Szerbia
Hahn: A megállapodást Belgrád és Pristina írja

Johannes Hahn uniós bővítési biztos szerint a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat hosszútávú rendezése egy nemzetközi jogon alapuló, fenntartható és reális megoldást jelent.

„A következő lépés, hogy mindent átfogó szintre emeljék a normalizálás fokát, a két félnek pedig, Federica Mogherini segítségével definiálnia kell egy jogilag kötelező érvényű megállapodás tartalmát”, nyilatkozta Hahn a Tanjugnak adott exkluzív interjúban.

A bővítési biztos úgy értékelte, hogy a Belgrád és Pristina közötti eddigi párbeszéd, Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közvetítésével jelentős mértékben hozzájárult a két fél közötti kapcsolat normalizálásához.

„Hashim Thaci és Aleksandar Vučić elnökök 2017 júliusábanFederica Mogherini közvetítésével folytatott párbeszéddel megkezdték a munkát a kapcsolatok mindent átfogó normalizálása érdekében, egy jogilag kötelező érvényű megállapodás formájában. Az év folyamán jelentős mértékben normalizálódott Belgrád és Pristina kapcsolata, a következő lépés pedig az, hogy mindent átfogó szintre emeljék a normalizáció fokát”, magyarázta Hahn.

A bővítési biztos ismételten kiemelte, hogy a mindent átfogó rendezéssel Szerbia és Koszovó számára is jólétet teremtenek, amely létfontosságú a két ország európai útjának folytatásához.

Johannes Hahn azokra a sajtótalálgatásokra, melyek szerint a koszovói probléma megoldása egy esetleges területcsere lehetne, azt felelte: nem hiszi, hogy a párbeszédet folytató két fél éppen a médián keresztül vitatná meg a tárgyalási stratégiáját.

„A Belgrád és Pristina közötti kapcsolat normalizálásáról szóló párbeszédnek, amelyben az EU közvetít, az a célja, hogy a két fél közötti együttműködés fenntartható legyen, hogy segítse az előrelépést az EU-ba vezető úton, és hogy növeljék az emberek életminőségét. Ez az ami fontos. A hosszútávú megoldása egy nemzetközi jogon alapuló, fenntartható és reális megoldást jelent”, zárta gondolatait Hahn.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Srđan Nogo, a Dveri képviselője halállal fenyegette meg Ana Brnabić kormányfőt és Aleksandar Vučić államfőt.„Hozzák nyilvánosságra, amit mondok: fel kell akasztani a Teraziján”, jelentette ki Nogo, akinek elmondása szerint fenyegetését az váltotta ki, hogy megtudta: Ana Brnabić parafálta a dublini egyezményt, amely...
2018. OKTÓBER 18.
[ 12:42 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő kijelentette, hogy a Nyugat-Balkán régióban szükség van az Európai Unió jelenlétének megerősítésére, a polgárok számára pedig fel kell kínálni valamilyen valós és szilárd célt a jövőre nézve.„Szerbia minden tőle telhetőt megtesz, hogy megőrizze a békét és a stabilitást a...
2018. OKTÓBER 18.
[ 11:06 ]
Ha Szerbia tagja lenne az Európai Uniónak, akkor ő lenne a legszegényebb tagországa.A szegénység elleni küzdelem világnapján Szerbia félmillió lakosa teljes szegénységben él, minden negyedik polgárt pedig fenyegeti a szegénység.A legaggasztóbb tény az, hogy a legszegényebbek közül 400.000 a kisgyerek.Az Európai...
2018. OKTÓBER 18.
[ 8:01 ]
Beolvasás folyamatban