Szerbia
Vučić főleg Koszovóról tárgyalt Angela Merkellel

A német kancellár ragaszkodik a béke és a stabilitás mindenáron történő megőrzéséhez, valamint egyetértett abban, hogy a koszovói kérdés tekintetében kompromisszumos megoldásokra van szükség, jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök az Angela Merkellel folytatott berlini találkozóját követően.

A szerb elnök az újságíróknak elmondta, a kancellárral folytatott mai megbeszélés fő témája Koszovó volt, s nagyon elégedett, mert Angela Merkel meg akarta hallgatni „a mi érveinket is”.

Emlékeztetett arra, hogy Németország elismerte Koszovó függetlenségét még 2008-ban, de ma elmondhatta Szerbia nézeteit, és nyíltan beszélhetett Marko Đurićnak, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája vezetőjének a letartóztatásáról és a kompromisszumos megoldás elérésének szükségességéről.

Angela Merkel ragaszkodott hozzá, hogy mindenáron meg kell őrizni a békét és a stabilitást, hogy ne legyenek incidensek és provokációk, tette hozzá Vučić, s hangsúlyozta, Németország a balkáni stabilitás megőrzése mellett áll.

A szerb elnök elmondta, tárgyaltak a bilaterális kapcsolatokról is, megállapították, hogy ezek magas szinten vannak, bizalmon alapulnak, valamint szó esett Szerbia uniós csatlakozásáról is, amiben Németország támogatást nyújt.

Vučić kiemelte, a német kancellár is fontosnak tartja, hogy Szerbia részt vegyen májusban Szófiában az Európai Unió és a Nyugat-Balkán csúcstalálkozóján.

Merkel a találkozót megelőzően reményét fejezte ki, hogy a mai megbeszélés hozzájárul a koszovói kérdés megoldásához, s leszögezte, Szerbia kulcsfontosságú szerepet játszik a régióban Koszovó és Bosznia-Hercegovina szempontjából. (Fonet, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Úgy tűnik, hogy a nemzetközi közösség sürgetése ellenére sem fog megszületni 2018-ban vagy 2019 elején a koszovói kérdés megoldása, írja a belgrádi média.A Blic diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy lassan enyhülni látszik a nyugati országok által gyakorolt nyomás, hogy a Szerbia és Koszovó közötti nyílt...
2018. SZEPTEMBER 25.
[ 10:38 ]
A szerbiai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy fokozott ellenőrzést rendelt el a határátkelőkön, mivel a nyugat-európai országokban megjelentek az ún. majomhimlő első esetei, jelenti a Tanjug.Külön munkacsoport alakult a majomhimlő figyelemmel kísérésére és ellenőrzésére.A majomhimlő egy vírusos...
2018. SZEPTEMBER 24.
[ 18:34 ]
Szerbia azért szembesül munkanélküliséggel, mert sok ember nem rendelkezik a munkaadó által elvárt képzettséggel és képességekkel, mondta Zoran Martinović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NSZ) igazgatója.A Délkelet-európai Foglalkoztatási Szolgálatok Társulásának (CPESSEC) konferenciáján Belgrádban elmondta, a...
2018. SZEPTEMBER 24.
[ 18:06 ]
Beolvasás folyamatban