Szerbia
A hágai bíróság átadja Szerbiának a SRS két tagja elleni eljárást

A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság úgy döntött, hogy átadja Szerbiának a Szerb Radikális Párt két tagjának, Petar Jojićnak és Vjerica Radetának az ügyét, akiket azzal vádolnak, hogy semmibe vették a bíróságot.

A döntést Aydin Sefa Akay, a hágai Nemzetközi Bíróság elmaradt ügyeit intéző Nemzetközi Törvényszéki Mechanizmusának bírája hozta meg.

Akay bíró, a Nemzetközi Törvényszéki Mechanizmus nevében ismét elfogatóparancsot adott ki Jojić és Radeta ellen, ugyanakkor visszavonták azt az elfogatóparancsot, amelyet még a hágai Nemzetközi Bíróság adott ki.

A hágai bíróság 2012 októberében azzal vádolta a két említett személyt, hogy befolyásolták a tanúkat a Vojislav Šešelj elleni eljárásban.

Jojić és Radeta letartóztatását 2015 januárjában kérte Hága a belgrádi hatóságoktól, viszont a háborús bűncselekmények ügyeiben eljáró belgrádi bíróság úgy értékelte, hogy ennek a kérelemnek nincs jogi alapja.

A hágai bíróság 2016. október 5-én nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Jojić és Radeta ellen, akik felkerültek az Interpol körözési listájára is, Hága pedig néhány alkalommal feljelentést tett az ENSZ Biztonsági Tanácsánál, amiért Szerbia nem volt hajlandó együttműködni az Szerb Radikális Párt tagjainak elfogásában.

A hágai Nemzetközi Bíróság megszűnése, 2017 vége után Jojić és Radeta ügyét a Nemzetközi Törvényszéki Mechanizmus vette át.

Diana Ellis ügyész ellenezte, hogy az eljárást átadják Szerbiának, írja a Beta.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vučić: Hszi Csin-ping ismét Szerbiába látogat, két megállapodás született - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 20:44 ]
Kettős öngyilkosság Belgrádban - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 12:55 ]
A Belgrádi Közgazdasági Kar egyetlen feltétellel munkát ígér a gólyáknak - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 17.
[ 19:10 ]
A Tijana Jurić Alapítvány folytatja kampányát, amellyel azt szeretné elérni, hogy a gyerekek és a nők gyilkosai életfogytiglani börtönbüntetést kapjanak. Ezúttal több mint húsz szerbiai városban helyeztek el óriásplakátokat ilyen és ehhez hasonló üzenetekkel: „A hallgatás nem megoldás. Védjék meg a gyerekeket”.Az...
2018. SZEPTEMBER 17.
[ 17:22 ]
Az aláírt szerződések drámaian megváltoztatják Szerbia pozícióját, a kínai beruházások "kikötője" leszünk az egész régióban, jelentette ki Pekingben Aleksandar Vučić szerb elnök, miután a szerb kormány és a kínai partnerek több megállapodást is aláírtak.A szerb államfő háromnapos kínai látogatása alatt...
2018. SZEPTEMBER 17.
[ 10:37 ]
A szerbiai oktatási minisztériumnak a közhasznú munkáról szóló szabályzata számos új fegyelmi rendszabályt irányoz elő. Büntetést kapnak például azok, akik alkoholt, drogot visznek be az iskolába, akik más gyerekeket bántalmaznak, akik megrongálják az iskola vagyonát, netalán maguk írnak be maguknak jegyet a naplóba. A...
2018. SZEPTEMBER 16.
[ 17:51 ]
Beolvasás folyamatban