Szerbia
Vučić főleg Koszovóról tárgyalt Angela Merkellel

A német kancellár ragaszkodik a béke és a stabilitás mindenáron történő megőrzéséhez, valamint egyetértett abban, hogy a koszovói kérdés tekintetében kompromisszumos megoldásokra van szükség, jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök az Angela Merkellel folytatott berlini találkozóját követően.

A szerb elnök az újságíróknak elmondta, a kancellárral folytatott mai megbeszélés fő témája Koszovó volt, s nagyon elégedett, mert Angela Merkel meg akarta hallgatni „a mi érveinket is”.

Emlékeztetett arra, hogy Németország elismerte Koszovó függetlenségét még 2008-ban, de ma elmondhatta Szerbia nézeteit, és nyíltan beszélhetett Marko Đurićnak, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája vezetőjének a letartóztatásáról és a kompromisszumos megoldás elérésének szükségességéről.

Angela Merkel ragaszkodott hozzá, hogy mindenáron meg kell őrizni a békét és a stabilitást, hogy ne legyenek incidensek és provokációk, tette hozzá Vučić, s hangsúlyozta, Németország a balkáni stabilitás megőrzése mellett áll.

A szerb elnök elmondta, tárgyaltak a bilaterális kapcsolatokról is, megállapították, hogy ezek magas szinten vannak, bizalmon alapulnak, valamint szó esett Szerbia uniós csatlakozásáról is, amiben Németország támogatást nyújt.

Vučić kiemelte, a német kancellár is fontosnak tartja, hogy Szerbia részt vegyen májusban Szófiában az Európai Unió és a Nyugat-Balkán csúcstalálkozóján.

Merkel a találkozót megelőzően reményét fejezte ki, hogy a mai megbeszélés hozzájárul a koszovói kérdés megoldásához, s leszögezte, Szerbia kulcsfontosságú szerepet játszik a régióban Koszovó és Bosznia-Hercegovina szempontjából. (Fonet, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ana Brnabić kormányfő a közmédia vendégeként a gazdasági növekedésről beszélt, s elmondta, a Fiat esetében a gyártás csökkenését jegyezték, de a vasművek nem csökkentette a termelést, s megjegyezte, az európai gazdaság is lassult, írja a Tanjug. „Többek között a német és az olasz gazdaság is, amelyek Szerbia fő...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 13:08 ]
A köztársasági képviselőház folytatta a vitát a Vajdaság pénzeléséről szóló törvényjavaslatról, illetve a vajdasági határozatról. Mint ismeretes, a kormány nem támogatja egyik kezdeményezést sem, az illetékes parlamenti bizottság szerint az utóbbi pedig egyenesen alkotmányellenes. Nenad Čanak, az előterjesztő...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 19:08 ]
Jogerősen életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtotta Radovan Karadžić egykori boszniai szerb elnököt szerdán az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT), súlyosbítva a háborús bűnök miatt első fokon kiszabott ítéletet. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi...
2019. MÁRCIUS 20.
[ 15:09 ]
Beolvasás folyamatban