Szerbia
Vučić főleg Koszovóról tárgyalt Angela Merkellel

A német kancellár ragaszkodik a béke és a stabilitás mindenáron történő megőrzéséhez, valamint egyetértett abban, hogy a koszovói kérdés tekintetében kompromisszumos megoldásokra van szükség, jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök az Angela Merkellel folytatott berlini találkozóját követően.

A szerb elnök az újságíróknak elmondta, a kancellárral folytatott mai megbeszélés fő témája Koszovó volt, s nagyon elégedett, mert Angela Merkel meg akarta hallgatni „a mi érveinket is”.

Emlékeztetett arra, hogy Németország elismerte Koszovó függetlenségét még 2008-ban, de ma elmondhatta Szerbia nézeteit, és nyíltan beszélhetett Marko Đurićnak, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája vezetőjének a letartóztatásáról és a kompromisszumos megoldás elérésének szükségességéről.

Angela Merkel ragaszkodott hozzá, hogy mindenáron meg kell őrizni a békét és a stabilitást, hogy ne legyenek incidensek és provokációk, tette hozzá Vučić, s hangsúlyozta, Németország a balkáni stabilitás megőrzése mellett áll.

A szerb elnök elmondta, tárgyaltak a bilaterális kapcsolatokról is, megállapították, hogy ezek magas szinten vannak, bizalmon alapulnak, valamint szó esett Szerbia uniós csatlakozásáról is, amiben Németország támogatást nyújt.

Vučić kiemelte, a német kancellár is fontosnak tartja, hogy Szerbia részt vegyen májusban Szófiában az Európai Unió és a Nyugat-Balkán csúcstalálkozóján.

Merkel a találkozót megelőzően reményét fejezte ki, hogy a mai megbeszélés hozzájárul a koszovói kérdés megoldásához, s leszögezte, Szerbia kulcsfontosságú szerepet játszik a régióban Koszovó és Bosznia-Hercegovina szempontjából. (Fonet, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerbiai Belügyminisztériumhoz (MUP) nem érkezett semmilyen indítvány vagy feljelentés azzal az incidenssel kapcsolatban, amely a médiajelentések szerint a szerb parlamentben történt, és amelyet Vojislav Šešelj követett el a horvát parlament delegációjának látogatásakor, mondat ma Nebojša Stefanović...
2018. ÁPRILIS 19.
[ 17:00 ]
Szerbia be fogja tiltani a vékony műanyagzacskók használatát és bevezeti a biológiailag lebomló zacskók megfizettetését, jelentette be a környezetvédelmi minisztérium.A Politika szerint az illetékes minisztériumban közölték: annak ellenére, hogy Szerbia nem tagja az Európai Uniónak, be fogja vezetni a műanyagra vonatkozó...
2018. ÁPRILIS 19.
[ 12:59 ]
A meggyilkolt Tijana Jurić édesapja nyílt levelet intézett Aleksandar Vučić államfőhöz, Ana Brnabić kormányfőhöz és Maja Gojković házelnökhöz a gyermekgyilkosok büntetésének szigorítását indítványozva.Igor Jurić azzal a kérelemmel fordult az illetékesekhez, hogy tekintélyüket latba vetve tegyék lehetővé, hogy a...
2018. ÁPRILIS 19.
[ 10:45 ]
Beolvasás folyamatban