Szerbia
Mihajlović: Megengedhetetlen az üzemanyagár miatti útzárlat

Megengedhetetlen az a mód, ahogy a polgárok egy csoportja tiltakozik az üzemanyagárak miatt, vagyis, hogy lezárják az utakat és az autóutakat, veszélybe sodorva ezzel a többi polgár biztonságát és szabad mozgását, jelentette ki Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter.

„Polgáraink életét sodorja veszélybe azoknak az autóknak a feltartóztatása, amelyekben babák, gyerekek és idősek utaznak, főleg hőségben, s ennek semmi köze az üzemanyag miatti polgári tiltakozáshoz, hanem káoszt teremtenek országunkban” – hangsúlyozta Mihajlović.

Hozzátette, a szerb kormány, valamint az energiaügyi és a pénzügyminisztérium mindenképpen elemzik az üzemanyagpiac helyzetét, s keresik a módját annak, hogyan válaszoljanak a legutóbbi áremelésre.

„Az illetékes minisztériumok fogják megmondani, hogy magas-e a kőolajszármazékok ára, s hogy csökkeni fog-e a jövedéki adó, én viszont csak azt mondhatom, hogy senkinek nincs joga lezárni az utcákat és a forgalmat, mert így veszélyezteti a többi polgárt” – húzta alá Zorana Mihajlović, s hozzáfűzte, a szerb kormánynak ezért kell megtalálnia a módját annak, hogyan akadályozzon meg minden felelőtlen egyént és csoportot abban, hogy tüntetés címszó alatt, az utak lezárásával veszélyeztesse a polgárok alapvető jogait, s kárt okozzon nekik.

Újvidéken, Belgrádban és más szerbiai településeken ma is útlezárással tiltakoznak a magas üzemanyagárak miatt. A tüntetésben részt vevő gépjárművezetők azt hangoztatják, hogy az útlezárásnak semmi köze a politikához, hanem ahhoz van köze, hogy a kőolaj világpiaci árától függetlenül az üzemanyag ára folyamatosan növekszik, ezzel pedig az élelmiszerek és a szolgáltatások ára is emelkedik, mert minden az üzemanyagárral van összefüggésben. (021)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

137 igen szavazattal és 5 ellenszavazattal elfogadta a köztársasági képviselőház a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítását. A hivatalos indoklás szerint ez világosabban szabályozza a tanácsok hatáskörét, csökkenti a politikum befolyását és átláthatóbbá teszi a nemzeti tanácsok munkáját. Az...
2018. JÚNIUS 21.
[ 7:15 ]
A nemzeti kisebbségekhez tartozó köztársasági parlamenti képviselők számára lehetővé válik, hogy anyanyelvükön szólaljanak fel a szkupstinában. Azokról a képviselőkről van szó, akik olyan kisebbséghez tartoznak, amelynek lélekszáma a legutóbbi népszámlálás alkalmával elérte a teljes lakosság két százalékát, azt...
2018. JÚNIUS 20.
[ 19:53 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma felszólította Szerbia polgárait, hogy adják meg a tiszteletet a horvát közösségnek, mert a közösség tagjai az ország egyenrangú polgárai, akikkel békében és egyetértésben éltünk eddig is és ezek után is - jelenti a Tanjug.Vučić ezt akkor mondta, amikor fogadta Tomislav Žigmanovot, a...
2018. JÚNIUS 20.
[ 13:23 ]
Beolvasás folyamatban