Szerbia
Hahn: A megállapodást Belgrád és Pristina írja

Johannes Hahn uniós bővítési biztos szerint a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat hosszútávú rendezése egy nemzetközi jogon alapuló, fenntartható és reális megoldást jelent.

„A következő lépés, hogy mindent átfogó szintre emeljék a normalizálás fokát, a két félnek pedig, Federica Mogherini segítségével definiálnia kell egy jogilag kötelező érvényű megállapodás tartalmát”, nyilatkozta Hahn a Tanjugnak adott exkluzív interjúban.

A bővítési biztos úgy értékelte, hogy a Belgrád és Pristina közötti eddigi párbeszéd, Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közvetítésével jelentős mértékben hozzájárult a két fél közötti kapcsolat normalizálásához.

„Hashim Thaci és Aleksandar Vučić elnökök 2017 júliusábanFederica Mogherini közvetítésével folytatott párbeszéddel megkezdték a munkát a kapcsolatok mindent átfogó normalizálása érdekében, egy jogilag kötelező érvényű megállapodás formájában. Az év folyamán jelentős mértékben normalizálódott Belgrád és Pristina kapcsolata, a következő lépés pedig az, hogy mindent átfogó szintre emeljék a normalizáció fokát”, magyarázta Hahn.

A bővítési biztos ismételten kiemelte, hogy a mindent átfogó rendezéssel Szerbia és Koszovó számára is jólétet teremtenek, amely létfontosságú a két ország európai útjának folytatásához.

Johannes Hahn azokra a sajtótalálgatásokra, melyek szerint a koszovói probléma megoldása egy esetleges területcsere lehetne, azt felelte: nem hiszi, hogy a párbeszédet folytató két fél éppen a médián keresztül vitatná meg a tárgyalási stratégiáját.

„A Belgrád és Pristina közötti kapcsolat normalizálásáról szóló párbeszédnek, amelyben az EU közvetít, az a célja, hogy a két fél közötti együttműködés fenntartható legyen, hogy segítse az előrelépést az EU-ba vezető úton, és hogy növeljék az emberek életminőségét. Ez az ami fontos. A hosszútávú megoldása egy nemzetközi jogon alapuló, fenntartható és reális megoldást jelent”, zárta gondolatait Hahn.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tiltakozó sétát tartottak Belgrádban Oliver Ivanović meggyilkolásának évfordulójára. Azt követelték a megjelentek, hogy találják meg a gyilkosság elrendelőjét és elkövetőjét. Szeretnénk hallani a választ arra a kérdésre, hogy ki mondta ki azt, hogy „végezzetek vele‟, jelentette ki Branislav Trifunović színész. A...
2019. JANUÁR 16.
[ 20:36 ]
Azok a szerbiai polgárok, akik a 40 év munkaviszonyuk alatt átlagbért kaptak, amely jelenleg 50 ezer dinár körül mozog a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS) szerint, és öt évvel a meghatározott idő előtt vonulnak nyugdíjba, havonta mintegy 6.300 dinárral kapnak kevesebbet.A becslések szerint sok polgár (mintegy 700 ezer...
2019. JANUÁR 16.
[ 16:17 ]
Az egészségügyi biztosításról szóló törvényjavaslat szerint, amely január 8-án került a parlamenti eljárásba, a választott orvos akár 60 napra is megnyithatja a betegszabadságot, ami a jelenlegi kétszerese.A javaslat szerint ha a szülő azért vesz ki betegszabadságot, hogy a 18 évnél fiatalabb beteg gyermekét ápolja,...
2019. JANUÁR 16.
[ 14:10 ]
Beolvasás folyamatban