Szerbia
Vučić főleg Koszovóról tárgyalt Angela Merkellel

A német kancellár ragaszkodik a béke és a stabilitás mindenáron történő megőrzéséhez, valamint egyetértett abban, hogy a koszovói kérdés tekintetében kompromisszumos megoldásokra van szükség, jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök az Angela Merkellel folytatott berlini találkozóját követően.

A szerb elnök az újságíróknak elmondta, a kancellárral folytatott mai megbeszélés fő témája Koszovó volt, s nagyon elégedett, mert Angela Merkel meg akarta hallgatni „a mi érveinket is”.

Emlékeztetett arra, hogy Németország elismerte Koszovó függetlenségét még 2008-ban, de ma elmondhatta Szerbia nézeteit, és nyíltan beszélhetett Marko Đurićnak, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája vezetőjének a letartóztatásáról és a kompromisszumos megoldás elérésének szükségességéről.

Angela Merkel ragaszkodott hozzá, hogy mindenáron meg kell őrizni a békét és a stabilitást, hogy ne legyenek incidensek és provokációk, tette hozzá Vučić, s hangsúlyozta, Németország a balkáni stabilitás megőrzése mellett áll.

A szerb elnök elmondta, tárgyaltak a bilaterális kapcsolatokról is, megállapították, hogy ezek magas szinten vannak, bizalmon alapulnak, valamint szó esett Szerbia uniós csatlakozásáról is, amiben Németország támogatást nyújt.

Vučić kiemelte, a német kancellár is fontosnak tartja, hogy Szerbia részt vegyen májusban Szófiában az Európai Unió és a Nyugat-Balkán csúcstalálkozóján.

Merkel a találkozót megelőzően reményét fejezte ki, hogy a mai megbeszélés hozzájárul a koszovói kérdés megoldásához, s leszögezte, Szerbia kulcsfontosságú szerepet játszik a régióban Koszovó és Bosznia-Hercegovina szempontjából. (Fonet, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb államfő úgy értékelte, hogy a mai tárgyalások Brüsszelben nagyon összetettek voltak és megállapodtak abban, hogy folytatni fogják azokat annak érdekében, hogy közös nevezőt találjanak egy kompromisszumos megoldáshoz, valamint igyekeznek megőrizni a békét és a stabilitást a Belgrád és Pristina...
2018. JÚLIUS 18.
[ 15:16 ]
Az állam csak a védelem és az ügyvédek költségei címén, az illetékesek becslése szerint, mintegy 7 millió eurót fizet ki a „csődmaffia” ügyében a múlt héten felmentett vádlottaknak.És ez még nem minden, az alaptalan fogva tartás címén mintegy 50 millió dinárt (vagyis közel 433.000 eurót) fizetnek ki a...
2018. JÚLIUS 18.
[ 11:25 ]
A szerb parlament bűnvádi feljelentést tett ismeretlen személy ellen festmények, szobrok és bútorok ellopása miatt, amelyek a Slobodan Milošević rezsimjét megdöntő, október 5-ei tüntetések éjszakáján tűntek el a parlament épületéből.Maja Gojković, a köztársasági képviselőház elnöke a Novostinak elmagyarázta, hogy...
2018. JÚLIUS 18.
[ 9:35 ]
Beolvasás folyamatban