Szerbia
A hágai bíróság átadja Szerbiának a SRS két tagja elleni eljárást

A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság úgy döntött, hogy átadja Szerbiának a Szerb Radikális Párt két tagjának, Petar Jojićnak és Vjerica Radetának az ügyét, akiket azzal vádolnak, hogy semmibe vették a bíróságot.

A döntést Aydin Sefa Akay, a hágai Nemzetközi Bíróság elmaradt ügyeit intéző Nemzetközi Törvényszéki Mechanizmusának bírája hozta meg.

Akay bíró, a Nemzetközi Törvényszéki Mechanizmus nevében ismét elfogatóparancsot adott ki Jojić és Radeta ellen, ugyanakkor visszavonták azt az elfogatóparancsot, amelyet még a hágai Nemzetközi Bíróság adott ki.

A hágai bíróság 2012 októberében azzal vádolta a két említett személyt, hogy befolyásolták a tanúkat a Vojislav Šešelj elleni eljárásban.

Jojić és Radeta letartóztatását 2015 januárjában kérte Hága a belgrádi hatóságoktól, viszont a háborús bűncselekmények ügyeiben eljáró belgrádi bíróság úgy értékelte, hogy ennek a kérelemnek nincs jogi alapja.

A hágai bíróság 2016. október 5-én nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Jojić és Radeta ellen, akik felkerültek az Interpol körözési listájára is, Hága pedig néhány alkalommal feljelentést tett az ENSZ Biztonsági Tanácsánál, amiért Szerbia nem volt hajlandó együttműködni az Szerb Radikális Párt tagjainak elfogásában.

A hágai Nemzetközi Bíróság megszűnése, 2017 vége után Jojić és Radeta ügyét a Nemzetközi Törvényszéki Mechanizmus vette át.

Diana Ellis ügyész ellenezte, hogy az eljárást átadják Szerbiának, írja a Beta.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

137 igen szavazattal és 5 ellenszavazattal elfogadta a köztársasági képviselőház a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítását. A hivatalos indoklás szerint ez világosabban szabályozza a tanácsok hatáskörét, csökkenti a politikum befolyását és átláthatóbbá teszi a nemzeti tanácsok munkáját. Az...
2018. JÚNIUS 21.
[ 7:15 ]
A nemzeti kisebbségekhez tartozó köztársasági parlamenti képviselők számára lehetővé válik, hogy anyanyelvükön szólaljanak fel a szkupstinában. Azokról a képviselőkről van szó, akik olyan kisebbséghez tartoznak, amelynek lélekszáma a legutóbbi népszámlálás alkalmával elérte a teljes lakosság két százalékát, azt...
2018. JÚNIUS 20.
[ 19:53 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma felszólította Szerbia polgárait, hogy adják meg a tiszteletet a horvát közösségnek, mert a közösség tagjai az ország egyenrangú polgárai, akikkel békében és egyetértésben éltünk eddig is és ezek után is - jelenti a Tanjug.Vučić ezt akkor mondta, amikor fogadta Tomislav Žigmanovot, a...
2018. JÚNIUS 20.
[ 13:23 ]
Beolvasás folyamatban