Szerbia
A hágai bíróság átadja Szerbiának a SRS két tagja elleni eljárást

A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság úgy döntött, hogy átadja Szerbiának a Szerb Radikális Párt két tagjának, Petar Jojićnak és Vjerica Radetának az ügyét, akiket azzal vádolnak, hogy semmibe vették a bíróságot.

A döntést Aydin Sefa Akay, a hágai Nemzetközi Bíróság elmaradt ügyeit intéző Nemzetközi Törvényszéki Mechanizmusának bírája hozta meg.

Akay bíró, a Nemzetközi Törvényszéki Mechanizmus nevében ismét elfogatóparancsot adott ki Jojić és Radeta ellen, ugyanakkor visszavonták azt az elfogatóparancsot, amelyet még a hágai Nemzetközi Bíróság adott ki.

A hágai bíróság 2012 októberében azzal vádolta a két említett személyt, hogy befolyásolták a tanúkat a Vojislav Šešelj elleni eljárásban.

Jojić és Radeta letartóztatását 2015 januárjában kérte Hága a belgrádi hatóságoktól, viszont a háborús bűncselekmények ügyeiben eljáró belgrádi bíróság úgy értékelte, hogy ennek a kérelemnek nincs jogi alapja.

A hágai bíróság 2016. október 5-én nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Jojić és Radeta ellen, akik felkerültek az Interpol körözési listájára is, Hága pedig néhány alkalommal feljelentést tett az ENSZ Biztonsági Tanácsánál, amiért Szerbia nem volt hajlandó együttműködni az Szerb Radikális Párt tagjainak elfogásában.

A hágai Nemzetközi Bíróság megszűnése, 2017 vége után Jojić és Radeta ügyét a Nemzetközi Törvényszéki Mechanizmus vette át.

Diana Ellis ügyész ellenezte, hogy az eljárást átadják Szerbiának, írja a Beta.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mihajlović az autópálya Ub-Lajkovac szakaszáról: Szó szerint sárból építették, több bűnvádi feljelentést teszünk - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 15:55 ]
Fiskális Tanács: Nincs lehetőség nyugdíjemelésre 2019-ben - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 15:40 ]
A szerb kormány úgy döntött, hogy hét új vállalatot alapít, amelyek a biztonsági szolgálat tagjai számára építenek ki lakásokat, jelent meg a Hivatalos Lapban.A hét vállalatból kettő Újvidéken működik majd.A munkálatok első szakaszában 2020-ig kell olcsó lakásokat kiépíteniük a vállalatoknak, összesen 1578-at, a...
2018. NOVEMBER 14.
[ 16:06 ]
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Hashim Thaci koszovói elnökkel folytatott beszélgetésében megerősítette, hogy Moszkva készen áll támogatni a Belgrád és Pristina közötti megállapodást, ha az megszületik, jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.Putyin és Thaci az első világháború befejezésének századik...
2018. NOVEMBER 14.
[ 16:02 ]
Ha a peres felek a szerbiai bíróságokon a főtárgyalás első eljárásának lezárása előtt közvetítéssel, bírósági egyezséggel, a kereseti kérelem elismerésével vagy az arról történő lemondással megegyeznek, akkor felszabadulnak minden bírósági illeték megtérítése alól.Ez az az újdonság, amely a bírósági...
2018. NOVEMBER 14.
[ 12:51 ]
Beolvasás folyamatban