Szerbia
Hahn: A megállapodást Belgrád és Pristina írja

Johannes Hahn uniós bővítési biztos szerint a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat hosszútávú rendezése egy nemzetközi jogon alapuló, fenntartható és reális megoldást jelent.

„A következő lépés, hogy mindent átfogó szintre emeljék a normalizálás fokát, a két félnek pedig, Federica Mogherini segítségével definiálnia kell egy jogilag kötelező érvényű megállapodás tartalmát”, nyilatkozta Hahn a Tanjugnak adott exkluzív interjúban.

A bővítési biztos úgy értékelte, hogy a Belgrád és Pristina közötti eddigi párbeszéd, Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közvetítésével jelentős mértékben hozzájárult a két fél közötti kapcsolat normalizálásához.

„Hashim Thaci és Aleksandar Vučić elnökök 2017 júliusábanFederica Mogherini közvetítésével folytatott párbeszéddel megkezdték a munkát a kapcsolatok mindent átfogó normalizálása érdekében, egy jogilag kötelező érvényű megállapodás formájában. Az év folyamán jelentős mértékben normalizálódott Belgrád és Pristina kapcsolata, a következő lépés pedig az, hogy mindent átfogó szintre emeljék a normalizáció fokát”, magyarázta Hahn.

A bővítési biztos ismételten kiemelte, hogy a mindent átfogó rendezéssel Szerbia és Koszovó számára is jólétet teremtenek, amely létfontosságú a két ország európai útjának folytatásához.

Johannes Hahn azokra a sajtótalálgatásokra, melyek szerint a koszovói probléma megoldása egy esetleges területcsere lehetne, azt felelte: nem hiszi, hogy a párbeszédet folytató két fél éppen a médián keresztül vitatná meg a tárgyalási stratégiáját.

„A Belgrád és Pristina közötti kapcsolat normalizálásáról szóló párbeszédnek, amelyben az EU közvetít, az a célja, hogy a két fél közötti együttműködés fenntartható legyen, hogy segítse az előrelépést az EU-ba vezető úton, és hogy növeljék az emberek életminőségét. Ez az ami fontos. A hosszútávú megoldása egy nemzetközi jogon alapuló, fenntartható és reális megoldást jelent”, zárta gondolatait Hahn.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hamarosan közösen ellenőrzik a felügyelőségek a problémás cégeket Szerbiában - illusztráció
2018. MÁJUS 25.
[ 12:49 ]
A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ) előrejelzései szerint a záporokkal, menydörgésekkel tarkított időjárást magunk mögött tudhatjuk, s az elkövetkező öt napban napos és nagyon meleg idő lesz Szerbiában.Az előrejelzések szerint a nappali maximális hőmérséklet a 30 fokot is elérheti.Azonban Szerbia az...
2018. MÁJUS 25.
[ 10:25 ]
A szerbiai belügyminisztérium (MUP) egységei több különálló akcióban 67 személyt vett őrizetbe, 129 személy ellen bűnvádi feljelentést tettek, míg nyolc személyt korábban kiírt körözések alapján kaptak el.Az akció során lefoglaltak több mint 83 kilogramm marihuánát, heroint, kokaint, amfetanint és extasyt,...
2018. MÁJUS 24.
[ 18:27 ]
A szerbiai médiumok a turistaszezon kezdetén ismét arról cikkeznek, hogy a szabadságukat a montenegrói tengerparton tölteni szándékozó turisták félnek a határátlépőkön jelentkező bonyodalmaktól, még akkor is, ha minden, a szerbiai belügyminisztérium által kiadott bizonylatuk megvan, írja a podgoricai Pobjeda.A montenegrói...
2018. MÁJUS 24.
[ 16:07 ]
Beolvasás folyamatban