nincs a kocsiban.


A szerbiai Belügyminisztériumhoz (MUP) nem érkezett semmilyen indítvány vagy feljelentés azzal az incidenssel kapcsolatban, amely a médiajelentések szerint a szerb parlamentben történt, és amelyet Vojislav Šešelj követett el a horvát parlament delegációjának látogatásakor, mondat ma Nebojša Stefanović...
2018. ÁPRILIS 19.
[ 17:00 ]
Szerbia be fogja tiltani a vékony műanyagzacskók használatát és bevezeti a biológiailag lebomló zacskók megfizettetését, jelentette be a környezetvédelmi minisztérium.A Politika szerint az illetékes minisztériumban közölték: annak ellenére, hogy Szerbia nem tagja az Európai Uniónak, be fogja vezetni a műanyagra vonatkozó...
2018. ÁPRILIS 19.
[ 12:59 ]
A meggyilkolt Tijana Jurić édesapja nyílt levelet intézett Aleksandar Vučić államfőhöz, Ana Brnabić kormányfőhöz és Maja Gojković házelnökhöz a gyermekgyilkosok büntetésének szigorítását indítványozva.Igor Jurić azzal a kérelemmel fordult az illetékesekhez, hogy tekintélyüket latba vetve tegyék lehetővé, hogy a...
2018. ÁPRILIS 19.
[ 10:45 ]
Beolvasás folyamatban