Szerbia
Vučić főleg Koszovóról tárgyalt Angela Merkellel

A német kancellár ragaszkodik a béke és a stabilitás mindenáron történő megőrzéséhez, valamint egyetértett abban, hogy a koszovói kérdés tekintetében kompromisszumos megoldásokra van szükség, jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök az Angela Merkellel folytatott berlini találkozóját követően.

A szerb elnök az újságíróknak elmondta, a kancellárral folytatott mai megbeszélés fő témája Koszovó volt, s nagyon elégedett, mert Angela Merkel meg akarta hallgatni „a mi érveinket is”.

Emlékeztetett arra, hogy Németország elismerte Koszovó függetlenségét még 2008-ban, de ma elmondhatta Szerbia nézeteit, és nyíltan beszélhetett Marko Đurićnak, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája vezetőjének a letartóztatásáról és a kompromisszumos megoldás elérésének szükségességéről.

Angela Merkel ragaszkodott hozzá, hogy mindenáron meg kell őrizni a békét és a stabilitást, hogy ne legyenek incidensek és provokációk, tette hozzá Vučić, s hangsúlyozta, Németország a balkáni stabilitás megőrzése mellett áll.

A szerb elnök elmondta, tárgyaltak a bilaterális kapcsolatokról is, megállapították, hogy ezek magas szinten vannak, bizalmon alapulnak, valamint szó esett Szerbia uniós csatlakozásáról is, amiben Németország támogatást nyújt.

Vučić kiemelte, a német kancellár is fontosnak tartja, hogy Szerbia részt vegyen májusban Szófiában az Európai Unió és a Nyugat-Balkán csúcstalálkozóján.

Merkel a találkozót megelőzően reményét fejezte ki, hogy a mai megbeszélés hozzájárul a koszovói kérdés megoldásához, s leszögezte, Szerbia kulcsfontosságú szerepet játszik a régióban Koszovó és Bosznia-Hercegovina szempontjából. (Fonet, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tiltakozó megmozdulás Belgrádban - illusztráció
2018. DECEMBER 15.
[ 21:08 ]
Aleksandar Vučić elnök, a hadsereg főparancsnoka látogatást tett több egységnél. A Szerbiai Rádió és Televízió értesülése szerint a katonákkal ebédelt. Más alakulatokat is fölkeres. A helyszínről nem szól a hír, korábban azt jelezték, hogy a dél-szerbiai biztonsági övezetbe látogat. Közben Nebojša Stefanović...
2018. DECEMBER 15.
[ 9:39 ]
Szerbia teljes jogú tagja lett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnek, a CERN-nek. Erről a Tanács döntött genfi ülésén. Izraelen, Svájcon és Norvégián kívül az egyetlen ország vagyunk, amelyet felvettek, bár nem tagja az Európai Uniónak.A kormányfői hivatal közleménye szerint ez lehetővé teszi, hogy egyetemistáink...
2018. DECEMBER 15.
[ 9:29 ]
Több ellenzéki párt, szövetség és mozgalom megállapodást írt alá a tisztességes és szabad választásokért.Azt kérik, hogy arányosan részt vehessenek a Szerbiai és a Vajdasági Rádió és Televízió műsoraiban, és hogy akadályozzák meg a választói névjegyzékkel való visszaélést.Az okmányt többek között aláírta a...
2018. DECEMBER 15.
[ 7:29 ]
Beolvasás folyamatban