Szerbia
Brice Taton-ügy: 12 év börtönre ítélték a francia szurkoló egyik gyilkosát
Betűméret:             

A belgrádi Felső Bíróság 12 évi börtönbüntetéssel sújtotta Dejan Puzigaćát, szerzetesi nevén Savát, mert részt vett Brice Taton francia szurkoló meggyilkolásában.

A francia fiatalember 2009-ben Belgrádban vesztette életét, a szurkolói erőszak áldozataként.

Puzigaćát minősített gyilkosság elkövetésének társtetteseként ítélték most el, s a bíróság ma meghosszabbította fogva tartását. 2011-ben távollétében ítélték jogerősen 14 év börtönre, mert hat éven keresztül szökésben volt.

A mai elsőfokú ítélettel a bíróság ezt a jogerős ítéletet hatályon kívül helyezte, Puzigaća, akárcsak az ügyészség, fellebbezhet az elsőfokú ítélet ellen a belgrádi Fellebbviteli Bíróságnál.

Ügyének újratárgyalását azt követően rendelték el, hogy Athénban letartóztatták, majd kiadták Belgrádnak, mert itt közben távollétében elítélték.

Taton a belgrádi Partizan és a francia Toulouse szurkolóinak verekedésében szerzett súlyos sérüléseket 2009. szeptember 17-én, 11 nappal később pedig a kórházban elhunyt. Ő maga nem is vett részt a verekedésben.

Puzigaća rejtőzködése során egy thaiföldi orosz kolostorban szerzetesnek állt, felvette a Sava szerzetesi nevet, a tárgyalásokon is szerzetesi csuhában jelent meg.

A megismételt tárgyaláson 2017 áprilisában tagadta a verekedésben való részvételét, azt állította, hogy egyáltalán nem volt akkoriban a verekedés helyszínén. Az elsőfokú eljárás során Puzigaća 32 évet kapott, de a Fellebbviteli Bíróság 2012-es határozata értelmében ezt 14 évre csökkentették.

Đorđe Prelić büntetését, akit ugyancsak távollétében ítéltek 15 éve, szintén a Taton-gyilkosság kapcsán, nemrég egy újabb jogerős ítélettel 10 évre csökkentették. Prelić letartóztatása előtt öt évig volt szökésben, Spanyolországban vették őrizetbe és 2014-ben adták ki Szerbiának.

Puzigaćán és Prelićen kívül, a Taton-gyilkosság vádlottai közül mindenkit szabadon engedtek vagy feltételesen, vagy azért, mert letöltötték büntetésüket, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban