Szerbia
Hahn: A megállapodást Belgrád és Pristina írja

Johannes Hahn uniós bővítési biztos szerint a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat hosszútávú rendezése egy nemzetközi jogon alapuló, fenntartható és reális megoldást jelent.

„A következő lépés, hogy mindent átfogó szintre emeljék a normalizálás fokát, a két félnek pedig, Federica Mogherini segítségével definiálnia kell egy jogilag kötelező érvényű megállapodás tartalmát”, nyilatkozta Hahn a Tanjugnak adott exkluzív interjúban.

A bővítési biztos úgy értékelte, hogy a Belgrád és Pristina közötti eddigi párbeszéd, Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közvetítésével jelentős mértékben hozzájárult a két fél közötti kapcsolat normalizálásához.

„Hashim Thaci és Aleksandar Vučić elnökök 2017 júliusábanFederica Mogherini közvetítésével folytatott párbeszéddel megkezdték a munkát a kapcsolatok mindent átfogó normalizálása érdekében, egy jogilag kötelező érvényű megállapodás formájában. Az év folyamán jelentős mértékben normalizálódott Belgrád és Pristina kapcsolata, a következő lépés pedig az, hogy mindent átfogó szintre emeljék a normalizáció fokát”, magyarázta Hahn.

A bővítési biztos ismételten kiemelte, hogy a mindent átfogó rendezéssel Szerbia és Koszovó számára is jólétet teremtenek, amely létfontosságú a két ország európai útjának folytatásához.

Johannes Hahn azokra a sajtótalálgatásokra, melyek szerint a koszovói probléma megoldása egy esetleges területcsere lehetne, azt felelte: nem hiszi, hogy a párbeszédet folytató két fél éppen a médián keresztül vitatná meg a tárgyalási stratégiáját.

„A Belgrád és Pristina közötti kapcsolat normalizálásáról szóló párbeszédnek, amelyben az EU közvetít, az a célja, hogy a két fél közötti együttműködés fenntartható legyen, hogy segítse az előrelépést az EU-ba vezető úton, és hogy növeljék az emberek életminőségét. Ez az ami fontos. A hosszútávú megoldása egy nemzetközi jogon alapuló, fenntartható és reális megoldást jelent”, zárta gondolatait Hahn.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zorаnа Mihаjlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter elrendelte a rendkívüli ellenőrzést a 100 méternél hosszabb hidak és a felüljárók esetében.A rendkívüli vizsgálatot egy szakemberkből álló csoport fogja elvégezni, amelyet az illetékes minisztérium, valamint a közúti és...
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 14:26 ]
A délkelet-szerbiai Vlasotince közelében lévő Stajkovce faluban egy újabb autótulajdonos gyújtotta fel járművét tiltakozásképpen amiért nem engedték át a műszaki vizsgálaton.A férfi Fiat Bravo típusú autója nem ment át a műszaki vizsgálaton, ezért tüntetésképpen megtömte szalmával a járművet, lelocsolta benzinnel...
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 11:29 ]
A szerbiai nyugdíjasok novembertől jelentősen magasabb nyugdíjra számíthatnak, jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő.A nyugdíjasok járandóságát 9 százalékkal emelik meg, és magasabb lesz a nyugdíjuk, mint valaha, nyilatkozta az újságíróknak Vučić.„A többiek is béremelésre számíthatnak, mégpedig...
2018. AUGUSZTUS 14.
[ 18:36 ]
Beolvasás folyamatban